Prima pagină » National » Cum fenteaza romanii contoarele de gaze
Cum fenteaza romanii contoarele de gaze

Cum fenteaza romanii contoarele de gaze

15 ian. 2014, 10:04,
Echipa BZI.ro, în National
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:412316;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
Romanii nu reactioneaza prea bine cand se gandesc la facturile la incalzire care vor ajunge in cutia postala. Cei cu venituri mici incearca tot felul de metode neortodoxe sa fenteze contoarele pentru a plati sume cat mai mici. Surprizator, cei care apeleaza la trucuri pentru a-si micsora facturile de gaze sunt si oamenii cu bani. Intrucat furtul de gaze se pedepseste cu inchisoarea, cei care lucreaza in acest domeniu nici nu vor sa auda de asa ceva.
„Am mai auzit cazuri – nu am vazut – ca unii proprietari, in general oameni cu bani, care au chiar case mari si la care factura de gaze este una mare, inteapa contorul prin anumite metode, pana blocheaza sistemul de inregistrare al contorului. Dar smecheria tot va fi descoperita, intrucat astia de la gaze fac controale anual. Se ia contorul, se duce la verificat si tot se descopera magaria. Oamenii mai saraci se multumesc cu ajutorul de caldura”, spune un instalator. O alta metoda la care apeleaza unii proprietari pe timp de iarna este una cat se poate de naturala. 
„Se arunca o galeata de apa pe contor cand afara este ger si acesta ingheata. Gazele trec in continuare prin aparatul de inregistrat, dar nu inregistreaza nimic. Un astfel de contor, inghetat, scoate un zgomot ciudat. Contorul se strica, se strica pinioanele, dar o iarna functioneaza asa”, a mai spus instalatorul. Din disperarea de a nu plati multi bani la gaze, unii proprietari apeleaza la o metoda originala de furt. Metoda este una veche si nu merge la orice contor.
„Se demonteza o parte a contorului, nu cea pe care intra gazele din reteaua de distributie, aceea pe unde gazele intra in casa si se sufla cu o pompa de umflat. Contorul da inapoi”, spune un alt instalator, adaugand ca metoda se aplica doar in cazul contoarelor vechi.
O metoda folosita de cei care vor sa plateasca mai nimic la factura de gaze este aceea a demontarii contorului. Se demonteaza contorul, iar in locului lui, intre teava in care vine gazul din reteaua de distributie si cea care intra in casa, se monteaza o camera de bicicleta, un furtun, astfel incat gazul nu mai este inregistrat. Metoda este una la care apeleaza si aceia care au ramas fara contor pentru ca nu au platit factura de gaze. Multi dintre proprietarii care intervin asupra contorului, la momentul controlului anual, declara ca li s-au furat aparatele de inregsitrare a gazelor.
Potrivit Legii energiei electrice si gazelor naturale, deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a consumului de gaze naturale furnizate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. De asemenea, executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la sistemul de alimentare cu gaze naturale sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, potrivit romaniatv.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *