Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:22868;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Durerile de dinti sunt normale si frecvente la varsta bebelusilor, dar extrem de frustrante pentru parinti. Odata cu eruptia primului dintisor, copilul se va confrunta cu perioade multiple in care va fi iritat, irascibil si va plange fara incetare. Gelurile de calmare, jucariile refrigerante si masajul gentil al gingiilor reprezinta doar cateva dintre cele mai utile metode de a calma rapid durerile cu care se confrunta bebelusul tau!
Gelurile pentru calmarea dintilor la bebelusi
Gelurile cu aplicatie locala pentru calmarea durerilor de dinti ale bebelusului sunt extrem de utile si ofera rezultate rapide.
Se gasesc in farmacii o multime de sortimente de astfel de geluri. Acestea se aplica pe gingiuta inflamata a bebelusului, acolo unde este localizata durerea si are rolul de a amorti, temporar, zona.
Produsele sunt facute pe baza de benzocaina si se elibereaza in farmacii fara prescriptie medicala.
Jucariile refrigerante (inele sau jucarii pentru dentitie)
Inelele sau jucariile pentru dentitie sunt cele mai populare produse folosite pentru atenuarea suferintei bebelusului in timpul eruptiei dentare.
Acestea sunt jucarii speciale care se baga la congelator si apoi se dau copilului pentru a le roade.
Obiectele inghetate pe care micutul le molfaie continuu au un efect calmant, prin producerea senzatiei de amortire a zonei si, implicit, a disparitiei durerii.
Acestea vin in forme (cel mai adesea cerc sau inel), culori si marimi diferite si sunt obligatorii printre jucariile cu care se distreaza bebelusul zilnic.
Masajul gentil al gingiutelor bebelusului
Durerile de dinti ale micutului tau mai pot fi alinate cu ajutorul unui masaj gentil al gingiutelor. Ia un prosop curat, lasa-l putin la congelator, iar apoi maseaza usor gingia inflamata, unde sta sa erupa dintisorul bebelusului.
Atentie, miscarile trebuie sa fie cat mai usoare si „prietenoase”, pentru a evita sa produci o durere si mai mare micutului.
Calmante sau analgezice
In ultima instanta, poti apela si la calmante sau analgezice pentru bebelusi (acetaminofen, paracetamol , ibuprofen ).
Este bine sa eviti cat poti de mult administrarea de medicamente micutului, insa uneori acestea sunt necesare, mai ales atunci cand are febra sau alte metode par sa nu reuseasca sa il calmeze si nu se poate odihni in timpul noptii.
Da-i micutului medicamente doar la recomandarea medicului si in dozele potrivite pentru aceasta varsta.
Gustari crocante
Unele gustari ale bebelusului sau „finger foods”, asa cum mai sunt numite, pot deveni aliati de nadejde ai luptei impotriva durerilor de dintisori la bebelusi.
Da-i micutului sa roada, din cand in cand, cate o grisina, biscuitel, bucata de morcov sau alte alimente care-i pot alina durerea.
Invata sa recunosti simptomele durerilor de dinti la copii!
Inainte de a aplica aceste metode de calmare, stabileste exact daca micutul tau sufera de dureri de dinti sau daca este vorba de o alta problema.
Nu intotdeauna eruptia dentara poate fi sesizata cu ochiul liber prin observarea gingiilor umflate sau a marginilor usor iesite ale dintisorilor.
Durerile de dinti incep sa apara inainte ca acestia sa erupa prin gingiile copilului si se pot diagnostica pe baza unor simptome simple:
– salivare abundenta;
– tendinta bebelusului de a musca tot ce apuca;
– febra usoara;
– diaree;
– irascibilitate sau iritabilitate;
– lipsa poftei de mancare;
– gingii usor inflamate (rosiatice, cu prezentatii ale unor umflaturi la locul eruperii). (sursa: acasa.ro)