Prima pagină » Culinar » Retete cu carne » Cum faci gulas unguresc la ceaun: Iti ploua in gura de pofta
Cum faci gulas unguresc la ceaun: Iti ploua in gura de pofta

Cum faci gulas unguresc la ceaun: Iti ploua in gura de pofta

30 sept. 2019, 13:24,
BZI.ro, în Culinar
a:3:{s:7:"site_id";i:2;s:6:"old_id";i:24314;s:8:"site_url";s:14:"culinar.bzi.ro";}

Este gustos facut si pe aragaz, dar la ceaun, facut la foc in aer liber este senzational! Oricand am putea manca o farfurie plina de gluas, doar cu o felie de paine proaspata si un pic de ardei iute!

Ingrediente:

  • 800 g carne de vita
  • 60 g untura
  • 300 g ceapa rosie
  • 800 g cartofi
  • 1 catel de usturoi
  • 100 g ardei verde
  • 100 g rosii proaspete sau 1 lingura pasta de rosii
  • Sare, boia, maghiran, chimen

Mod de preparare:

Ceapa taiata marunt o calim in untura, presaram cu boia de ardei si punem putina apa peste. Apoi adaugam carnea de vita taiata cubulete, usturoiul zdrobit, chimen si maghiran. Punem sare si lasam sa fiarba sub capac, amestecand des, pana se evapora apa, adica pana se prajeste totul.

Daca in timpul fierberii se evapora zeama, mai punem putina apa peste sa nu cumva sa se arda. Cand carnea este aproape moale, adaugam cartofii taiati cubulete, ardeii verzi taiati, rosile si apa pana acopera totul. Dupa asta, lasam la foc mic sa fiarba, pana ce carnea si cartofi sunt fierti. La sfarsit fierbem taitei in gulas. Vara ornam cu ardei verde taiat rondele.

Povestea gulasului

Toate sursele indica faptul ca aceasta mancare este strans legata de viata pastorilor din zona de ses a Ungariei, din asa-numita pusta. In acelasi timp, “gulya” inseamna “turma de vite” in limba maghiara.

Traind la distanta de zonele locuite, pastorii isi gateau singuri, dar aveau o singura oala: ceaunul din metal.

In traista mai aveau paine, slanina, verdeturi, iar carnea era la indemana. Astfel, era o mancare usor de incropit. Pana prin anii 1790, specifica pentru gulas a fost carnea de vita, deoarece pe pasuni se gaseau in special bovine.

Abia mai apoi au aparut oile in zona si oierii au inceput sa prepare gulasul din acea carne. O alta schimbare a fost aparitia cartofilor. In prima perioada nu se folosea cartofii, gulasul se manca doar cu paine.

Insa, cei care au intrat in contact cu pastorii, proprietarii de pamanturi, oameni de afaceri si, in general, mai instariti, au descoperit aceasta gustoasa mancare si i-au adus o imbunatatire, adaugand cartofi. O alta schimbare in prepararea gulasului a intervenit odata cu aparitia “condimentului taranului”, boiaua din zilele noastre.

De la mijlocul secolului al XIX-lea a, gulasul a inceput sa fie introdus si in meniurile restaurantelor de la Pesta sau Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *