Prima pagină » Sanatate » Cum arată splina? Localizarea acesteia în corpul uman

Cum arată splina? Localizarea acesteia în corpul uman

13 mart. 2023, 12:31,
în Sanatate

Tot mai multe persoane sunt interesate să cum arată splina și localizarea acesteia. Splina este un organ moale, spongios, de mărimea unui pumn uman, situat chiar sub cutia toracică, în partea superioară stângă a abdomenului.

Artera splinei transportă sângele de la inimă la splină. Sângele trece prin splină prin vena splenică, care se scurge într-o venă mai mare care transportă sângele către ficat. Splina este acoperită de un țesut fibros  care îi susține vasele sanguine și limfatice. Splina este alcătuită din două tipuri principale de țesut, fiecare cu funcții specifice. Țesuturile acesteia sunt pulpa albă sau pulpa roșie. Pulpa albă face parte din sistemul care luptă împotriva infecțiilor. Produce globule albe numite limfocite. Limfocitele, la rândul lor, produc anticorpi, proteine speciale care protejează organismul de substanțele străine invadatoare. Pulpa roșie filtrează sângele, eliminând materialele nedorite.

Splina și localizarea acesteia. Oamenii pot trăi și fără acest organ?

Pulpa roșie conține alte celule albe din sânge numite fagocite, acestea absorb microorganisme precum bacteriile, ciupercile și virușii. De asemenea, reglează celulele roșii din sânge, distrugând celulele anormale, prea bătrâne sau deteriorate care nu pot funcționa corect.

În plus, pulpa roșie servește ca un fel de rezervor pentru diverse elemente ale sângelui, în special globule albe și trombocite. Dar producerea acestor elemente nu este funcția principală a pulpei roșii. Oamenii pot trăi fără splină.

Asplenia este pierderea funcției splinei din cauza absenței organului de la naștere. Aceasta este o boală care afectează funcția splinei, asplenia funcțională și îndepărtarea chirurgicală a splinei. Absența splinei la naștere este o afecțiune rară. La nou-născuții cu această tulburare se constată adesea că au un defect cardiac.

De ce afecțiuni este cauzată asplenia? Cum este protejat organismul de infecții în absența organului

La cei cu asplenie funcțională, splina nu funcționează corect. Asplenia funcțională poate fi cauzată de o varietate de boli. Printre cauzele comune se numără anemia celulelor secerătoare, boala celiacă și boala alcoolică a ficatului. Asplenia funcțională poate apărea, de asemenea, după o leziune a arterelor sau a venelor splinei.

Splenectomia este îndepărtarea chirurgicală a splinei. Aceasta poate fi efectuată la persoanele sănătoase care au nevoie de splenectomie după o leziune a splinei, de exemplu, după un accident rutier. Intervenția este necesară și pentru persoanele cu afecțiuni care cauzează o splină mărită care necesită splenectomie.

Atunci când splina este îndepărtată sau disfuncțională, capacitatea organismului de a produce anticorpi protectori și de a elimina microorganismele nedorite din sânge este redusă. Acest lucru, la rândul său, scade capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, alte organe, în principal ficatul, compensează absența splinei prin creșterea capacității sale de a lupta împotriva infecțiilor și de a controla și elimina globulele roșii anormale, prea vechi sau deteriorate.

Multe persoane se întreabă ce funcție are splina și care este localizarea acesteia. Persoanele cărora le lipsește splina prezintă un risc deosebit de ridicat de a contracta infecții, deoarece una dintre funcțiile splinei este aceea de a rezista la anumite tipuri de bacterii, cum ar fi Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis și Haemophilus influenzae. Din cauza acestui risc, oamenii sunt vaccinați pentru a le proteja organismul împotriva infecțiilor.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Vouchere noi pentru români. Se pregătește un program ce îi scutește pe oameni de cheltuieli importante. Când vor fi lansate
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Becali despre Simion: I-am dat bani, să nu se facă de râs
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
De Florii, a izbucnit la Patriarhia Română și a făcut un circ la TV. Ce i-a transmis lui George Simion în vederea alegerilor de pe 4 mai
Playtech.ro
Cum recuperezi permisul suspendat de poliție în 2025. Ce faci dacă ai rămas fără carnet de șoferi pentru viteză, din cauza radarelor fixe
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025