Pentru majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus boala debutează la nivelul tractului respirator superior. Atfel se explică și simptomele de uscăciune a nasului și lipsa mirosului, care apar în mod frecvent în această afecțiune.
Prof. dr. Traian Mihăescu, renumit medic pneumolog, ne asigură că tratamentul principal îl reprezintă ajutarea mecanică a respirației prin ventilare asistată. Conform spuselor medicului aceasta este singura soluție.
Ce se va întâmpla totuși când și în România va crește numărului persoanelor infectate cu covid-19 și vor necesita internarea în secțiile de terapie intensivă?
„În 81% din cazuri nu există simptome ori sunt ușoare, în 14% din cazuri apare o pneumonie și în 5% din cazuri necesită internarea pe secția de terapie intensivă. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este acest 5% care reprezintă blocarea spitalelor deoarece aceşti oameni necesită o ventilație respiratorie îndelungată, fiind singura lor șansă. Primele rezultate apar după cel puțin 15 zile de ventilație. Vom proceda precum în Italia unde s-a luat decizia ca bolnavii de peste 60 de ani să nu mai fie intubați? Ar fi trebuit să fie lăsată în România și terapia de asistare a ventilației și pentru alte specialități, cum ar fi pneumologia.
Dacă paturile dotate cu ventilatoare vor fi blocate și cei ventilați vor fi suprainfectați din cauza nerespectării măsurilor de protecție și controlul infecțiilor atunci vom avea probleme și vom începe să avem și noi peste 200 de morţi pe zi. Nu există altă soluție în afară de ventilația mecanică. Se vorbește despre tratamente însă acestea trebuie întâi studiate clinic dar nu există date științifice care să arate că un anumit tratament funcționează. Suntem într-o pandemie și se fac încercări dar acestea trebuie să fie logice, raționale.” declară medicul pneumolog, prof. dr. Traian Mihăescu
Personalul medical aflat în prima linie rezistă eroic în această perioadă chiar și în lipsa unor echipamente de protecție complete.
La pol opus s-au înregistrat și cazuri în care cadre medicale au demisionat din pricina fricii de a nu fi infectate.
„Una dintre condițiile etice ale medicilor este de a se proteja. Atenție, dacă nu-mi dați materiale de protecție individuală, adecvate, nu supraevaluate și nu aveți circuite dovedite în care să se fac prevenție și controlul infecțiilor atunci este dreptul meu să refuz activitatea medicală. Cum nu poţi trimite pompierii să stingă un incendiu fără materiale de protecție așa nu pot lucra nici medicii.
Ideea de comisar cu pistolul la tâmpla medicului pentru a lucra este depășită. Nu mai suntem în al doilea război medical, lumea a evoluat. Medicii sunt profesioniști, tinerii s-au oferit să lucreze voluntar, pensionarii de asemenea, și eu mă număr printre ei, dar în condițiile în care avem echipamentul de protecție adecvat și cu o coordonare pertinentă. Nu vom putea uita prea repede cele întâmplate deoarece această pandemie va rămâne cu un risc de reapariție și în toamnă și atunci trebuie să fim pregătiți cu o schimbare profesionistă a sistemului medical.” a transmis prof. dr. Traian Mihăescu.