O serie de imagini de colecție cu orașul Iași în perioada regimului comunist au ieșit recent la iveală. Imaginile prezintă dezvoltarea zonelor din Iași în perioada 1960-1981, precum și apariția cartierelor și a fabricilor care au funcționat în perioada regimului comunist
Fabrica de mătase din oraș, construită în 1967, lucrări la spitalul de pediatrie și la căminele din Tudor Vladimirescu din 1969, dar și liceele industriale ridicate în zona Socola în 1970, toate acestea apar într-un document inedit despre municipiul Iași și alte localități din județ în anii regimului comunist. Într-o colecție despre orașul Iași și alte localități din județ, apărută în periodicele vremii, se prezintă instantanee inedite despre construcțiile ridicate în aceste localități în perioada 1960-1981.
Imagini de colecție cu cele mai importante clădiri din Iași
În documente apar, printre altele, Țesătoria de mătase „Victoria” din zona industrială, imagine făcută în anul 1970. În același document apar și imagini cu Centrala Electrică de Termoficare. Tot în aceeași perioadă apar și căminele studențești din zona Tudor Vladimirescu. Primele cămine construite au fost T1-2 și T3-4, acestea fiind date pentru cazare în anul 1969. Ultimele cămine construite au fost T18 și T19, acestea fiind finalizate în anul 1982. De altfel, sistematizarea din anii regimului comunist a inclus și căminele studențești, dar și alte noi cartiere din Iașul acelor vremuri.
Primele reacții după construirea cartierului Alexandru cel Bun. Blocul M10 de pe strada Mușatini, prima construcție din cartier
Un articol din anul 1971 evidenția viața primilor locuitori ai noului cartier Alexandru cel Bun. Au fost date apartamentele din blocul M10, construcție din strada Mușatini.
„Sunt numai câteva luni de când în șesul Bahluiului s-a inaugurat oficial șantierul celui mai tânăr cartier – Alexandru cel Bun – din municipiul Iași. Duminică, 5 septembrie a.c. a avut loc un eveniment deosebit. Primii locuitori ai celui mai tânăr cartier și-au primit cheile de la apartamente. În prezența tovarășului Viorel Tiron, prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Municipal Iași, și a altor persoane oficiale, inginerul Mircea Dumitrașcu, directorul trustului de construcții, a înmânat cheile locatarilor”, se arată în presa vremii.
În Alexandru cel Bun au primit apartamente muncitori de la Uzina de fibre sintetice, Uzina metalurgică, Regionala CFR Iași, Uzina de prelucrare a materialelor plastice, Fabrica de Tricotaje „Moldova”, de la fabrica Țesătura, de la Nicolina. În total, în blocul M10 au primit apartamente 80 de persoane.
Imagini cu cele mai impunătoare clădiri ridicate de comuniști
O altă imagine din 1967 îi prezenta pe muncitorii de la Fabrica Terom ieșind de pe poarta întreprinderii. Tot în anul 1967 a fost finalizată și construcția Hotelului „Unirea” din Iași, după cum demonstrează o imagine apărută în presa vremii. În 1969 a fost dată în folosință și clădirea care adăpostea „Salvarea”, actualul sediu al Serviciului Județean de Ambulanță Iași.
Dacă în urmă cu 40 sau 60 de ani noile clădiri primeau sute de muncitori, în ultimii ani acestea au devenit o adevărată ruină. Este și cazul fostului Combinat de Utilaj Greu din Iași. Colosul industrial ridicat în anii ’70 a falimentat și a ajuns să fie vândut bucată cu bucată. Fostul combinat nu a fost singurul ansamblu industrial al Iașului construit în comunism și care a ajuns să dispară încetul cu încetul pentru a face loc unor noi cartiere în ultimii ani.
Vezi AICI imagini cu Iașul în periodicele aparute între 1960-1981