Prima pagină » Culinar » Cum faci cel mai bun sos bbq acasă. Rețetă simplă și rapidă

Cum faci cel mai bun sos bbq acasă. Rețetă simplă și rapidă

11 iul. 2024, 14:11,
în Culinar

Echilibru perfect între gustul dulce și sărat la condimentelor, sosul bbq este o explozie de savoare și completează perfect carnea de grătar. Cu puțină răbdare și atenție, îl poți prepara acasă și să-ți surprinzi întreaga familie

Cum prepari sosul bbq acasă

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 2 linguri (30ml) de ulei de măsline sau floarea soarelui, 1 ceapă medie tocată, 4 căței de usturoi zdrobiți, 400g roșii în conservă (cuburi sau întregi) sau proaspete (să fie roșii de vară, coapte), opțional – o crenguță de cimbru verde sau uscat, sare, piper, 1 linguriță de chimen măcinat pudră, ½ linguriță pudră de chili (renunțați la ea sau reduceți-o dacă nu vă place iute), 2 lingurițe de boia afumată (smoked paprika), 2 linguri (50g) de zahăr brun, 2 linguri de melasă (sirop auriu) sau miere, 200ml apă (un pahar), 50ml oțet balsamic roșu sau oțet de mere.

Începem prin a căli ceapa într-o cratiță cu ulei. Se pune sare și se călește pentru 2-3 minute. Apoi se adaugă cățeii de usturoi zdrobit și se mai lasă pentru 2-3 minute. Sfârâiala se stinge cu sosul de roșii și după se adaugă restul de ingrediente și apa.

Totul se amestecă bine și se aduce din nou la fierbere, fără capac, la foc mediu și se lasă pentru 25-30 de minute. Se amestecă, din când în când, pentru a nu se prinde sau că nu scadă prea tare. Când e gata, se lasă puțin la răcit și apoi se mixează cu un blender.

După mixare va rezulta un sos parfumat, iute, dulce, acrișor și sărat. Cu acest sos puteți pensula carnea înainte de a o pune în grătar, sau puteți să-l folosiți pentru a servi carnea făcută, la grătar, ori la preparate făcute în tigaie sau cuptor. Se poate pune și în burgeri, sau se poate servi cu felii de vinete, dovlecei sau zucchini, ciuperci, cartofi etc.

Rezultatul final, o explozie de arome

Sosul barbeque se poate folosi în numeroase combinații, printre care îl poți folosi ca sos pentru paste sau pizza, în compoziția sendvișurilor sau peste omletă, în mâncarea de fasole pentru a-i da un gust deosebit,  în locul ketchupului la cartofi prăjiți, burgeri, chifteluțe sau hotdog,  în compoziția plăcintelor cu carne, îmbogățindu-le gustul, combinat cu smântâna sau crema de brânză, poate servi drept sos pentru legume, cartofi la cuptor sau salate de porumb și fasole în stil mexican, în loc de suc de roșii în cocktailurile Bloody Mary, împreună cu o tulpină de țelină apio.

Sosul este ușor perisabil și se poate păstra, într-o caserolă închisă ermetic, la frigider pentru 1-2 săptămâni și la congelator chiar și câteva luni.

Gustul final stă în proporția ingredientelor. Puteți varia acest sos reducând zahărul, crescând pudra de chili sau oțetul, usturoiul sau adăugând alte ierburi (busuioc, oregano, etc.). Astfel, puteți să-l faceți mai dulce sau mai picant, după preferință.

Dacă doriți ceva inedit, puteți încerca să faceți sosul bbq cu suc de ananas. Pentru acesta, tot ce trebuie să faceți este să amestecați într-un bol suc de roșii cu apă și miere, să adăugați sos Worcestershire, sos picant și de soia și să le amestecați cu sucul de ananas, usturoi și sare, care se omogenizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *