Cum îngrijeşti un bebeluş. Când te gândeşti la nou-născuţi îţi vin în minte pozele cu bebeluşi care zâmbesc sau dorm ca nişte îngeraşi.
Un nou-născut aduce multă bucurie, dar şi multă responsabilitate. Proaspeţii părinţi sunt, de multe ori, nepregătiţi pentru acest moment unic. Ei au temeri legate de modalitatea de hrănire, liniştire şi adormire a bebelului.
Cum îngrijeşti un bebeluş
În cele ce urmează vă prezentăm o listă cu 9 sfaturi care te vor ajuta să îngrijeşti mai uşor un nou-născut.
1. Cum să ţii un copil
E normal să-ţi fie teamă că nu ştii cum să ţii copilul în braţe. E prima oară pentru tine. Dar dacă respecţi aceşti pasi simpli, vei scăpa rapid de această stare. Gâtul copilului este cel mai delicat, iar atunci când îl ridici, trebuie să-i ţii mâna sub căpşor. Cum bebeluşul nu-şi poate susţine capul singur, trebuie să te asiguri întotdeauna că ai o mână sub capul său.Cealaltă mână va sprijini cu balndete corpul nou-născutului. De asemenea, ai grijă la fontanelele (zonele moi ale craniului) bebeluşului. Evita atingerea acestora. Pentru a oferi protecţie şi siguiranta bebeluşului, ţine-l merei la piept.
2. Cum îngrijeşti un bebeluş în prima lună
Primele treizeci de zile sunt cele mai importante. Copilul interacţionează cu noua lume şi adună informaţii. Aşa că grija pentru propria persoană trebuie să fie mereu la cote înalte. O mămică sănătoasă înseamnă şi un bebeluş sănătos. Mănâncă bine şi sănătos. Aastfel şi laptele pe care îl oferi copilului tău va avea o calitate ridicată. încearcă să dormi în perioadele în care doarme şi bebeluşul.
3. Cum să înfeşi un copil
Împachetează păturica în formă de triunghi, cu colţurile în jos, fără a le suprapune. Partea de păturica de jos trebuie să fie mai lungă decât cea pe care sta copilul. Pune bebeluşul pe latura mai lungă a triunghiului (ipotenuza), cu fata în sus, astfel încât ceafă să fie exact la margine. Trage colţul lateral stanga peste bebeluş, în diagonală. Scoate-i mânuţa dreaptă şi roteşte-l uşor către stânga, rulând păturica bine sub el. Roteşte copilul cu fata în sus şi adu colţul de jos al triunghiului paturicii peste bebe.Aşază-i mânuţa rămasa afară pe lângă corp şi trage de colţul rămas tot în diagonală, împăturind ferm. Trage acest ultim colţ pe sub bebeluş până îl înconjori o dată şi prinde capătul rămas când îl ridici.
4. Cum îngrijeşti un bebeluş. Alăptarea
Alăptarea este foarte importantă, mai ales în primele zile. Poate fi un obstacol pentru mama şi în anumite situaţii şi pentru nou-născut. Laptele este singura sursă de hrană şi nutriţie pentru copil în primele zile de viaţă, aşa că mămica trebuie să se adapteze situaţiei. Alege, în primul rând, poziţia cea mai confortabilă pentru cel mic. Dacă bebeluşul tinde să adoarmă frecvent, obosindu-te peste măsură, gâdilă-l pe tălpi pentru a-l menţine treaz.
5. Cum ajuţi bebeluşul să eructeze
A. Copilul se ţine ridicat pe pieptul părintelui, cu bărbia micuţului sprijinită de umăr. Una dintre mâini trebuie să fie sub funduleţul copilului, pentru a-l ţine cât mai comod. Copilul trebui ţinut puţin mai strâns la piept, astfel încât să existe o mică presiune pe burtica lui. Este necesar un prosopel sau o cârpă care absoarbe bine pe umărul pe care se va ţine bebeluşul, deoarece poate elimina lapte. Foloseşte mâna de bază pentru a-l bate cu grijă pe spate. Locul trebuie să fie chiar între umerii lui şi îl poţi bate uşor în sus şi în jos. După câteva bătăi pe spate, îl poţi mângâia, mai ferm, în sensul acelor de ceas. După o perioadă, vei ajunge să ştii exact ce tehnica de eructaţie este potrivită pentru bebeluşul tău.
