Prima pagină » Actualitate » Cum au interpretat specialiştii ieşeni discursul lui Vladimir Putin şi simbolistica paradei militare din Moscova – FOTO, VIDEO

Cum au interpretat specialiştii ieşeni discursul lui Vladimir Putin şi simbolistica paradei militare din Moscova – FOTO, VIDEO

11 mai 2022, 15:40,
în Actualitate

Lect.univ.dr. Teodor Lucian Moga, Facultatea de Drept, Centrul de Studii Europene – Centrul de Excelență ”Jean Monnet”, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, prezent în Studioul BZI LIVE a discutat despre războiul din Ucraina care a ajuns la a 77-a zi.

De asemenea, specialistul ieşean a făcut o analiză a discursului lui Vladimir Puţin, dar şi care a fost simbolistica paradei militare din Moscova.

„Evoluţia războiului ne duce cu gândul că Rusia este dezechilibrată. Este în urmă cu planul, cred că planul iniţial era ca operaţiunea să se termine mult mai repede. Sărbătoarea de 9 mai trebuia să fie pentru prezentarea achiziţiilor. Rezistenţa ucrainenilor este îndârjită. Ucraina pare a fi capabilă să lanseze o contra-ofensiva de amploare. Asta se aşteaptă în perioada următoare”, a spus universitarul ieșean.

Lect.univ.dr. Teodor Lucian Moga, despre ce s-a întâmplat în ziua de 9 mai, în Rusia

Universitarul Teodor Lucian Moga a menţionat astăzi, 11 mai 2022, în exclusivitate în Platoul BZI LIVE că deşi se aştepta ca preşedintele Rusiei, Vladimir Puţin, să anunţe război oficial în Ucraina acesta nu a făcut-o. Discursul sau a fost unul temperat, însă nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche, ci este necesară în continuare precauţia.

„În pofida aşteptărilor, discursul a fost unul temperat, profund ideologic şi anti-occidental. Puţin a încercat să justifice lansarea operaţiunii în Ucraina pentru a elibera ţară şi a elimina de la putere hunta militară. Nu a fost aşa. Retorică nucleară nu a apărut în discurs. În general, nimic spectaculos. Asta nu ar trebui să ne culce pe o ureche. Trebuie să fim precauţi în ceea ce priveşte acţiunile Rusiei”, a menţionat lect.univ.dr. Teodor Lucian Moga.

Ce spune universitarul ieşean despre armată Rusiei

În continuarea declaraţiei sale, universitarul ieşean Moga a ţinut să facă o analiză a armatei ruse. Lectorul a menţionat că parada militară a Federaţiei Ruse a fost de dimensiuni mai mici faţă de anul trecut, însă acest lucru nu înseamnă că statul rus are resursele pe sfârşite.

„Orice interpretare este doar în zona speculaţiei. Este greu să vii cu o concluzie, după ce-am văzut pe 9 mai. Dimensiunile paradei militare au fost mai mici faţă de anul trecut, dar mai mare faţă de 2017. O bună parte din tehnica este pe teritoriul ucrainean, dar resursele Rusiei nu sunt terminate. Încă are, bănuiesc, resurse mult mai reduse faţă de începutul războiului. Probabil, concluziile în cea de-a 77a zi de război: în acest război am observat că unele componente sunt importante. Rusia nu le-a parcurs şi nu le-a îndeplinit: logistica (cum reuşeşti să menţii liniile de aprovizionare cu muniţie, îngrijire medicale), mentenanţa echipamentului militar (am văzut imagini hilare cu blindatele care aveau cauciucuri din timpul sovietic, avem multă corupţie şi o prezentare neconformă cu realitatea), coordonarea militară (dispozitivele aeriene să fie coordonate cu cele din infanterie), armata rusă funcţionează după un sistem armat rigid. A pierdut 12 generali în război. Aceştia au fost nevoiţi să participe pe câmpul de luptă. Ucrainenii, antrenaţi timp de 8 ani de zile, au altă abordare. Descentralizata, unde unităţile mici au capacitatea de decizie. Nu aşteaptă ordine de la centrul de comandă”, a conchis universitarul.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024