Cum faci un detector de metale. Construirea unui astfel de dispozitiv este atât distractivă și educativă și nici nu te va costa prea mult.
În cele ce urmează vă prezentăm un dispozitiv mai puţin obişnuit, dar foarte folositor chiar şi dacă nu eşti un căutător de comori! Este vorba despre un detector de metale făcut acasă! Metoda cea mai simplă și mai cunoscută este folosirea unui calculator și a unui radio pentru a face un detector de metale.
Cum faci un detector de metale
Pentru a construi un asemenea dispozitiv ai nevoie de:
– 2 CD-uri;
– un calculator clasic cu butoane;
– o baterie crona;
– o pereche de căşti;
– bandă izolatoare;
– şurubelniţă.
– un microfon.
Ce trebuie să faci
– retează cu o foarfecă jack-ul de la căşti şi apoi curăţă firele (poţi folosi o brichetă pentru aa rde plasticul izolant);
– după curăţare, vei observa că fiecare fir e format din alte 2 fire;
– lipeşte unul dintre fire cu banda izoliera pe marginea CD-ului, partea de jos, şi celălalt fir la baterie. Repetă procesul şi cu celelalte 2 fire.
– desfă calculatorul (are şuruburi) şi scoate-l din carcasă.
– poziţionează calculatorul pe mijlocul unui CD şi lipeşte-l cu bandă izolieră;
– fixează şi bateria între CD-uri, tot cu banda izolieră;
– acum vei suprapune cele 2 CD-uri;
– testează dispozitivul cu ajutorul unui microfon (evident conectat). Dacă funcţionează, când te vei apropia de obiecte metalice, sunetul va creşte în intensitate (ca un bâzâit mai puternic).
Cum funcționează
Cum faci un detector de metale. Discurile formează o placă – condensator care intră într-un circuit oscilant. Calculatorul, ca orice aparat digital, emite o gamă largă de unde. În căşti, se aude rezonanța formată, un sunet slab. În preajma metalelor, îşi schimbă rezonantă, iar sunetul se amplifică.