Prima pagină » Culinar » Cum faci cea mai bună ceafă de porc la grătar. Masa perfectă pentru ieșirile la iarbă verde

Cum faci cea mai bună ceafă de porc la grătar. Masa perfectă pentru ieșirile la iarbă verde

29 aug. 2024, 11:52,
în Culinar

Ceafa de porc la grătar este una dintre cele mai preferate variante la ieșirile la iarbă verde sau pentru mesele festive. Este un preparat consistent, dar și foarte aromat și gustos.

Rețeta nu este una grea deloc, însă există câteva aspecte de care să ții cont pentru un rezultat comestibil, fraged și apetisant. Iată cum se face cea mai bună ceafă de porc la grătar.

Rețetă de ceafă de porc la grătar

Ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sunt: 1 kg ceafa de porc, sare, piper și puțin ulei. Totuși, pentru un rezultat cât mai bun, carnea trebuie marinată. Pentru asta ai nevoie de: 1 ceapă, 2-3 căței de usturoi, 2 lingurițe boia dulce sau mix cu iute și afumată, ½ linguriță fulgi de ardei iuți (chili), 1 vârf de cuțit piper negru măcinat, 1 linguriță de semințe de chimen (sau pudră), 1 linguriță de cimbru uscat, zeamă de la o lămâie, 2 linguri de ulei. Opțional, mai aveți nevoie de câteva boabe de ienupăr, coriandru pisat, rozmarin etc.

Începem prin a prepara marinada. Curățăm ceapa și usturoiul, după care le tocă. Deasupra stoarcem sucul unei lămâi și turnăm 2 linguri de ulei de măsline. Apoi, condimentăm cu jumătate de lingură de sare, două lingurițe de boia, jumătate de linguriță de fulgi de chili, o linguriță de cimbru și o linguriță de semințe de chimen. Mixăm totul timp de câteva secunde.

Acest mixt ne va da o marinadă cremoasă și foarte aromată. Fragiditatea cărnii va fi dată de zeama de lămâie. Puteți adăuga, opțional, suc de limetă, portocale sau vin alb sec. Această marinadă poate fi păstrată la frigider, într-un recipient închis, pentru mai multe zile.

Cum se marinează carnea

Tăiem ceafa de porc în felii groase. Acestea nu trebuie bătute. Le condimentăm cu sare, piper și puțin cimbru și le ungem cu marinada pe care am făcut-o anterior, pe toate părțile. După, așezăm bucățile de carne într-o cutie de plastic cu capac pe care o lăsăm la frigider, pentru o zi.

După acest timp, scoatem bucățile de carne și le ștergem, pe fiecare, cu șervețele de hârtie. Marinada va da un gust inedit și aromat cărnii. Trebuie să ștergem carnea pentru ca marinada să nu se ardă în tigaie. Ungem carnea cu puțin ulei și le mai lăsăm jumătate de oră deoparte. Feliile de carne nu se pun la prăjit direct reci, de asta e bine să le lăsăm să se încălzească un pic.

Trecem la prăjirea pe grătar. Jarul trebuie să fie potolit, fără flăcări. Pe barele grătarului, bine încinse, ungem cu o bucățică de slănină sau cu un tampon cu ulei. Carnea se va prăji 3-4 minute pe fiecare parte și o întoarcem o singură dată, în momentul în care se desprinde cu ușurință pe grătar. Când se iau de pe grătar, feliile de carne se așază într-un castron și se lasă câteva minute.

Ceafa de porc la grătar se servește caldă, alături de o garnitură la alegere. O idee bună este salata verde asortată. Aceste preparat este ideal pentru mesele festive și ieșirile la iarbă verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
29 august 2024
29 august 2024