Prima pagină » Actualitate » Cum arată un plămân infectat cu coronavirus! Doctorul Iulia Trifu trage un semnal de alarmă: COVID-19 exista
Cum arată un plămân infectat cu coronavirus! Doctorul Iulia Trifu trage un semnal de alarmă: COVID-19 exista

Cum arată un plămân infectat cu coronavirus! Doctorul Iulia Trifu trage un semnal de alarmă: COVID-19 exista

28 iun. 2020, 14:01,
George Cristian în Actualitate

Cum arată un plămân infectat cu coronavirus. Doctorul Iulia Trifu arată faptul că ideea de negare a prezenţei coronavirusului este o inepţie şi că acest lucru ar trebui să înceteze. Într-un interviu acordat pentru G4Media.ro, medicul radiolog de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj explica cum sunt afectaţi plămânii unor pacienţi infectaţi cu coronavirus.

Iulia Trifu: Cei mai mulţi fac forme moderate şi severe! Recuperarea este foarte lentă

Medic în principalul spital din regiune care tratează bolnavii de coronavirus, Iulia Trifu, cadru medical radiolog la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, arată faptul ca pacienţii rămân cu leziuni la plămâni şi că acestea persista chiar şi săptămâni bune de la vindecare. Medicul a tras concluzia după ce a analizat sute de cazuri. Aceasta considera că peste 90% dintre oameni suferă de o infecţie pneumonie bilaterală, lucru valabil pentru amândoi plămâni.

„Am auzit foarte multe, prea multe inepții de genul > sau, mai rău, >, chiar după ce s-au externat”. Ei sunt puțini, dar cei mai mulți pacienți fac forme moderate, iar o parte fac forme severe. În 90% din cazuri, evoluția înseamnă o pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni. E ceva ce n-am mai întâlnit niciodată, fiindcă evoluția spre vindecare e foarte lentă și foarte puțin influențată de tratament. N-am avut evoluții spectaculoase în bine. Iar în privința complicațiilor, acestea pot apărea la orice persoană. Ești tânăr și sănătos fără nici un fel de comorbiditate, dar poți să dezvolți forme severe, care îți pun viața în pericol”, spune medicul.

Câteva exemple date de Iulia Trifu. Un bărbat a avut, într-o scurtă perioadă de timp, plămânii infectaţi în proporţie de 75%.

Exemplele date, pentru G4Media.ro de medicul Iulia Trifu ar trebuie să tragă un semnal de alarmă pentru toţi cei care considera faptul că boala coronavirus nu este una reală. Aceasta povesteşte câteva exemple de bărbaţi care au suferit complicaţii mari din cauza acestei boli:

„Am avut un tânăr jandarm, fără alte afecțiuni, care a dezvoltat o formă foarte severă cu complicații multiorganice, cu afectare musculară, cu ischemie și asociat cu embolia pulmonară, acele cheaguri care apar în plămâni și care amenință foarte serios viața. Până la urmă evoluția a fost favorabilă, dar în foarte mult timp. Nu există un tratament, aici pare că uneori nimic nu funcționează. Adică nu funcționează spectaculos, e o problemă reală. Am avut pacient un alt tânăr de 32 de ani, ușor supraponderal, adică nu se poate spune că avea comorbidități. I-am făcut analize, pe radiografie nu se vedea aproape nimic la plămâni, iar la CT (computer tomograf) plămânii erau puțin afectați. În 48 de ore a avut plămânii afectați în proporție de 75%, că abia mai vedeai ce-a rămas. A ajuns pe AŢI, intubat, a stat cinci săptămâni în spital și s-a recuperat, a fost externat după testele negative, însă cu leziuni semnificative rămase la plămâni. Eu nu-i doresc nimănui să experimenteze așa ceva. Sunt oameni tineri, sănătoși, care au ajuns pe AŢI și-au stat săptămâni întregi acolo. Mie mi se pare incredibil că sunt persoane care neagă existența acestui virus sau oameni care îl compară cu o simplă răceală. Poate fi o formă ușoară, sigur, dar asta nu înseamnă că nu e pericolos. Nu mai pot citi mesajele celor care neagă în continuare existența Covid-19 sau spun că e o simplă gripă care trece!”, a mai explicat medicul.

Medicul considera faptul că trebuie să ne învăţăm să trăim cu acest virus

Medicul radiolog nu are o dată la care crede că virusul ar înceta să îşi mai facă simţită prezenţa. Totuşi, aceasta este de părere că oamenii ar trebui să se înveţe să trăiască cu virusul din Wuhan. Oamenii trebuie să fie mai atenţi atunci când ies în oraş sau se duc la serviciu

„Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să muncim, să fim atenți. Ultimele luni au fost cu multe emoții și cu mult stres pentru mine și pentru colegii mei, fiindcă e o mare necunoscută aici. Noi suntem un centru mare de primire și nu știam ce ne așteaptă. Ne-am pregătit de când am văzut ce e în Italia, ce e în China, și știam că e o chestiune de timp până să ajungă virusul. Eu sunt medic, soțul meu e medic, copilul nostru are trei ani. Fiind amândoi medici, ne-am asumat acest risc și am fost o familie, fiindcă era foarte dificil să ne lăsăm copilul pe termen nedeterminat la bunici, de exemplu. Dacă era unul singur dintre noi medic, apelam la autoizolare, dar așa e foarte dificil, să stea copilul fără niciunul dintre părinți. Am colegi, în schimb, care au făcut acest sacrificiu, care au stat departe de familie luni de zile. E foarte dificil”, a conchis Iulia Trifu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`