Astăzi îţi prezentăm 3 reţete de hummus preparate de bucătari celebri, inclusiv de Gordon Ramsay. Este o gustare ideală mai ales pentru zilele de post sau pentru când vrei ceva rapid şi săţios de mâncat. Reţeta este de origine orientală, dar a fost adaptată de-a lungul timpului.
Prima reţetă de mai jos este oferită de Ramsay Gordon. A doua provine de la Martha Stewart, iar a treia de la Paula Deen. Fiecare are drept ingrediente comun boabele de naut. Diferent consta în alte ingrediente. La final însă, preparatele vor fi delicioase.
Reţeta de hummus a lui Gordon Ramsay
Ingrediente:
- 3 conserve de năut mari
- 70 ml ulei de măsline
- 30 m ulei de răpită
- 30 ml ulei vegetal
- 2-3 căţei de usturoi
- 45 gr tahini
- sare
Mod de preparare:
Curăță usturoiul. Pune toate ingredientele într-o blender şi mixează-le până când obţii o pastă omogenă. După 7-8 minute vei obţine un hummus foarte cremos. Serveşte-l cu bruscheţe.
Cum prepară Martha Stewart hummusul
Iată ce ne propune celebra femeie.
Ingrediente:
- 2 conserve de năut
- sucul stors de la un sfert de lămâie
- cca 100 gr tahini
- 2-3 căţei de usturoi
- foarte puţin piper negru
- sare grunjoasă, după gust
Mod de preparare:
Mai întâi desfă conservele şi pune la scurs năutul. Pune boabele de năut într-un blender. Adaugă zeama de lămâie, usturoiul curăţat şi spălat în prealabil, piperul, sarea şi pasta de tahini. Mixează până când obţii o pastă omogenă.
Aşa face hummus Paula Deen
Poate nu ai auzit de Paula Deen, dar aceasta este foarte cunoscută peste ocean. Mai întâi s-a ocupat de catering, apoi a pus bazele primului său restaurant, în 1996. Acum deţine 3 restaurante şi a avut 3 emisiuni culinare. Mai mult, a scris 14 cărţi gastronomice.
Ingrediente:
- 3 conserve de năut
- 80 ml ulei de măsline
- 3-4 linguri zeamă de lămâie
- 1/2 linguriță sare
- 1 linguriţă de pastă tahini
- 2 căţei de usturoi
- piper negru, proaspăt râşnit
- puţin chimion
Mod de preparare:
Scurge năutul, apoi pune-l în blender, împreună cu restul ingredientelor. Dacă mai e nevoie, adaugă puţină apă. Transferă hummusul la final şi serveşte-l cu chipsuri sau legume făcute la cuptor.
Nu uita, bineînţeles, nici de reţeta de humus prezentată de Jamie Oliver.
Năutul – Beneficii pentru sănătate
Iată de ce este bine să consumi năut în fiecare săptămână:
- este excelent pentru sistemul osos. Conţine fier şi calciu, iar acestea sunt esenţiale pentru o structură osoasă puternică şi densă;
- menţine sănătatea sistemului cardiovascular. Datorită faptului că în structura năutului se găsesc fibre şi vitamine, acestea împiedică creşterea colesterolului. Fibrele, mai mult, scad nivelul colesterolului;
- reglează tensiunea arterială și scade vizibil riscul apariției anumitor probleme cardiovasculare;
- împiedică instalarea anemiei, datorită cantităţii de fier din boabele de naut;
- previne constipaţia, pentru că are fibre. Acestea stimulează tranzitul intestinal. Astfel nu vei mai avea nevoie de laxative pentru constipație;
- ajută la controlul greutăţii corporale, mai ales prin faptul că ține de saț;
- normalizează nivelul glicemiei din sânge. Ţine sub control indicele glicemic;
- asigură organismului aportul necesar de proteine;
- atenuează inflamațiile. Colina, o substanță din boabele de năut, e un ajutor esențial în transmiterea impulsurilor nervoase, dar și utilă în reducerea inflamațiilor cronice și absorbția grăsimilor.