Prima pagină » Turism » Info Turism » Cum încearcă Amsterdamul să scape de turişti. Soluţii extreme luate de autorităţi
Cum încearcă Amsterdamul să scape de turişti. Soluţii extreme luate de autorităţi

Cum încearcă Amsterdamul să scape de turişti. Soluţii extreme luate de autorităţi

30 iun. 2020, 16:17,
BZI.ro, în Turism

Cum încearcă Amsterdamul să scape de turişti. Rezidenţii din centrul capitalei Olandei, Amsterdam, nu vor mai avea dreptul de la 1 iulie să-şi închirieze locuinţele pentru turişti, au anunţat autorităţile locale. Toate acestea în încercarea autorităţilor de a limita numărul turiştilor străini care vizitează orașul.

Decizie inedită luată de autorităţile din Amsterdam. Locuitorii din centrul oraşului nu vor mai avea dreptul să-şi închirieze locuinţele turiştilor străini începând cu 1 iulie. În schimb, proprietarii din restul oraşului vor putea oferi cazare turiştilor pentru cel mult 30 de zile în decursul unui an.

Cum încearcă Amsterdamul să scape de turişti

Această măsură prin care Amsterdamul încearcă să scape de turişti survine după ani de dezbateri despre efectele turismului masiv asupra vieţii cotidiene din centrul Amsterdamului. Potrivit unui sondaj recent, 75% dintre rezidenţii din zonele centrale ale acestui oraş susţin interzicerea închirierilor de spaţii locative pentru vacanţe.

În ultimii ani, închirierea locuinţelor personale către turişti a crescut notabil la Amsterda. Astfel, circa 25.000 de proprietăţi sunt disponibile online în fiecare lună. Unul din 15 apartamente din oraş este în prezent oferit online pentru cazare pe termen scurt.

Autorităţile ameninţă că vor pune în aplicare noile reguli prin contravenţii severe. Cei care nu vor respecta interdicţia sau care îşi vor închiria proprietăţile fără autorizaţie risca amenzi de până la 20.750 de euro.

Problema turismului în masă nu este nouă pentru autorităţi

Problema turismului de masă care sufocă Amstedamul este în dezbatere de mai mulţi ani, iar autorităţile locale au început să impună o serie de taxe şi restricţii, pentru a limita numărul străinilor atraşi în special de Cartierul Roşu şi de barurile în care se consuma substanţe halucinogene, legale în Olanda.

Liniştea adusă de restricţiile impuse în pandemie a readus în discuţie această problemă cu care se confruntă rezidenţii. Astfel, locuitorii din Amsterdam au lansat o petiţie prin care cer autorităţilor să reformeze modul în care se face turism în oraşul lor. Petiţia, care a strâns câteva zeci mii de semnături deja, cere limitarea numărului de nopţi de cazare pe an, în Amsterdam.

Înainte de pandemie, Amsterdamul era vizitat de aproximativ 55.000 de turişti pe zi. După restricţiile de circulaţie impuse de pandemie, numărul acestora s-a redus aproape la zero. Datorită faptului că numărul turiştilor străini a fost aproape de zero în pandemie, rezidenţii din Amsterdam au reînceput să-şi derescopere oraşul, au reînceput din nou să simtă liniştea oraşului.

Capitala Olandei are un milion de rezidenţi, dar este vizitată anual de aproximativ 19 milioane de turişti, mai mult decât întreaga populaţie a ţării.

Alte oraşe din Europa care vor să limiteze numărul turisilor străini

Capitala Olandei nu este singură metropolă din Europa care vrea să limiteze turismul în masă. Mai multe asociaţii ale localnicilor din două destinaţii turistice foarte cunoscute din Europa, respectiv Veneţia şi Barcelona, au cerut măsuri de limitare a numărului de turişti care le “vandalizează” oraşele.

Astfel, în urmă cu două luni, primarul din Veneţia a anunţat că a trecut la o “variantă inteligenta” de a face turism în oraşul laguna. Chiar dacă nu putem vorbi despre un plan concret, varianta cea mai plauzibilă este limitarea numărului de turişti străini care intră în oraş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *