Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cum functioneaza papilele gustative: cand apar ageusia si anosmia
Cum functioneaza papilele gustative: cand apar ageusia si anosmia

Cum functioneaza papilele gustative: cand apar ageusia si anosmia

29 mart. 2021, 16:39,
în Sanatate

Fiecare individ primește propriul echipament specific olfactiv și al receptorului gustativ la naștere. Dar cum funcționează sistemul nostru gustativ? Ce este acest efect secundar al ageuziei sau anosmiei. Vom încerca să descifrăm toate acestea explicand cum functioneaza papilele gustative!

Limba este un mușchi, acoperit cu o membrană mucoasă roz care rămâne constant umedă. Suprafața sa este căptușită cu papilele gustative senzoriale, unele tactile și altele de gust.

Există două tipuri de papilele gustative:

papilele calice, în număr de nouă până la doisprezece, formând un V pe limba
papilele fungiforme, mici și numeroase, situate în fața V și de-a lungul ramurilor sale.
Calea și papilele fungiforme conțin papilele gustative legate de nervul gustativ.
La fel, există două tipuri de papile tactile: papile filiforme și corolliforme.

Mugurii gustativi sunt sensibili la anumite lichide sau solide solubile în salivă. Gama de arome este redusă la doar patru: amar, dulce, sărat, acru. Fiecare corespunde unei zone sensibile a limbii și, eventual, unui anumit tip de papila gustativa.

Cu toate acestea, o a cincea aromă este adăugată pe listă: umami! Acest termen în japoneză înseamnă „gust sărat” și abia în 1985 (cu ocazia simpozionului internațional) acest termen a fost recunoscut oficial. Descrie gustul glutamaților și nucleotidelor. De asemenea, se poate observa că îmbunătățește gustul unui număr mare de alimente.

Această lipsă de diversitate a aromelor este compensată de intervenția altor simțuri:

– vinurile, aroma cafelei dau senzații olfactive.
– aromele făinoase sunt de fapt senzații tactile
– aromele crocante sau carbogazoase sunt senzații tactile și auditive.
– aromele proaspete sau calde sunt senzații termice.

Toți acești stimuli sensibili sunt adăugați și prelucrați de creierul nostru, care îl va interpreta pentru a da gustului mâncării și a declanșa reflexiv secreția de salivă și sucul gastric.

Pentru că există și un element esențial în sistemul nostru gustativ: saliva! Face posibilă dizolvarea moleculelor purtătoare de gust. Odată dizolvate în salivă, acestea ajung mai ușor la papilele gustative și declanșează o multitudine de reacții care călătoresc de la celulele senzoriale la nervii gustativi și apoi la creier.

Efectul răcoritor al mentei: papilele gustative sunt înșelate?

Cum poate menta, această plantă atât de cunoscută de toți, să inducă această senzație de prospețime? Menta produce mentol și acest lucru va afecta sistemul nostru senzorial de receptori pentru atingere, temperatură și durere. Această rețea complexă de neuroni își monitorizează mediul utilizând un set de proteine ​​integrate în membranele celulare.

Aceste proteine ​​controlează tuneluri minuscule numite canale ionice. Când este detectată o substanță chimică sau căldură, proteinele se activează și deschid canale, permițând ionilor să pătrundă în membrana celulară. Acești ioni reci declanșează un semnal electric care merge direct la creier.

Mentolul se leagă de aceiași receptori ca cei sensibili la frig și va declanșa o alertă senzorială. Prin urmare, această secvență ne va înșela creierul, în timp ce mediul nostru nu a scăzut în temperatură.

Dacă există o expunere continuă la un miros și creierul nu îl consideră periculos, receptorul copleșit de acest miros decide că nu mai este sensibil la acesta (vorbim despre aproximativ zece minute). Te obișnuiești cu un miros, chiar și cu unul rau. Aceasta se numește dependență. Este cam același principiu cu gustul. Dincolo de această obișnuință, există o pierdere parțială sau totală a gustului sau a mirosului, aceasta se numește ageusie și anosmie.

Ageusia

Acest termen științific desemnează pur și simplu o pierdere totală sau parțială a gustului. Persoanele care suferă de această tulburare vor avea dificultăți în a distinge aromele a ceea ce mănâncă sau chiar nu mai recunosc cele 5 arome bazice (acid, dulce, amar, sărat, umami).

Ageusia poate avea diverse cauze: infecții respiratorii, o alterare a nervului glosofaringian sau alte patologii ale sistemului nervos, fumatul, îmbătrânirea, anumite medicamente (chimioterapie etc.)

Acest efect secundar este doar temporar. Ca regulă generală, pentru a putea atenua această tulburare, este suficient să vaporizăm e-lichide mentolate, proaspete, pentru a „trezi” papilele gustative, sau sucuri mai puțin dulci, mai puțin încărcate în arome, pentru a pur și simplu evita o saturație a papilelor gustative.

Ageusia este adesea legată de anosmie. Un alt termen științific pentru o pierdere parțială sau totală a mirosului.

Anosmie

Această pierdere a mirosului, parțială sau totală, poate avea mai multe cauze: o răceală, inflamația membranelor mucoase (rinită, sinuzită), o deviere a septului nazal, o alterare a nervului olfactiv.

După cum ați observat în timp ce citiți acest articol, gustul este identificat de papilele noastre gustative și apoi conectat la creierul nostru prin sistemul nostru nervos. În plus față de saturația papilelor noastre gustative, modificarea sistemului nostru nervos (în funcție de partea modificată) poate provoca, prin urmare, anosmie.

Acesta este motivul pentru care pierderea gustului și a mirosului poate fi legată și, prin urmare, poate avea loc în același timp.

Sistemul nostru gustativ, la prima vedere, ne permite să detectăm doar 5 arome. Cu toate acestea, de-a lungul vieții noastre, am reușit să raportăm mult mai multe arome, senzații etc.

Ageusia este doar temporara, va trebui să te înarmezi cu răbdare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`