Sughitul la bebelusi apare adeseori fiind cauzat de contractii bruste ale muschilor diafragmei. Atata vreme cat dureaza putin, nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Mai mult, unii copii par sa se distreze ori de cate „sunt atacati” de sughituri. O sesiune individuala de sughituri poate dura, in cazul unui bebelus, cateva minute. Aceasta tendinta de a sughita frecvent dispare, de obicei, dupa ce copilul implineste varsta de un an.
Motive de ingrijorare sunt in cazul in care sughitul dureaza mai mult de 10 minute si este insotit si de alte simptome neplacute. Specialistii sunt de parere ca parintii nu ar trebui sa faca nimic in cazul in care bebelusul sughita. Daca vrei totusi sa-l ajuti pe cel mic, iata ce poti face:
1. Sufla putin aer in fata. Astfel, copilul va inhala repede, ceea ce ar putea duce la schimbarea miscarilor diafragmei.
2. Cateva inghitituri de apa il vor putea ajuta sa respire regulat.
3. Un alt sfat ar fi sa-ti scoti copilul afara, pentru ca un val de aer rece i-ar putea modifica ritmul respirator.
4. Cea mai buna metoda este sa asezi bebelusul pe umarul tau si sa-l pui sa ragaie.
Asemenea stranutului sau sforaitului, sughitul este foarte rar cauzat de o problema de sanatate. In general, nu poti face nimic pentru a preveni sughitul, poate doar sa-ti hranesti copilul atunci cand este linistit si sa nu astepti pana devine foarte infometat.
Daca bebelusul tau sughite, nu incerca sa-l tratezi dupa metode folosite de adulti, cum ar fi sa-l fortezi sa-si tina respiratia sau sa-l sperii cu sunete inalte, pe motiv ca un astfel de soc il va calma.