Cum încearcă statul să ne controleze prin CNP-ul fiscal? Mediul de afaceri ieșean ripostează și aduce în atenția publică problemele care vor apărea dacă proiectul va fi implementat. De asemenea, oamenii de afaceri au subliniat deficiențele din sistem și motivele pentru care programul riscă să nu funcționeze.
CNP-ul fiscal, o modalitate de control. Mediul de afaceri ieșean ripostează
Ieșenii vor putea folosi CNP-ul fiscal (Număr de Identificare Digitală – NID) și pentru alte lucruri pe lângă cumpărăturile online la e-Factura B2C. De la început, trebuie precizat că acesta va fi opțional. Prin urmare, vor mai fi ieșeni care nu-și vor lua acel cod.
La Iași, oamenii de afaceri susțin că această nouă propunere ne-ar întoarce în comunism.
Anca Hreamătă, manager Grow Business Development, susține că acest program nu este o mână de ajutor pentru contribuabili, ci o modalitate de control a statului asupra persoanelor fizice.
„Pe vremea comunismului exista acea rație alocată la fiecare persoană din familie, calculată cât să nu mori de foame, dar nici să îți fie mai bine. Dacă îndrăzneai să ai în curte un porc, erau securiștii la tine să îl confiște. Probabil, vom ajunge iarăși în acel punct, doar că în era democrației. Practic, aceeași Mărie, cu altă pălărie și cu evidența la Ministerul de Finanțe, pe ce își cheltuie banii”, a declarat Anca Hreamătă, manager Grow Business Development.
În plus, aceasta a precizat că prin introducerea CNP-ului fiscal, companiile mici și mijlocii riscă scăderi la cifra de afaceri.
„CNP-ul fiscal este speranța Ministerului de Finanțe în a diminua evaziunea fiscală ce se ridică, la acest moment, la aproximativ 30 de miliarde de euro anual. În Europa, majoritatea țărilor au implementat acest sistem, însă se folosește doar în relația cu statul. În România, unde digitalizarea instituțiilor publice este abia la început și nu putem discuta despre o pregătire a sistemului să colecteze astfel de informații, se dorește ca prin intermediul persoanelor fizice să se crească rata de colectare și reducerea evaziunii fiscale. Mai eronat de atât nici nu se poate, când pe o piață economică atât de incertă crește evaziunea din cauza taxelor și impozitelor noi, Ministerul de Finanțe vine spre persoanele fizice, în speranța că va reuși să tempereze un fenomen generat tot de către ei. Nu ne va fi de mirare ca după implementarea acestui CNP fiscal să vedem la companiile mici și mijlocii scăderi de cifra de afacere”, a mai declarat Anca Hreamătă.
Aceasta a mai adăugat că statul ar trebui să implementeze un flux care nu implică persoanele fizice.
„Eu, personal, din punct de vedere operațional, aș implementa un flux ce să nu implice persoanele fizice. Ca și cumpărător, nu mă interesează că statul nu își colectează taxele sau că mediul economic nu se ridică la performanța dorită de Ministerul de Finanțe. Cum de altfel mă îngrijorează faptul că Ministerul de Finanțe îmi va cunoaște mărimea la lenjeria intimă, cât plătesc pe ea, de câte ori achiziționez și brandul. În primul rând, Ministerul de Finanțe ar trebui să acorde facilități fiscale companiilor mici și mijlocii, pentru a încuraja creșterea angajaților oficiali și salariile oficiale”, a mai declarat Anca Hreamătă.
Cei care vor cumpăra produse și servicii din zone cu risc fiscal ridicat vor avea, la finalul anului, reducere de taxe sau vor primi o parte din bani.
Ministrul Finanțelor a vorbit, recent, despre beneficiile CNP-ului fiscal, menționând că s-a luat în calcul introducerea acestuia din cauza problemelor legate de GDPR „și să fie protejate datele personale ale fiecărui cumpărător”. Chiar și nota de fundamentare de introducere a NID vorbește despre riscul furtului de identitate.
Potrivit acestuia, conceptul este discutat cu Banca Mondială pentru întreaga strategie a României „de reducere a gap-ului de impozite și taxe și este în favoarea mediului de afaceri pentru a sprijini atât combaterea competitorilor neloiali în piață, dar și a asigura cât mai mulți bani la bugetul de stat care nu vin pe calea politicilor fiscale, ci vin pe calea mai bunei colectări”, a afirmat el.
Cum încearcă statul să ne controleze prin CNP-ul fiscal? Mediul de afaceri ieșean ripostează și aduce în atenția publică problemele care vor apărea, dacă sistemul va fi implementat. De asemenea, a subliniat deficiențele din sistem și motivele pentru care programul riscă să nu funcționeze.
asa, bine baietii … suntem pe drumul cel bun … aveam nevoie de un imbold sa emigrez definitiv
O să rămână în țară doar psdeii și pnleii. Poroblema e ca nu o să mai aibă ce fura……
„conceptul este discutat cu Banca Mondială” – tot ce trebuie sa stii
ordin de la marele licurici, prea se simt fraierestenii liberi ca pot comanda online orice…