Prima pagină » Culinar » Cum gătim dorada la cuptor? Secretul unei rețete delicioase

Cum gătim dorada la cuptor? Secretul unei rețete delicioase

23 nov. 2023, 15:50,
în Culinar

Dorada gătită la cuptor are un gust extraordinar și rețeta nu este una foarte grea. Peștele are un conținut scăzut de grăsimi, făcându-l o alegere potrivită pentru cei care doresc să își mențină greutatea, dar nu numai.

Dacă te confrunți cu o surplus de legume în frigider și nu știi cum să le valorifici, soluția perfectă este peștele la cuptor simplu cu legume. Poți să îți condimentezi peștele cu ingrediente precum cimbru, boia de ardei dulce, piper și usturoi granulat

Rețetă dorară la cuptor – secretul unei mese delicoase

Dorada la cuptor poate fi gătită tot anul pentru că peștele este disponibil în magazine pe tot parcursul anului, reprezentând o sursă bogată de vitamine și proteine. Aceasta poate fi integrată în diverse rețete, de la clasicul dorada la grătar, dorada prăjită, până la opțiuni mai exotice sau rafinate, cum ar fi ceviche, tartar sau coaptă în crustă de sare. Cu toate acestea, printre rețetele preferate se află, fără excepție, dorada la cuptor, apreciată atât pentru ușurința pregătirii, cât și pentru gustul său rafinat și delicat. Poți servi dorada la cuptor alături de orez, paste sau diferite piureuri de legume.

În primul rând, pentru o porție, va trebui să ai aproximativ 500 de grame de pește. Dorada se dovedește a fi o alegere versatilă, putând fi pregătită în diverse moduri, toate la fel de delicioase.

Fileurile de dorada pot fi gătite la aburi, în supă de legume sau de pui. Le poți prepara la tigaie, folosind ulei de măsline, puțin unt și ierburi aromatice proaspete. Pentru o notă de variație, poți adăuga în tigaie și puțin vin alb sec.

  • Două bucăți de pește doradă
  • 5-6 cartofi
  • 2-3 roșii
  • o ceapă
  • o lămâie
  • 2 crengi de pătrunjel, 2 de cimbru şi două de busuioc
  • jumătate de linguriță de boia
  • jumătate de linguriță de ardei iute (dacă nu dorești să consumi picant, nu pune)
  • ulei de măsline și sare și piper după gust.

Curăță cartofii, ceapă și morcovii și taie-i în fâșii subțiri. Sfărâmă roșiile în sferturi. Spală și toacă fin verdeţurile: pătrunjelul, cimbrul și busuiocul. Curăță dorada de solzi și capete, apoi spală bine peștele sub un jet de apă rece. Pregătește un sos pentru dorada la cuptor, amestecând uleiul de măsline cu sucul de la o lămâie, apoi adaugă condimentele și ierburile aromatice tocate fin.

Fă câteva crestături în doradă cu un cuțit bine ascuțit, apoi toarnă sosul peste ea. Lasă peștele să marineze timp de 30 de minute în frigider.

Între timp, fierbe cartofii și morcovii timp de 20 de minute, apoi scurge apa. Preîncălzește cuptorul la 200°C. Într-un vas pentru cuptor, pe hârtie de copt, creează un strat cu ceapă, cartofi, roșii și felii de lămâie. Așează peștele peste legume, apoi toarnă marinata deasupra. Coace dorada la cuptor pentru 35 de minute. Servește dorada la cuptor cu legume și felii de lămâie, decorată cu frunze de pătrunjel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *