Planta de anghinare se cultivă ca legumă sau în scop medicinal, ocupând un loc foarte important în agricultura altor țări, întrucât aduce multiple beneficii sănătății.
Deși este o plantă perenă, se comportă ca o plantă anuală, bienală sau trienală, așadar, este rentabilă pe parcursul a 3-4 ani.
Cum cultivi planta de anghinare
Anghinarea se înmulțeste vegetativ, prin drajoni și rar prin semințe, întrucât materialul obținut nu este unul unifrom. Terenul ales pentru cultură trebuie să fie plan, bine nivelat ca să nu existe exces de umiditate.
Înainte de plantare este esențial să se modeleze terenul în brazde înălțate de 50 cm lățime. Semănatul semințelor de anghinare se realizează în perioada martie-aprilie cu ajutorul unei semănătoare sau în cuiburi, unde se pun câte 3-4 semințe, amplasate la mijlocul brazdei înălțate, la o adâncime de aproximativ 3 cm.
Dacă vrei să cultivi prin drajoni, materialul se obține dintr-o plantație deja existentă. Drajonii de la plantele mamă se preiau primăvara, în luna martie sau începutul lui aprilie, iar în cel mai târziu caz, toamna. Aceștia se recoltează cu cuțite, după ce plantele mamă s-au degajat de pământul din jur, iar pentru continuarea vegetației, se lasă câte doi lăstari.
Drajonii recoltați trebuie să fie bine dezvoltați, cu multe rădăcini și cu o porțiune din rădăcina plantei mamă, iar înainte de plantare să se scurteze rădăcinile prea lungi și frunzele.
Este necesar să se facă plantarea imediat după recoltarea drajonilor, în șanțuri deschise pe mijlocul brazdei înălțate, la o adâncime de aproximativ 10 cm și cu rânduri distanță de 100 cm. Aceștia trebuie plantați mai mai adânc decât plantele mamă.
Lucruri specifice pentru această cultură de care trebuie să ții cont
Ca să obții o producție mare și de calitate, trebuie să protejezi plantele de temperaturile scăzute, printr-un strat de gunoi cu nutrienți ce se încorporează primăvara în sol sau la sfârșitul lunii noiembrie, având grijă ca mijlocul tufei să aibă o bună aerisire, fiind degajat.
De asemenea este necesară tăierea tulpinilor florale de deasupra solului pentru a eficientiza mușoirea toamna, înainte de venirea înghețului și să înlături lăstarii în plus, fiind necesari pe fiecare plantă doar câte 2 lăstari sănătoși.
Trebuie protejate de atacul dăunătorilor sau a bolilor prin stropirea lor cu soluții specifice, ce le îndepărtează. În țara noastră recoltarea începe de la sfârșitul lunii mai și poate dura până în septembrie, însă poate varia și în funcție de zona de cultură și de soiul ales.
Capitulului acesteia se taie cu un cuțit bine ascuțit sau cu un foarfece, împreună cu o porțiune din peduncul. Important de menționat este că în al doilea an de cultivare, la primul rod, se recoltează capitulele doar la plantele mai sănătoase, viguroase.
O cultură se menține pe o perioadă de aproximativ 5 ani, dacă aceasta nu este afectată de îngheț. Dacă este afectată, trebuie reînființată pe o altă suprafață de teren. Dacă vrei să produci răsaduri, poți semăna semințele în spații protejate în februarie-martie în ghivece mari și înalte.
Planta de anghinare se poate consuma în diverse forme, marinată, în oțet sau murată în diferițe soluții, toate aducându-ți multiple beneficii asupra sănătății.