Cum întărim sistemul imunitar în faţa coronvirusului? Pandemia COVID-19 înseamnă că mulți dintre noi stăm acasă mai mult decât o facem de obicei. Este greu pentru mulți dintre noi să facem acele exerciții pe care le faceam în mod normal. Este și mai greu pentru persoanele care nu fac de obicei multe exerciții fizice.
Dar într-un moment ca acesta, este foarte important ca oamenii de toate vârstele și abilitățile să fie cât mai activi. Campania OMS „Fii activ” își propune să te ajute să faci asta și să te distrezi în același timp.
Cum întărim sistemul imunitar în faţa coronvirusului?
Amintiți-vă – doar să faceți o pauză scurtă de la ședință, făcând 3-4 minute de mișcare fizică de intensitate ușoară, cum ar fi mersul sau întinderea, vă va ajuta să vă ușurați mușchii și să îmbunătățiți circulația sângelui și activitatea musculară.
De activitatea fizică regulată beneficiază atât corpul, cât și mintea. Poate reduce tensiunea arterială ridicată, poate ajuta la gestionarea greutății și reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și diverse tipuri de cancer – toate condițiile care pot crește sensibilitatea la COVID-19.
De asemenea, îmbunătățește forța osoasă și musculară și crește echilibrul, flexibilitatea și starea de fitness. Pentru persoanele în vârstă, activitățile care îmbunătățesc echilibrul ajută la prevenirea căderilor și rănilor.
Activitatea fizică regulată ne poate ajuta să oferim zilelor noastre o rutină și să fie un mod de a rămâne în contact cu familia și prietenii. De asemenea, este bine pentru sănătatea noastră mentală – reducerea riscului de depresie, declinul cognitiv și întârzierea apariției demenței – și îmbunătățirea sentimentelor generale.
Câtă activitate fizică este recomandată in functie de grupa de vârstă?
OMS are recomandări cu privire la cantitatea de activitate fizică pe care oamenii de toate vârstele ar trebui să o facă pentru a beneficia de sănătate.
Cei aflaţi în categoria 5-17 ani
– 60 de minute pe zi de activitate moderată sau intensă.
– Aceste activităţi trebuie să includă cele care întăresc masa musculară şi oasele. Ele trebuie să fie efectuate de trei ori pe săptămână.
– Dacă durata activităţii fizice depăşeşte 60 de minute în fiecare zi, pot fi obţinute beneficii suplimentare.
Adulţii de peste 18 ani
– Au nevoie de activităţi fizice care, săptămânal, să atingă 150 de minute de exerciţii de intensitate medie. Dacă antrenamentul e de intensitate mare, atunci sunt suficiente şi 75 de minute de activităţi fizice, săptămânal.
– Pentru a obţine beneficii suplimentare de pe urma antrenamentelor, durata lor săptămânală trebuie să atingă 300 de minute.
– E de preferat ca antrenamentele să fie programate în două sau trei zile diferite, într-o săptămână.