Prima pagină » Informații utile » Cum este corect „ora două” sau „ora doi”? Care este forma corectă a numeralului

Cum este corect „ora două” sau „ora doi”? Care este forma corectă a numeralului

17 iul. 2024, 10:48,
în Informații utile

Numeralele de identificare sunt de multe ori înțelese greșit. Cum se scrie corect: „ora doi” sau „ora două”?

Numărul de identificare ne creează deseori dificultăți. Situația este complicată și mai mult de faptul că, de-a lungul timpului, utilizarea sa în vorbirea curentă a suferit diverse modificări, care au fost în cele din urmă acceptate ca norme gramaticale.

Ora două sau ora doi – cum este corect?

Este important, mai întâi de toate, să menționăm că numeralul de identificare nu este adjectiv, prin urmare nu se va acorda vreodată după gen și număr cu substantivul pe care îl însoțește.

Numeralul de identificare are rolul de a individualiza substantivul. Astfel, corect este „ora doi” și „ora douăzeci și doi”. Se poate folosi și forma de feminin „ora două” și „ora douăzeci și două” (excepție conform DOOM-2), uzul fiind atât de frecvent încât a devenit o normă acceptată. Totuși, nu spunem „ora douăzeci și una”, nu-i așa?

Reluând, numeralul de identificare este folosit pentru identificarea obiectelor pe bază numerică, astfel: camera doi, etajul douăzeci și doi, nota doi etc.

O precizare importantă! Așa cum nu spunem camerele doi sau etajele douăzeci și doi, nu este corect să spunem nici orele douăzeci și doi.

DOOM-2 menționează încă două excepții în cazul numeralului de identificare. Numeralul cardinal 12 și cel ordinal corespunzător trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive feminine: „ora douăsprezece”, „douăsprezece mii de lei”, „clasa a douăsprezecea”.

Se acceptă și formele de masculin în indicarea datei, pe lângă forma feminină (utilizată până acum): „doi aprilie”, „doisprezece octombrie”, „douăzeci și doi mai”.

Greșeli gramaticale des întâlnite

În limba română, greșelile gramaticale ce implică numeralele sunt frecvent întâlnite și pot cauza confuzii. Un exemplu comun este utilizarea incorectă a numeralului „un” și „una”. Corect este să spunem „un băiat” și „o fată”. De asemenea, numeralele compuse, precum „douăzeci și unu” sau „treizeci și una”, sunt deseori utilizate incorect. Corect este „douăzeci și unu de copii” și „treizeci și una de fete”, respectând genul substantivului pe care îl însoțesc.

Un alt set de greșeli frecvente apare la folosirea numeralelor în declinări. De exemplu, în loc să spunem „am cumpărat trei pâini”, unii spun „am cumpărat trei pâine”, ignorând forma corectă de plural.

La fel de problematice sunt și situațiile în care numeralele nu concordă în gen cu substantivul pe care îl determină. De exemplu, în loc de „doi copii”, unii spun „două copii”, ceea ce este incorect.

O altă eroare frecventă implică numeralul „sută” și formele sale. Corect este să spunem „două sute de lei”, dar greșit este „două sută de lei”. De asemenea, confuzii apar în folosirea numeralelor ordinale, cum ar fi „al doilea” versus „a doua”. Corect este „al doilea băiat” și „a doua fată”.

Prin urmare, este esențial să fim atenți la concordanța și declinarea numeralelor pentru a evita astfel de greșeli gramaticale.

Cum este corect „ora două” sau „ora doi”? Forma corectă este „ora două”, cu toate că aceasta nu era întotdeauna corectă.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Ce se întâmplă când un președinte refuză mutarea la Cotroceni? Nicușor Dan vine cu o provocare pentru SPP. Unde vrea să locuiască
observatornews.ro
Ce înseamnă investiţiile alternative speculative. Guda: "Nu risca banii de care ai nevoie"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Suma fabuloasă pe care a pierdut-o Gigi Becali din cauza lui Simion
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`