Prima pagină » Culinar » Cum faci cea mai bună tocană de legume. Rețetă simplă și gustoasă

Cum faci cea mai bună tocană de legume. Rețetă simplă și gustoasă

01 iul. 2024, 10:16,
BZI.ro, în Culinar

Meniul în perioadele de post ar putea părea destul de restrictiv, însă nu este necesar să fie așa. Sunt o mulțime de variante de mâncăruri gustoase pe care le puteți prepara, însă aveți la îndemână chiar rețeta clasică de tocană de legume. O dată preparată, aceasta poate rezista în borcane o perioadă îndelungată, fiind o variantă potrivită de gustare pentru orice perioadă a anului.

Rețetă tocană de legume

Ingredientele de care ai nevoie sunt la îndemâna oricui, găsindu-le ori în propria grădină, ori în piață, important este să fie proaspete și sănătoase.

Pentru această rețetă aveți nevoie de: 1 vânătă mare și rotundă, 3 dovlecei, 3 morcovi, 2 ardei capia (1 roșu, 1 galben), 2 cepe, 200 ml  suc de roșii cu pulpă, cuburi, sare și piper după gust, 3 linguri ulei de măsline extravirgin, 200 ml apă caldă, pătrunjel proaspăt.

Desigur, la această rețetă puteți scoate sau adăuga legume, după plac. Mai puteți adăuga ciuperci sau fasole păstăi. În loc de suc de roșii, puteți folosi și roșii proaspete dacă doriți. De asemenea, pe lângă legume, puteți să adăugați ierburi aromate pentru o savoare inedită, cum ar fi cimbrul, frunze de dafin busuioc sau oregano. Toate acestea dau un gust aromat și special tocăniței.

Timpul total de preparare este de aproximativ o oră și 40 de minute.

Pașii pentru a prepara rețeta clasică de tocăniță

În primul rând, trebuie să spălăm vânăta foarte bine. Se curăță de coajă și apoi se taie cubulețe potrivite. Peste presărăm un praf de sare și pune într-o strecurătoare pentru aproximativ 15 minute pentru a se scurge zeamă care este ușor amăruie.

Apoi curățăm ceapa, o spălăm și o tăiem solzișori. De asemenea, spălăm și tăiem și ardeii capia. Aceștia se taie feliuțe după ce au fost curățați de sâmburi și cotor. Morcovii se spală, curăță și taie în rondele. Dovleceii se spală, se taie în două și apoi în felii mai grosuțe.

Punem ulei într-o cratiță, unde adăugăm ceapa și ardeii și se lasă la călit până devin sticloși, fără să se ardă.

Peste adăugăm morcovul felii, și lăsăm la călit pentru alte 2-3 minute. Apoi adăugăm cuburile de vânătă și dovleceii, omogenizăm toate ingredientele și adăugăm 100 de ml de apă caldă. Lăsăm la fiert totul pentru 10 minute.

După ce au trecut cele 10 minute, adăugăm sucul de roșii, restul de apă, și condimentăm cu sare și piper după gust. Amestecăm și lăsăm la fier pentru încă 10 minute.

După ce oprim focul, tocăm pătrunjel pe care îl presărăm deasupra. Tocănița este gata de servire, fie proaspătă, fie o punem în borcane pentru a o servi în orice moment dorim.

Rețeta de tocană de legume este ideală din acest motiv, conservele sau borcanele pregătite anterior fiind numai bune pe parcursul anului când doriți o masă rapidă sau sunteți în perioada de post. Nu trebuie decât să desfaceți un borcan și să folosiți conținutul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *