Mamele care consuma cantitati însemnate de bomboane aromate cu lemn dulce negru în timpul sarcinii risca sa nasca bebelusi care, mai tarziu, vor avea un IQ mai mic decat media, probleme de comportament si pubertate precoce în cazul fetelor.
Efectele se vad peste multi ani
Cercetatorii au studiat peste 400 de copii nascuti în Finlanda în 1998. Mamele lor au fost monitorizate cu privire la consumul de lemn dulce în timpul sarcinii. Acestea au consumat produse alimentare care aveau în compozitie acid glicerizinic, un îndulcitor extras din radacina de lemn dulce.
13% dintre femeile intervievate au consumat peste 500 mg acid glicerizinic pe saptamana, cantitate considerata foarte mare de specialisti. Celelalte au ingerat foarte putin sau deloc.
8 modalitati de a te vindeca cu radacina de lemn dulce
Care e legatura între dieta prenatala si problemele dentare ale copilului?
Copiii acestor femei au fost urmariti de-a lungul vietii, iar, la varsta de 13 ani, au fost supusi unui test de inteligenta. Cei ai caror mame au consumat lemn dulce în perioada cat au fost însarcinate au obtinut cu 7 puncte mai putin decat cei ale caror mame nu au facut-o.
De asemenea, cei din prima categorie au avut probleme si la testele de vocabular sau de memorie. În urma testarilor a mai reiesit ca riscul de a avea deficit de atentie este foarte mare. O situatie mai speciala s-a depistat în cazul fetelor. Pubertatea s-a instalat mult mai repede în cazul celor nascute din mame care au consumat lemn dulce.
Acidul glicerizinic creste nivelul hormonului stresului. Studiile realizate pe animale au aratat ca acesta ajunge foarte repede la fetusul aflat în plin proces de dezvoltare si îi afecteaza sistemul nervos si creierul.
Vitamine si minerale obligatorii în sarcina
Medicul Katri Raikkonen, de la Universitatea din Helsinki si conducatoare a studiului, spune ca femeile gravide ar trebui sa evite consumul de lemn dulce. Oricum, cercetarile nu se opresc aici.
Tinctura de lemn-dulce face minuni pentru ficatul bolnav
Totusi, trebuie sa tineti cont ca fiecare tip de lemn dulce contine o cantitate diferita de acid glicerizinic. Pe piata mai exista si alte produse aromate cu aceasta planta: ceaiuri sau bauturi racoritoare. De asemenea, exista si o multime de suplimente alimentare care au lemn dulce în compozitie.
sursa:totuldespremame.ro