Prima pagină » WoW! » Sfaturi pentru casa si gradina » Cum întinerești violetele africane îmbătrânite
Cum întinerești violetele africane îmbătrânite

Cum întinerești violetele africane îmbătrânite

09 ian. 2020, 09:49,
în WoW!

Saintpaulia, planta pe care o vedem înflorită din 1 ianuarie și până în ultima zi a anului, deschide astăzi o serie de articole despre grădinărit. Vă vom arăta cum puteți grădinări oriunde (în casă, balcon, terasă sau curte) si oricând (indiferent de anotimp). Intenția noastră este să vă convingem că oricine iubește plantele poate obține de la ele flori, frunziș proaspăt, fructe sau semințe.

Violeta africană (Saintpaulia) este o plantă din familia gesneriaceaelor, adusă din Africa şi aclimatizată în toată lumea, care se îngrijeşte uşor şi înfloreşte în toate anotimpurile, dacă știm cum să o îngrijim.

Cum se îngrijeşte:

Violetele africane nu sunt pretențioase, sunt ușor de îngrijit chiar și de către începători. Iată care sunt principalele lor condiții de îngrijire, potrivit specialiştilor de la Clubul Român de Gesneriaceae:

  • Substratul – se folosește un pământ obișnuit, de la florărie, de preferat cu ph acid. Ca să-l afânăm, îl putem amesteca cu perlit (o rocă vulcanică, ce reține apa în exces apoi o eliberează treptat din nou în sol) și cocopeat (învelișul de la nuca de cocos mărunțită fin), pe ambele le găsim în magazinele de bricolaj care au sector de „Grădină”. Odată la 6 luni e bine să schimbăm substratul, pentru ca plantele să beneficieze iarăși de substanțe hrănitoare noi.
  • Udarea – violetei îi place solul ușor umed. Nu udați direct în ghiveci sau pe frunzele sau florile plantei. Puneți apă în farfurioară și așteptați ca planta să abosarbă cât îi convine. După 20 de minute, aruncați surplusul. De obicei puteți controla dacă pământul este suficient de umed verificându-l cu degetul. Dacă pe deget rămân fire de pământ, înseamnă că este suficient de umed.

Cum întinerești violetele africane îmbătrânite

  • Zima Ulyba-Lumina – au nevoie de lumină, dar nu trebuie lăsate în razele directe ale soarelui. Ideală este o fereastră către est, vest sau nord. Dacă le ținem pe pervazul unei ferestre spre sud, trebuie să le protejăm de soarele puternic cu o perdea.
  • Temperatura ideală de creștere este de 19-26 de grade Celsius. Sub acest interval se încetinește procesul de creștere, dar se păstrează mai bine bobocii. Deci, dacă avem o violetă înflorită bogat, putem să o păstrăm fără probleme într/o cameră răcoroasă, pentru că florile ei vor rezista mai mult. Nu trebuie însă să uităm de umiditate, aceste plante preferă camerele cu umiditate bună și nu se simt bine într-o atmosferă uscată. Putem să îmbunătățim aceasta cu un vas cu apă pus în cameră.
  • Fertilizare – Un îngrășământ ajută plantele să aibă frunze proaspete și să înflorească des. Uitați-vă la compoziția sa de pe etichetă, raportul N:P:K (azot, fosfor și potasiu) trebuie să fie unul echilibrat, adică aproximativ 12:12:12, sau 5:7:6, sau 24:20:22. Urmăriți indicațiile de diluare de pe etichetă, dar mai diluați încă o dată față de indicații, pentru că rădăcinile violetelor sunt foarte fine și pot fi arse ușor de fertilizator.

Cum se înmulţeşte

Violetele africane se înmulțesc ușor prin butași. Când planta s-a maturizat, face pui în jurul tulpinei principale care pot fi desprinşi şi replantaţi. Putem încerca să punem și o frunză la prins, întâi în apă până face rădăcini sau direct în pământ. Pentru această metodă îi tăiem codița până la 2,5 cm, cu o tăietură oblică, și o înfingem în pământ ușor înclinată, pentru ca puii să aibă spațiu să iasă mai ușor. Este bine ca acest vas în care am pus frunzele să-l acoperim cu o pungă sau cu un capac transparent de la o caserolă, pentru a crea în interior atmosfera de seră. Astfel, frunza va înrădăcina mai ușor.

Ce facem cu planta când plecăm de acasă

Dacă nu ne udă nimeni florile în lipsa noastră, putem să le pregătim din timp pentru această perioadă. Având ghivece mici, violetele nu au nevoie de apă multă, așa că putem să le lăsăm să se alimenteze prin metoda wick-watering. Pentru aceasta, când le schimbăm solul, strecurăm prin gaura ghiveciului un fir sintetic. Un capăt să fie cât mai aproape de rădăcinile plantei, iar celălalt să iasă prin fundul ghiveciului – cam 10 cm.

Cultivatorii mai experimentaţi strecoară firul în ghiveci şi fără să scoată planta din sol. La final, ea trebuie să arate ca în fotografie. Punem ghiveciul într-un vas cu apă, având grijă ca firul să se scufunde în apă. Apa va ajunge prin fir până în ghiveci și va uda constant solul. Încercați acest experiment cu câteva zile înainte de a pleca de acasă, pentru a vedea cum funcționează.

Cum se salvează o plantă care pare că moare:

O violetă cu frunzele pleoștite, moi, care nu a înflorit de mult, poate avea mai multe probleme:

  • verificați întâi solul – poate e prea uscat. Dacă ați udat-o prea tare, ar trebui să săpați pământul cu un bețișor de bambus (din acelea pentru frigărui), foarte ușor, având grijă să nu răniți planta. Săpatul ar trebui să ajute la evaporarea mai repede a apei.
  • verificați dacă nu are frunze uscate sau care s-au maronit. Trebuie înlăturate imediat.
  • o transplantare rapidă ar ajuta planta să iasă din mediul care îi face rău. Este metoda cea mai bună pentru salvarea plantei. Mutați-o în alt sol și acoperiți-o, pentru o vreme, cu o pungă transparentă, pentru crearea efectului de seră.

Începător sau mai mult decât atât

Dacă nu ați mai avut o violetă africană până acum, puteți începe cu cele simple, hibrizi comuni, pe care le găsiți în florării. Îngrijiți-le câteva luni, până la un an, și vedeți cum merge, dacă aveți răbdare, dacă nu uitați de ele. Încercați să le separați puii, să le transplantați, să le înmulțiți prin frunze. Dacă vă place și vă reușesc toate operațiunile, puteți trece „la nivelul următor”.

Acesta presupune să căutați soiuri de violete „cu nume”, de colecție, obținute de hibridizatori, și pe care nu le veți găsi niciodată în florării. Sunt acele violete în culori minunate, cu mii de feluri de flori, pe care le-am descris mai sus și ale căror fotografii le regăsiți în articol. Căutați comunitățile de colecționari și veți întâlni flori și culori pe care nu vi le-ați imaginat vreodată că există.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`