Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum efectuăm corect operațiune de sterilizare a unor borcane? Iată întreaga procedură
Cum efectuăm corect operațiune de sterilizare a unor borcane? Iată întreaga procedură

Cum efectuăm corect operațiune de sterilizare a unor borcane? Iată întreaga procedură

13 oct. 2023, 15:43,
în Stiri si curiozitati

Numeroase gospodine se întreabă cum este corect să efectuăm procedura de sterilizare a borcanelor folosite la zacuscă sau alte conserve pentru sezonul rece. În acest articol vom explic cum este corect să sterilizăm și de ce este important să respectăm întocmai pașii.

 

Cum efectuăm corect operațiune de sterilizare a unor borcane

Înainte de a așeza legumele sau fructele în borcane, este esențial să le spălați și să le sterilizați. Acest proces are ca scop distrugerea microorganismelor, precum bacterii și spori de mucegai, pentru a asigura conservarea adecvată a alimentelor. Temperatura optimă de sterilizare este de 105 – 110 grade Celsius.

Dacă în trecut mamele noastre se străduiau să înfășoare borcanele în celofan (dublu înmuiat în apă cu spirt sanitar) și să le lege cu sfoară, în zilele noastre putem achiziționa borcane noi cu capace metalice filetate. Aceste borcane și capacele pot fi achiziționate separat.

Prețul unui astfel de borcan variază în funcție de capacitatea sa. Borcanele mai mari, cu o capacitate de peste 3 litri (destinate pentru murături), pot costa ceva mai mult. La fel și borcanele cu designuri speciale sau cele închise cu capace de sticlă prevăzute cu garnitură.

Fie că sunt borcane noi sau reciclate, trebuie să le inspectați cu atenție înainte de utilizare. Trebuie să căutați eventuale fisuri sau chiar ciobituri la gura borcanelor. Un borcan cu gura ciobită nu poate fi închis etanș. De asemenea, capacele trebuie să se potrivească perfect pe gura borcanelor, astfel că trebuie să le verificați pentru a vă asigura că nu sunt deformate. Capacele pot prezenta rugină în interior sau pot avea pete de la conținutul anterior (în special în cazul zacuscă, sfeclă, roșii la borcan etc). Așadar, pentru a putea să sterilizăm borcanele trebuie să avem apă, detergent de vase, bureți moi dar și de sârmă și tavă metalică.

Cum sterilizăm borcanele

Desigur, borcanele cu etichetă trebuie mai întâi înmuiate în apă călduță. Această etapă poate dura aproximativ o oră. Eticheta poate fi înlăturată prin frecare cu un burete aspru de bucătărie sau chiar cu sârmă. Trebuie insistat pentru a elimina orice urme de lipici rămase pe sticlă. Nimic nu este mai jenant decât un borcan cu compot pe care a rămas eticheta de la magazin, cum ar fi „Castraveți în oțet”…

În mod alternativ, puteți achiziționa borcane noi în loc să vă chinuiți cu acest proces dificil.

Se pot curăța borcanele (fie noi, fie reciclate) în mașina de spălat vase, împreună cu capacele lor. Acolo se curăță perfect. Înainte de a avea mașina de spălat vase, se pot spăla borcanele în chiuveta bucătăriei, unde se lasă apă caldă și se adaugă puțin detergent de vase (solutie diluata). Borcanele și capacele se așează în apă și se lasă câteva minute. Apoi se freacă bine cu un burete moale atât în interior, cât și în exterior.

Clătirea borcanelor trebuie făcută cu grijă, folosind apă în abundență (chiar și 2-3 clătiri). Nu trebuie să rămână niciun detergent în borcane sau pe capace! Ultima clătire trebuie făcută cu apă rece.

Borcanele spălate și clătite trebuie să se scurgă câteva secunde și să fie așezate (cu gura în sus) direct în tavă în care urmează să fie sterilizate. Capacele trebuie, de asemenea, puse în aceeași tavă.

Sterilizarea poate fi efectuată și pe aragaz, într-o oală cu apă clocotită, însă temperatura nu va depăși 100°C. Pentru a ucide microorganismele, sunt necesare temperaturi mai ridicate. De asemenea, este necesar să aveți clești și mănuși și există riscul de a vă arde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`