Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Cum iti afecteaza organismul freonul si fibra de sticla
Cum iti afecteaza organismul freonul si fibra de sticla

Cum iti afecteaza organismul freonul si fibra de sticla

05 oct. 2011, 15:02,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:6966;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Freonii sunt substante gazoase, usor inflamabile, folosite ca propulsori de aerosoli, ca substante frigorifice si substante extinctoare, precum si la fabricarea maselor plastice.

Aceasta substanta este deosebit de toxica pentru organism. Calea de patrundere a freonilor in organism este de obicei cea pulmonara, cu distributie in toate organele (in special creier si ficat). Actiunea toxica se exercita la nivelul sistemului nervos central, cardiac si hepato-renal.

De asemenea, in contact cu pielea, freonul absoarbe (dizolva) grasimile iar pielea ramane uscata si crapata, fiind vulnerabila la infectii. De aceea la lucrul cu freonii se vor utiliza manusi de protective. Ca orice gaz lichefiat, freonul poate provoca si degeraturi ale zonelor de piele cu care vine in contact. Fumatul in spatiile cu concentratii ridicate de freon poate conduce la formarea unor produsi toxici de descompunere care cauzeaza iritatii ale mucoaselor.

Frigiderul, aparatele de aer conditionat din casa sau masina sunt cateva surse de freon prezente in viata de zi cu zi. Este greu de depistat o eventuala scurgere de Freon, intrucat vaporii de freon sunt sesizabili dupa miros numai in concentratii de peste 20% volume in aer. Depistarea scurgerilor de agent frigorific se realizeaza numai utilizind un detector de gaze (freon) sau un amestec de spuma de sapun aplicat pe zona vizata

O alta substanta periculoasa pentru organism este fibra de sticla. Izolatiile din fibra de sticla contin bucatele microscopice de sticla, care pot pluti in aer. Atunci cand curentii de aer din casa le ridica, le veti inhala. Ele isi pot croi drum prin plamani si organe, asemeni unor milioane de mici. Organismul recunoaste, totusi, aceste fragmente ascutite si taioase si incearca sa stopeze imprastierea lor, izolandu-le in chisturi. Majoritatea tumorilor maligne solide contin fibre de sticla sau azbest, o alta particula asemanatoare sticlei.

In aproape toate cazurile se descopera cate o spartura, in pereti sau in plafon, care duce catre partile casei izolate cu fibra de sticla. Cand aceste sparturi sunt inchise ermetic, nu mai apar rezultate pozitive la testele pentru fibra de sticla. Acoperirea acestor zone cu panouri nu este suficienta. Verificati-va locuinta, cautati zonele cu fibra de sticla neacoperita si reparati-le imediat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025