Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Cum folosim siminocul, planta de leac in bolile de ficat si rinichi
Cum folosim siminocul, planta de leac in bolile de ficat si rinichi

Cum folosim siminocul, planta de leac in bolile de ficat si rinichi

02 aug. 2015, 03:37,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:59185;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Sminocul (Helichrysum arenarium), cunoscut si sub numele de siminic, flori de paie, imortele sau margica este o planta originara din sudul Europei care face parte din familia Asteraceae. Despre siminoc legenda spunea ca este planta nascuta din lacrimile Fecioarei Maria, prelinse pe mormantul lui Iisus.

Este foarte rezistenta si se adapteaza perfect la solurile calcaroase si nisipoase. Creste in zonele de campie si deal si poate fi intalnita pana la 1000 m altitudine, important este sa aiba o buna expunere la soare. Taiat, siminocul isi pastreaza forma si culoarea timp indelungat, de aici si denumirea de imortela.

Numele sau – helichrysum – vine din limba greaca si insemana „aurul soarelui” facand referinta atat la clima de care are nevoie, dar si la caracteristicile florilor sub forma de bilute mici de culoare galben auriu.

Compozitie

Un ajutor de baza in afectiunile hepatice, siminocul asigura rezerva de antioxidanti necesare organismului. Fitoterapeutii recomanda spre folosire doar florile, a caror compozitie este bogata in substante amare, taninuri, flavonoizi, saponozide, apigenina, astragalina, coloranti, cvercetrol, hamferol, glicozide, ulei volatil si saruri minerale.

Indicatiile terapeutice ale siminocului

Siminocul activeaza secretia biliara, scade colesterolul, diminueaza durerile de ficat, ajuta in afectiunile gastrice si renale, in colecistite cronice, in guta, in hepatita acuta meteorism, pancreatite, viermi intestinali si voma. Totodata aceasta planta este un antidot impotriva otravirilor cu metale grele, dar este si un remediu pentru afectiunile rinichilor, deoarece functioneaza ca un diuretic si ajuta chiar si la eliminarea nisipului.

Proprietatile terapeutice ale siminocului

Cum folosim siminocul

Din florile de siminoc se face o infuzie care se prepara foarte usor: 30 de grame de flori uscate la 1 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se filtreaza si se consuma cate o cana, de 3 ori pe zi. Iata cum ne tratam cu siminoc:

1. Eliminarea viermilor intestinali
In afectiunile interne, dar indeosebi, in eliminarea viermilor intestinali, preparati un ceai intr-o lingurita de flori maruntite, fierte in 250 ml apa, timp de 5 minute. Serviti dimineata, pe stomacul gol, dupa care administrati un purgativ .

2. Afectiuni hepatice
In cazul afectiunilor hepatice, stomacale, pancreatice, sau renale, urmati tratamentul bazat din flori de siminoc si lapte. Adaugati o lingurita de flori maruntite de siminoc in 250 ml lapte si lasati la fiert timp de 5 minute. Strecurati lichidul si consumati 2 cani intr-o zi
Pentru tratarea hepatitei acute, foarte buna este si tinctura de flori de siminoc – se vor lua cate 10 picaturi de trei ori pe zi.ate zece picaturi de trei ori pe zi.

3. Intoxicatii
Pentru a combate efectele intoxicatiilor – inclusiv a celor produse cu metale grele, folositi decoctul de siminoc. Adaugati 2 lingurite de planta la 250 ml apa si lasati sa fiarba timp de 10 minute. Strecurati lichidul si consumati. Pe langa aceasta, puteti consuma si carbune vegetal, ale carui efecte benefice sunt din plin recunoscute

4. Constipatia
– Infuzia si decoctul preparate din frunzele si pastaile de siminoc se pot intrebuinta ca purgativ (20 g flori uscate la 500 ml apa).

5. Acnee, furuncule, dermatite
Proprietatile antialergice, antiinflamatorii si astringente ale siminocului se dovedesc eficiente si in tratamentele cosmetice. Siminocul indeparteaza celulele moarte si curata pielea in profunzime. In acest scop se prepara o infuzie concentrata, dintr-o cana cu apa, in care veti adauga o lingura de planta. Cu lichidul obtinut puteti prepara masti cu tarate sau pur si simplu, comprese aplicate pe zonele dorite.
Indiferent de alegerea facuta, siminocul va vindeca cicatricile, acneea, furunculele sau dermatitele.

Precautii

Siminocul este contraindicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, persoanelor diagnosticate cu obstrucie a ductului biliar sau persoanelor alergice la rugina (Senecio jacobala), crizanteme, galbenele sau margarete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`