Sociologul şi analistul Mirel Palada a discutat astăzi, 21 martie 2022, în exclusivitate pentru BZI LIVE cum este România în momentul de față, după 2 ani de pandemie. Fostul purtător de cuvânt al Guvernului României a menționat că persoanele s-au speriat la început, însă pe parcurs s-au obișnuit și au învățat să traiască cu virusul.
„Unul dintre principalele lucruri care caracterizitatea modernitatea este spargerea sensului în multe cioburi sociale. În momentul de fată avem multe voci care spun multe lucruri despre orice fenomen. Trebuie să încerci să scoţi sens şi să explici cum trebuie. Foarte mulţi oameni au dreptăţi diferite. Mie îmi place foarte mult biologia şi inevitabil abordez subiectul în priceperea biologului. Virusul nu ştie carte, el îşi face treabă de milioane de ani. Nu ai cum să o ocoleşti. O lume întreagă s-a lovit de acest virus, a avut de-a face cu efectele periculoase. Au murit 6 milioane de oameni şi au putut muri şi mai mulţi. Pandemia a fost comparată cu cea de acum 100 de ani, gripă spaniola. De asemenea, avem situaţii când am avut astfel de epidemii care au durat şi au provocat morţi, dar nu s-a vorbit despre acestea. Atunci nu s-a răspândit ca acum”, a transmis sociologul Mirel Palada, la o emisiune BZI LIVE.
Analistul Mirel Palada, despre atitudinea românilor față de pandemie
Coordonatorul Casei de sondare Sociopol a menționat că au mai fost pandemii, epidemii și alte boli contagioase, însă nu au fost mediatizate atât de mult. Făcând comparație între martie 2020 și martie 2022, românul a învățat că virusul a devenit ușor de răspândit, dar este mai puțin contagios și cu ajutorul vaccinului anti-Covid-19.
De asemenea, atitudinea cetățenilor față de risc s-a schimbat deoarece aceștia au intrat într-un proces de obișnuință.
„Principala diferenţă a fost atitudinea diferită faţă de risc a populaţiei combinată cu interesul mass media. Spre deosebire de acum, atunci aveai puţine canale care au vorbit despre acest subiect. Nu a fost isteria care a fost acum, isterie la nivel de politici publice, decidenţi. Felul în care oamenii erau totalmente mai puţini dispuşi la risc decât cei din 1968, au făcut ca decidenţii să fie mai precauţi. În momentul de față s-a suflat şi în iaurt.
Necunoscutul a devenit cunoscut. Dacă în martie 2020 nu ştiam ce se întâmplă, campania pericolului acestei gripe a fost o isterie. Între timp am trecut prin cinci valuri. Am văzut că se supune aceloraşi reguli şi virusul devine mai uşor de răspândit dar este mai puţin contagios. Lumea s-a speriat, dar după s-a desenzitivat. Au ajuns citind în fiecare zi statisticile, au auzit sute de morţi, a devenit o normalitate şi românii nu mai sunt speriaţi, s-au obişnuit. A trecut mult timp şi am avut vaccin, care a oprit cazurile grave. Putem trăi cu virusul, este un proces de obişnuinţă”, a mai spus analistul.