Cum ingrijim mainile in aceasta perioada? Prin spălarea mâinilor pentru a preveni circulația coronavirusului, pielea poate deveni iritată. Care sunt simptomele acestei dermatite iritante? Ce soluții exista? Ce săpun este mai bun? Cum să vă hidratați mâinile?
Indiferent dacă sunteți un profesionist din domeniul sănătății, un salariat într-un supermarket, un părinte, un îngrijitor sau un simplu cetățean, situația este aceeași: mâinile noastre sunt supuse unei încordări severe în această perioadă epidemică. Și dintr-un motiv întemeiat, spălarea lor frecventă este una dintre primele recomandări menite să limiteze răspândirea coronavirusului.
Dacă acest gest elimină germenii în contact cu pielea noastră, poate promova și apariția unei dermatite iritante. „Pe lângă faptul că este dureroasa, această dermatită riscă să împiedice aplicarea precauțiilor de contact, în special utilizarea soluțiilor hidro-alcoolice”, explică Societatea Franceză de Dermatologie (SFD) într-un document specific.
De unde provine dermatita iritantă?
Contrar credinței populare, gelul hidroalcoolic nu usucă pielea. „Acest produs conține o emolientă, de obicei glicerină”, spune Brigitte Milpied, dermatolog-alergolog la Spitalul Saint-André din Bordeaux și membru al Societății Franceze de Dermatologie.
Iritarea este cauzată de spălarea repetată cu apă și săpun de mai mult de zece ori pe zi. Utilizarea de curățători bio cu mâna goală, inclusiv înălbitori și toți detergenții iritanți, este de asemenea responsabilă.
Iritarea dermatită se manifestă prin arsură sau senzație de mâncărime, roșeață și exfoliere fină. Adesea începe să apară pe partea din spate a mâinilor și între degete, dar poate apoi să se răspândească pe întreaga mână și încheietura mâinii. Odată instalata, promovează aspectul secundar alergiei de contact.
Cum ingrijim mainile in aceasta perioada?
Pentru a vă păstra pielea in buna stare, evitați săpunuri antiseptice cu orice preț. „Este mai degrabă recomandat să apelezi la săpunuri chirurgicale, mai blânde și să clătești bine”, a spus dermatologul.
Folosiți apă călduță și udați-vă mâinile înainte de a aplica o doză de săpun. Asigurați-vă că le clătiți bine și uscati-le cu un prosop curat, în loc să le frecați.
Pentru persoanele care poartă mănuși, se recomandă să aștepte până când mâinile sunt complet uscate înainte de a le pune. Dacă este posibil, evitați să purtați mănuși mai mult de 30 de minute.
În ceea ce privește gelul hidroalcoolic, utilizarea sa exclusivă ar trebui limitată la serviciile de îngrijire, deoarece este mai eficientă și mai rapidă. „Cu toate acestea, ar trebui să fie aplicat pe mâinile sănătoase și uscate”.
Când vă aflați acasă, limitați activitățile de menaj, bricolaj sau grădinărit care v-ar putea deteriora mâinile și puneți mănuși dacă folosiți substanțe iritante.
Aplicați o cremă emolientă
În cele din urmă, pentru a limita agravarea unei dermatite iritante, luați în considerare utilizarea unei creme emoliente. Aplicați-o pe spatele și palmele mâinilor, spațiile interdigitale, marginile unghiilor și încheieturile mâinilor.
Brigitte Milpied recomandă produse din mărcile Bioderma, La Roche-Posay, Uriage, Eucerin, Pierre Fabre și Avène. „Principalul lucru este să alegeți întotdeauna creme dermocosmetice, fără arome sau alergeni cunoscuți.”
Cum ingrijim mainile in aceasta perioada? Când să le aplici?
De asemenea, specialistul recomandă aplicarea cremei în afara perioadelor de muncă, dimineața, la pauză și la culcare. „Trei aplicații pe zi sunt suficiente și, din moment ce folosim soluții hidro-alcoolice sau ne spălăm pe mâini des, crema nu ar avea timp să acționeze”. Dacă aceste precauții nu sunt suficiente pentru a limita simptomele neplăcute, contactați un dermatolog.