Prima pagină » Eveniment-Social » Cum arată un buchet de flori la 80 de lei. 8 Martie se apropie, cu cât au crescut prețurile la florăriile din Iași – FOTO

Cum arată un buchet de flori la 80 de lei. 8 Martie se apropie, cu cât au crescut prețurile la florăriile din Iași – FOTO

06 mart. 2024, 02:00,
Paul CIORNEI în Eveniment-Social

Ziua Internațională a Femeii, celebrată pe 8 martie, este doar în câteva zile, florăriile din Iași profită de acest lucru, iar prețurile s-au mărit peste noapte. Peste tot, costurile au crescut cu aproape 50 la sută față de luna trecută

Mulți ieșeni se întreabă cât a ajuns să coste un buchet de flori. Ziua de 8 Martie se apropie cu pași repezi, iar cei care doresc să-și surprindă femeile din viață trebuie să știe că prețurile pot varia în funcție de mărimea buchetului și de florile utilizate, dar sunt mult mai mari față de lunile trecute.

Prețurile la florăriile din Iași au explodat odată cu apropierea zilei de 8 Martie

Perioada dintre Valentine’s Day și 8 Martie este cea mai bună pentru florării din tot anul. În acest interval, mai toți ieșenii cumpără flori, dar și cadouri tematice, majoritatea fiind confecționate în florării. Numărul mare de clienți îi face pe florari să crească prețurile. Astfel, costurile buchetelor și aranjamentelor sunt aproape duble în această perioadă.

Prețul unui trandafir a crescut de la 10 lei la 12 lei, la unele florării ajungând și la 14 lei. Aceeași majorare se vede și în prețul zambilelor, lalelelor sau freziilor. Aranjamentele florale sunt însă cele mai căutate. Cele mai simple costă cel puțin 50 de lei, în timp ce ieșenii pot plăti chiar și 150 de lei pentru cele mai complexe.

„Poate părea un preț mare, dar așa e peste tot, este multă muncă în spate, iar floriile sunt și ele scumpe. Acum, odată cu 8 Martie, facem reduceri, dacă cumpărați 10 aranjamente, atunci vă facem o reducere de 240 de lei pentru toate”, spune un floral de la About Flowers.

În ciuda scumpirilor, ieșenii nu renunță să cumpere flori. Comenzile au început încă din februarie. Majoritatea clienților sunt însă online. Aproape jumătate din comenzi sunt făcute prin intermediul internetului, unde clienți pot să creeze sau să cumpere orice buchet din confortul casei lor. Costul mediu al unei asemenea comenzi trece de 150 de lei.

Florarii blamează depozitele de flori pentru prețurile ridicate

Cele mai multe flori sunt importante din Olanda, acestea sunt cu 30 la sută mai scumpe față de anul trecut. S-au scumpit florile de sezon în special, cum sunt lalelele și zambilele. Restul plantelor sunt importante din Turcia, Ungaria sau Italia. Acestea sunt cotate la bursele de flori și fiecare licitează pentru marfa dorită. De asemenea, mai sunt cumpărate și din serile autohtone, însă acestea au o producție mult mai limitată. Florile ajung de la acești furnizori în depozite, care le vând florăriilor.

Florarii spun că n-au mărit prețurile în această perioadă, dau vina pe importatori și recunosc că sunt la mâna lor de multe ori.

„Nu le-am scumpit deloc în perioada asta, abia avem vânzare cu prețurile astea, dacă le-am scumpi, nu le-ar mai cumpăra nimeni. Noi le luăm de la depozit cu aproape același preț cu care le dăm. Ne e greu, în anii trecuți parcă era mai multă vânzare, acum, oamenii se uită și pleacă”, spune Mihaela, o florăreasă din piața de flori.

De asemenea, florăriile au competiție mare cu cei ce vând florile stradal, aceștia neplătind taxe sau spațiu de închiriere, motiv pentru care de cele mai multe ori au prețuri mult mai mici. Diferența este de câțiva zeci de lei față de cele din florării. Un buchet care te-ar costa 150 de lei într-o florărie din centrul Iașiului îl poți găsi la aproape jumătate de preț pe stradă.

„Ne e greu și nouă, stăm aici de dimineața până seara, în frig, în soare, dar, na, trebuie să facem și noi un ban. Buchetele sau aranjamentele se dau cel mai bine, nu la fel ca în anii trecuți, dar se dau”, povestește un vânzător stradal din Piața Unirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024