B. Bebeluşul este ţinut pe picioare. Prosopul /cârpa se pune pe un picior, iar copilul se sprijină în funduleţ, pe celălalt picior. Cu una dintre palme i se susţine falca. Degetul mare este pe un obraz, iar celelalte patru pe cel de-al doilea obraz. Restul palmei sprijină pieptul celui mic. Cealaltă palmă se foloseşte pentru a-l lovi pe spate. Corpul copilului trebuie să fie puţin aplecat înainte, deasupra prosopului.
6. Cum masezi un bebeluş
Cum îngrijeşti un bebeluş. Masajul are principalul rol de a întări oasele şi muşchii nou-născutului. Prima regulă este să nu îl masezi pe cel mic înainte sau după alăptare. Ţine cont de aceşti paşi: pune copilul pe un prosopa aşezat pe un pat; foloseşte ulei vegetal pentru masaj; masează uşor începând cu picioruşele şi continuând cu braţele, pieptul şi incheiand cu spatele. Masajul îl va fortifica pe cel mic, dar va stabili şi o conexiune afectivă mai puternică între voi doi.
7. Cum să-i faci baie
Nou-născuţii necesita doar spălarea uşoară cu buretele, în prima săptămână a vieţii. Băiţa se va face după ce cordonul ombilical cade. Când ai ajuns la nivelul de îmbaiere în cădiţa, verifica întotdeauna temperatura apei.
8. Cum adormi bebeluşul
Cum îngrijeşti un bebeluş. Primele zile sunt deosebit de dure când vine vorba de somn. Părinţii încearcă, în general, să adoarmă copilul cât mai repede. să doarmă în acest timp. Venind din întunericul confortabil al pântecului, bebeluşul da peste o altă lume, cu multă lumină. E normal să nu se simtă chiar bine la început. Pentru a-l adapta cu uşurinţă, încearcă să păstrezi locuinţa luminată peste zi. Noaptea lumina trebuie să fie slabă. Aşa îl vei învăţa pe cel mic diferenţa dintre zi şi noapte.
9. Cum îngrijeşti un bebeluş. Schimbarea scutecului
Schimbarea scutec nu este o mare filosofie, dar poate părea pentru o mămică fără experienţă. Iată paşii pe care trebuie să-i atingi:
– aşază copilul pe spate şi dezbracă-l de la brâu în jos.
– desprinde ariciul scutecului folosit, însă nu îl scoate de tot
– pune un prosop curat peste copil, mai ales dacă este băieţel, pentru a preveni extinderea urinei şi a materiilor fecale către chipul acestuia.
– curăţa zona cu blândeţe folosind şervetele umede speciale sau cârpa umezită, din faţă în spate (către funduleţ, nu invers), pentru a nu împrăştia bacterii către organele genitale.
– deschide scutecul curat, având grijă ca mâna pe care o foloseşti să nu se fi atins de murdărie.
– ridică uşor picioruşele bebeluşului, îndepărtează scutecul vechi şi poziţionează-l pe cel curat în zona corecta, cu banda adezivă dedesubt.
– aplică loţiunea, pudra pentru bebeluşi şi crema antiiritanta intre picioruşe şi la funduleţ, pentru a preveni iritaţiile supărătoare.
– scoate partea frontală a scutecului printre soldurile micuţului şi ţine-o cu o mână pe abdomen. Cu cealaltă mână, îndepărtează sigiliul ariciului şi fixează-l cu atenţie, apoi repeta mişcarea şi pe partea opusă.
– verifică dacă poţi introduce două degete între partea din faţă şi burtica puiului tău. Aşa îţi vei da seama dacă scutecul este sau nu prea strâns.
– îmbracă bebeluşul şi spală-te bine pe mâini cu apa şi săpun, pentru a preveni împrăştierea bacteriilor.