Prima pagină » National » Cum este afectată România de retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială. Ce spun specialiștii
Cum este afectată România de retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială. Ce spun specialiștii

Cum este afectată România de retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială. Ce spun specialiștii

23 iul. 2024, 13:00, 5 ,
Simona Ciobanu în National

Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială oferă democraților șansa de a propune un candidat nou, capabil să-l învingă pe Donald Trump. Această schimbare are o semnificație majoră pentru România.

Cele mai importante conexiuni între România și Statele Unite au fost stabilite sub administrațiile democratice americane: parteneriatul strategic a fost lansat pe 11 iulie 1997, odată cu vizita președintelui Bill Clinton la București, după respingerea candidaturii României la NATO. De asemenea, scutul antirachetă a fost stabilit de Barack Obama în timpul unei vizite a fostului președinte Traian Băsescu la Washington, pe 13 septembrie 2011, când a fost adoptată și Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.

Totuși, România a fost susținută puternic pentru a deveni membră a NATO de președintele republican George Bush jr., care a aprobat și organizarea summit-ului NATO din 2008 la București, marcând importanța strategică a Mării Negre. O fotografie iconică îi arată pe cei doi președinți discutând pe malul mării după summit-ul NATO.

Retragerea lui Joe Biden și alegerile prezidențiale din SUA

Retragerea lui Joe Biden, la vârsta de 81 de ani, din cursa prezidențială, după gafele cognitive și presiunile din partid, le oferă democraților posibilitatea de a propune un candidat nou, bine ancorat în realitate și capabil să-l înfrunte pe Donald Trump, de 78 de ani, care promovează izolaționismul și pragmatismul. Acest curent nu a mai fost atât de puternic în rândul republicanilor din 1952, când generalul Dwight D. Eisenhower, eroul debarcării din Normandia, l-a învins pe senatorul de Ohio, Robert Taft, un susținător al mișcării „America First” din anii 1930.

Acest curent revine în actualitate cu perechea Donald Trump – J.D. Vance, candidați pentru președinție și vicepreședinție, la alegerile din toamnă. J.D. Vance, continuatorul politic al ideii de „America First”, este senator de Ohio și a lucrat în ultimii doi ani în legislativul american împotriva Ucrainei: a încercat să anuleze sancțiunile impuse Rusiei, a blocat sprijinul militar pentru Kiev și a criticat politicile americane de susținere a războiului de apărare al Ucrainei. Recent, Donald Trump, care promite să oprească războiul din Ucraina imediat după ce va fi ales, a subliniat abordarea sa de politică externă, afirmând că Taiwanul ar trebui să plătească pentru propria apărare.

Ideea că fiecare țară ar trebui să-și finanțeze propria securitate nu este nouă la Washington. Se discută de mult timp despre prosperitatea Europei, serviciile sale medicale și educația gratuită, pe care statele UE și le permit, deoarece America le finanțează apărarea. Totuși, în ciuda retoricii sale izolaționiste, în perioada președinției lui Donald Trump, contribuția SUA la bugetul NATO a crescut, iar axa Washington – Varșovia a devenit una dintre cele mai importante în politica externă. Conservatorii polonezi au propus construirea unei baze americane permanente în Polonia, finanțată din bugetul național.

Impactul asupra României

România nu are instrumentele administrative ale Poloniei și preferă un relativism atât în investiții, cât și în colectarea veniturilor. Pentru București, politica democraților de la Washington este preferabilă, în principal pentru că aceștia au promis să asigure securitatea la Marea Neagră și să transforme România, o frontieră periferică a NATO, într-un stat bine protejat. La Mihail Kogălniceanu, un sat la 20 de kilometri de țărmul Mării Negre, se construiește cea mai mare bază militară NATO din Europa, cu ajutorul americanilor.

De la Mihail Kogălniceanu se monitorizează dronele rusești care atacă Ucraina și apele internaționale ale Mării Negre. 10.000 de militari NATO vor fi permanent la Mihail Kogălniceanu, transformând satul într-un oraș militar, după o investiție de 2,5 miliarde de euro din partea aliaților.

Majoritatea militarilor NATO din România sunt americani, iar menținerea lor la granița de est a țării este esențială pentru București. Prezența lor asigură sprijinul imediat al Statelor Unite într-o situație de criză, iar cei care garantează această continuitate sunt democrații, nu republicanii. De aceea, pentru România, înlocuirea lui Biden cu un candidat cu șanse reale este atât de importantă.

Comentarii
  • Cum va fi afectată Romănia ?
    După ce trădătorii de neam și țară neau transformat în colonie ocupată , în slugi obediente dezbracate la curu gol so sugem licuriciului cel mare , se pare că licuriciul cel mare a mierlito și ursul de la răsarit căruia iam arătat sula 20 de ani se pregătește să ne reguleze violent și repetat cu toate perversiunile sexuale în următorii 20 de ani !, poporul de idioți va inghiți molcom și în liniște tot ce va veni pedte ei in timp ce tradatorii cu valizele pline și familiile lor vor fi in siguranță peste ocean

  • Așa o fi !, că tu știi mai bine !, mai ales că în cutia ta craniană există doar sloboz woke

  • Americanii nu au protejat niciodata pe nimeni in afara de ei. Si in ultima vreme se descurca greu si cu autoprotectia. N-au reusit in Afganistan, si o reuseasca cu rusii? Vise!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025