Prima pagină » Local » Cum au votat moldovenii din Iași la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Cum au votat moldovenii din Iași la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

04 nov. 2024, 11:58,
Redacția BZI în Local

Moldovenii stabiliți în Iași au votat masiv la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Sunt statistici care arată că votul din Iași pro Maia Sandu a fost superior ca procent celui din Diasporă. La fel ca și în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, expații au votat masiv pro aderarea la Uniunea Europeană și pro Maia Sandu.

Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu un procent de aproximativ 55% în fața adversarului său, Alexandr Stoianoglo care nu a beneficiat de susținere din Diasporă. La nivel intern, Maia Sandu a obținut scoruri dezastruoase în anumite regiuni. De exemplu în Găgăuzia, Stoianoglo a câștigat cu 97%.

Cum au votat moldovenii din Iași la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

La alegerile prezidențiale din Republica Moldova, desfășurate duminică, 3 noiembrie, comunitatea moldoveană din Iași a demonstrat o mobilizare semnificativă în sprijinul Maiei Sandu, candidata cu o orientare pro-europeană. În cadrul celor două secții de votare deschise la Iași, aproape 5.500 de cetățeni moldoveni au venit la urne pentru a-și exercita dreptul de vot. Dintre aceștia, peste 93% au ales-o pe Maia Sandu, oferindu-i astfel un sprijin decisiv. Acest rezultat înregistrat în Iași se situează mult peste media voturilor din diaspora moldovenească, unde aproximativ 83% dintre cetățeni și-au exprimat susținerea pentru Sandu.

La nivelul întregii diaspore, contribuția cetățenilor moldoveni din Iași a avut un impact semnificativ în obținerea victoriei finale a Maiei Sandu, care a acumulat 55% din voturile totale, devansându-l astfel pe contracandidatul său cu o orientare diferită. Acest scor reprezintă o performanță importantă pentru Sandu, care a beneficiat de un sprijin solid din partea comunității moldovenești din România, mai ales în orașe cu o populație basarabeană numeroasă, precum Iașul.

Vestea proastă pentru Maia Sandu este că a pierdut alegerile prezidențiale chiar în propriul stat. Alexandr Stoianoglo a câștigat cu 30.000 de voturi pe teritoriul Moldovei în fața lui Sandu, dar în diaspora Maia Sandu a primit 82% dintre voturi, adunând 210.000 de buletine mai mult decât candidatul socialiștilor. Așa a câștigat Maia Sandu cu peste 55%, însemnând 180.000 de voturi în plus. În Găgăzuia, Stoianoglo a câștigat cu 97%.

La referendumul pro-UE moldovenii din Iași au votat masiv ”pentru”

Mobilizarea moldovenilor din Iași nu a fost un caz izolat, ci s-a manifestat și cu prilejul referendumului din 20 octombrie, ce a vizat modificarea Constituției pentru a permite un parcurs european al Republicii Moldova. La acel referendum, 91% dintre cei 4.200 de moldoveni care au votat la Iași au susținut aderarea la Uniunea Europeană, arătând o dorință clară de apropiere de Europa. În comparație, la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, prezența la urne a fost chiar mai mare, iar sprijinul pentru Maia Sandu s-a consolidat și mai mult, crescând semnificativ față de rezultatele referendumului.

Pe hârtie cei 5.500 de moldoveni din Iași care au votat nu reprezintă nici măcar 10% din populația care ar trebui să existe în realitate. În județul Iași, figurează oficial aproximativ 70.000 de cetățeni din Republica Moldova, un număr comparabil cu populația a două orașe de dimensiunea Pașcaniului. Mulți dintre aceștia obțin pașapoarte românești pe baza unui domiciliu, care poate fi real sau doar formal, pentru a facilita plecarea la muncă în țările occidentale. Nu de puține au fost semnalate cazuri atipice în care doar într-un singur apartament figurau cu reședința peste 3.000 de basarabeni. Așadar, în concluzie vedem cum Iașul a votat masiv pro Maia Sandu și pro aderare la Uniunea Europeană.

Comentarii
  • Eu nu înțeleg de ce ca basarabean nu ai sta în Chișinău în loc de Iași…Chișinăul ca oraș e net superior Iașului din toate punctele de vedere, mai puțin partea cu rușii dar basarabenii îs învățați cu rușii pentru ca în ultimii 200 de ani, doar 30 nu au fost călăriți de slavi(și nu vorbesc de ultimii 30…)

  • Este foarte greu sa ai 48% moldoveni de partea rușilor.Razboul hibrid este asigurat.

    • Care razboi? Nu-i cunosti! Nu-s de partea rusilor. Is numa niste habauci fara minte care isi aduc ei aminte ca pe vremea savietski saiuz traiau ei mai bine. Unu, pilangiu clar, intrebat de ce era bine atunci, a raspuns ca atunci putea el cumpara carnati doktorovski cu nu stiu cate copeici kila! Adica crenvusti!

    • aveti aici un produs rectal din laboratoarele usere in colaborare cu openbucisociety :))
      isi spune iesean si poate voma doar narativul degeneratilor sexual de la nafo 🙂

  • wa,moldovenii din iashington au votat ca ei sunt aici temporar pentru ca urmeaza sa plece in vest 🙂

  • orice om normal la cap care a vazut dezbaterile a putut realiza ca madam sandu este doar o scula wef
    https://youtu.be/-rJKcPsARLk
    in rest a fost ca in romania sau america
    nu sunt alegeri reale

  • Stoianoglo a vorbit românește și a fost logic și coerent
    Maia a aruncat doar cu buzzwords wef
    dar nu vor fi alegeri libere în Moldova pina cînd nu vom avea la granița direct federația rusă
    Pina atunci vor fi doar momente biden2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`