Cum calculezi distanța de frânare. Pentru a preveni accidentele, trebuie să adaptăm condiţiile de rulare şi de frânare în funcţie de trafic.
Ca şofer trebuie să fii vigilent în trafic, mai ales ca drumurile sunt aglomerate, iar accidentele rutiere din ce în ce mai numeroase. Drumurile proaste, graba, aglomeraţia de pe şosele sunt motive suficiente pentru a te pune în gardă în ceea ce priveşte comportamentul în trafic.
Cum calculezi distanța de frânare
Legea stabileşte clar distanţa regulamentară dintre vehicule sau viteza maximă admisă de lege pe un anume sector de drum. Însă, ştim cu toţii, acestea nu se respectă. Pentru a nu fi implicat în vreun accident rutier, e bine să ştii cum să-ţi calculezi distanţa optimă de frânare.
Distanţa de frânare reprezintă distanţa parcursă de automobile de la acţionarea pedalei de frână până la imobilizarea autovehiculului. Testele au arătat că la o viteză de 100 km/h, distanța necesară pentru frânare este de aproximativ 39 m.
Distanţa de oprire presupune distanţa parcursă în timpul de reacţie. De exemplu, la 100 km/h, distanţa parcursă până la reacţia de acţionare a frânei este de 27,8m/s. Distanţa parcursă în timpul frânării propriu-zise, atunci când ai acţionat pedala, la 100 km/h, este de 78 m/s.
Cum calculezi distanța de frânare. La o viteză de aproximativ 100 km/h, ai nevoie cam de o secundă și jumătate să realizezi că este o problemă în trafic. Iar asta înseamnă că ai parcurs în acest timp circa 47 m.
Variabile ce influenţează frânarea
Dincolo de aceşti factori, exista şi alte variabile ce influenţează frânarea unui automobil. Și anume greutatea maşinii, condiţiile de drum, starea tehnică a sistemului de frânare, starea cauciucurilor etc.
Eficiența sistemului de frânare poate fi verificată într-o parcare mai mare, fără maşini prin preajmă. Ia-ţi ca reper de acţionare a frânei un marcaj existent deja. Cu o ruletă, măsoară distanța necesară frânării la viteze mai mici, de 20 km/h, de 30 km/h, până la 50 km/h.
Cum calculezi distanța de frânare. Păstrează distanța
În trafic, e bine să te bazezi pe regula de 3 maşini. Adică, lasă între tine și autoturismul din fața ta o distanță de 3 mașini. Regula se aplică la condiţii normale de drum. Dar dacă vremea e proastă sau viteza e mai mare, se recomanda mărirea distanţei faţă de cel aflat înaintea ta.