Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Ce trebuie sa faci daca locuiesti cu un bolnav infectat cu coronavirus, tratat acasa

Ce trebuie sa faci daca locuiesti cu un bolnav infectat cu coronavirus, tratat acasa

18 mart. 2020, 19:16,
în Sanatate

Cum ingrijesti un bolnav cu coronavirus? Ai fost infectat cu coronavirus sau cineva apropiat se afla in aceasta situatie? Iată ce trebuie sa faci pentru a curăța interiorul și a evita contaminarea întregii case.

Cazurile mai putin grave de infectare se pot trata la domiciliu, pentru a evita supraaglomerarea unitatilor medicale. În acest context, dacă trebuie să ai grijă de tine acasă, este esențial să adopți reguli stricte. Dr Daniel Camus, specialist în boli infecțioase la Institutul Pasteur din Lille explică ce măsuri trebuie luate.

Atentie la maini! Coronavirusul se transmite prin inhalarea virusului sub formă de picături emise prin tuse și strănut, precum și prin contactul cu o rudă infectată, dar mai ales prin contactul mâinii cu obiecte sau suprafețe contaminate, care este adusă apoi la gura, nas sau ochi.

SARS-Cov-2 este un virus respirator transmis în principal de mâini

„SARS-Cov-2 este un virus respirator… transmis în principal de mâini”, confirmă Daniel Camus. Timpul său de supraviețuire pe un suport este condiționat de mai mulți parametri, precum tipul de suport, umiditatea reziduală, temperatura, concentrația virală. „Prin analogie cu datele raportate pentru alte coronavirusuri, timpul de supraviețuire a SARS-CoV-2 pe un suport ar putea varia, de la natura materialelor și cantitatea de virus depus, de la 2 ore la 9 zile, la temperatura camerei”.

Ideal este să dezinfectați cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool la 70° sau cu orice alt produs dezinfectant. „Este de preferat să locuiești în încăperi în care podeaua poate fi curățată, deci evitați încăperile cu covoare și, dacă este posibil, limitați numărul de camere în care pacientul poate circula”, specifică Daniel Camus. Un alt sfat: nu uitați să curățați cu atenție tacâmurile și vasele pacientului, dezinfectându-le, prin înmuierea solutie cu dezinfectant diluată timp de cel puțin 15 minute sau în mașina de spălat vase la un program mai lung, la 60°.

Cum ingrijesti un bolnav cu coronavirus? Ce sa cureti des

Este simplu, acestea sunt suprafețele care sunt cel mai frecvent atinse care trebuie curățate cu prioritate: mânerele ușilor, întrerupătoarele Cât de des ar trebui să dezinfectați? În mod ideal o dată pe zi.

În bucătărie. Înainte de a găti și manipula mâncarea, spălați-vă mâinile și suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc.). Rețineți că coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitați alimentele crude și gătiți. „Gătitul la 63°C timp de 4 minute este recomandat”, relatează Agenția Națională de Securitate a Sănătății (ANSES).

În dormitor. „Trebuie acordată o atenție deosebită camerei pacientului”, observă Daniel Camus. El sfătuiește să se îndepărteze orice obiect inutil, să se curețe suporturile și alte obiecte, să se schimbe lenjeria evitând să o scuturam, pentru a nu crea un aerosol de particule virale, și să o speli cu un ciclu de cel puțin 60°C pentru cel puțin 30 de minute. „Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale”, specifică infectiologul. De asemenea, cel mai bine este să curățați podeaua cu șervețele dezinfectante sau cu un mop și înălbitor. Rețineți că, dacă un profesionist din domeniul sănătății vine să vadă pacientul, este important să furnizați mănuși, măști, săpun sau soluție hidro-alcoolică.

În toaletele utilizate de pacient, se recomandă curățarea și dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele și mânerele cu înălbitor diluat la 0,5%.

Cum ingrijesti un bolnav cu coronavirus? Care sunt cele mai bune acțiuni de igienă care trebuie respectate?

Nu strângeti mâinile și nu va sărutati
Suflați-vă nasul într-o batistă de unică folosință
Evitați să vă atingeți nasul, gura și ochii
Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau frecați-vă mâinile cu o soluție pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce ați luat contact cu persoana bolnavă, după curățare și în mod regulat în timpul zilei
Purtați o mască chirurgicală în caz de tuse
Ventilați camerele în mod regulat, pe cât posibil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`