Prima pagină » Sanatate » Cum are loc dezvoltarea bolii balanita candidozică? Această afecțiune poate provoca infertilitate dacă nu este tratată la timp

Cum are loc dezvoltarea bolii balanita candidozică? Această afecțiune poate provoca infertilitate dacă nu este tratată la timp

19 apr. 2023, 08:54,
BZI.ro, în Sanatate

Balanita candidozică este cauzată de o inflamație a glandului penisului cauzată de ciupercile Candida. Boala poate fi numită candidoză masculină, similar cu candidoza la femei. Infecția cu candidoză este mai puțin frecventă la bărbați decât la femei. Boala este cauzată de activarea ciupercilor Candida condiționat patogene prin declanșatori externi sau interni.

Proliferarea crescută a ciupercilor Candida apare dacă sunt prezente următoarele condiții. Fimoza, adica incapacitatea de a expune glandul penisului și imunitate locală și generală redusă. Este bine să știți că imunitatea scăzută și un grad mai mic de protecție și un dezechilibru al microflorei intime din cauza igienei deficitare provoacă dezvoltarea de balanita candidozică. Unii bărbați suferă de această problemă din cauza unei terapii antibiotice prelungite. Atacurile psiho-emoționale și alți factori de stres provoacă apariția și dezvoltarea afecțiunii.

Simptomele provocate de balanita candidozică. Cum afectează boala viața de zi cu zi?

Balanita candidozică nu este o infecție cu transmitere sexuală. În majoritatea cazurilor, apare atunci când ciupercile Candida prezente în mod normal pe mucoase și piele se reactivează. Cu toate acestea, simptome de inflamație pe termen scurt pot apărea după un raport sexual neprotejat cu o femeie care are candidoză activă. Schimbarea frecventă a partenerilor sexuali și nefolosirea prezervativelor cresc, de asemenea, riscul de îmbolnăvire.

Boala se face simțită atunci când apare o inflamație pe glandul penisului. Acesta devine roșu și umflat și poate fi acoperit de o secreție albicioasă care are un miros acid. Bărbatul resimte senzație de arsură și înțepături la urinare, disconfort și durere în timpul actului sexual. Mâncărimea este intensă și este tipică pentru balanita candida și interferează cu viața de zi cu zi și cu somnul normal.

Înroșirea, mâncărimea și alte semne de inflamație a capului penisului sunt motive pentru a consulta un urolog. Adesea, bărbaților le este rușine de problema lor și amână mersul la medic, ceea ce poate duce la complicații până la infertilitate.

Diagnosticul afecțiunii. Testele necesare pentru identificarea tratamentului

Pentru diagnosticul bolii este necesar un frotiu uretral și prelevare de probe de secreții pentru diagnostic microscopic, cultură pe medii nutritive speciale. De asemenea, este necesar un frotiu uretral pentru alte boli cu transmitere sexuală pentru diagnostic diferențial și excluderea multinfecției.

Mulți medici prescriu un test de sânge pentru depistarea anticorpilor împotriva candidozei. Necesară este și o ecografie a pelvisului și a scrotului pentru a exclude complicațiile de la alte părți ale sistemului genital masculine.

Tratamentul este eficient și simplu dacă vă adresați la timp unui medic. Urologul prescrie medicamente antifungice la care agenții cauzali ai genului Candida sunt sensibili. Medicamentele sunt utilizate în forme topice, sub formă de creme care se aplică pe penis. În plus, se prescriu băi terapeutice cu antiseptice. Antimicoticele sub formă de pastile nu sunt utilizate în cursul standard al balanitei candida.

De asemenea, este bine să știțu că în caz de balanita candidozică care afectează capul penisului și preputul, tratamentul local este suficient. Se folosește crema de clotrimazol. Aceasta se aplică în strat subțire pe gland și prepuț de 2 ori pe zi, timp de 5-7 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *