Stevia de gradina (Rumex patientia) este o planta ce apartine familiei poligonaceelor, foarte frecventa in flora spontana din Romania. Preparatele din stevie, in forma ei naturala, nefiarta, au proprietati depurative, diuretice, tonice.
Consumul de stevie este indicat, cu precadere, in lunile de primavara, pentru detoxifierea organismului. Prin proprietatile sale depurative, stevia curata organismul de toxinele adunate in decursul iernii si, de aceea, este folosita cu succes in curele de primavara.
De ce nu trebuie sa ocolesti stevia
Stevia contribuie si la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a organismului. De asemenea, fiind alcalinizanta, este recomandata si in restabilirea echilibrelor gastrice.
Preparatele din radacina – aceasta fiind partea cu adevarat medicinala a steviei – au eficienta in tratarea unor boli de piele (cum ar fi pecinginea, bubele dulci), epuizare fizica si nervoasa, reumatism, guta, insuficienta hepatica, icter, infectii ale pielii.
Preparatele din seminte, sub forma de decoct, sunt folosite ca laxativ, ca purgativ.
Cura cu stevie pentru detoxifierea organismului si scaderea in greutate
Conservarea steviei pentru iarna
Stevia are o importanta valoare alimentara fiind bogata in vitamina C, fier si fosfor. Frunzele de stevie pot fi folosite in ciorbe, tocanite sau pot fi folosite pentru invelirea sarmalelor – dupa ce au fost oparite inainte.
Pentru a putea fi consumate si iarna le puteti conserva astfel:
1. Frunzele se oparesc si se usuca la soare insirate pe o ata, agatate in podul casei.
2. Frunzele se oparesc 15 minute, apoi se scot din apa si se pun intr-un borcan sau o sticla cu gura larga, care se leaga bine la gura.
3. Spalam bine frunzele, in mai multe ape curate. Indepartam nervurile proeminente si pastram partea frageda pe care o scufundam 2 secunde in apa clocotita, doar cat sa se inmoaie putin. Scurgem bine de apa si punem in pungi pe care le vom pastra la congelator.