Mariana Vasilică, unul dintre cei mai vechi bucătari din Iași, susține că masa de Revelion din urmă cu 40 de ani era una strict tradițională. Nu lipseau platourile cu preparate din carne afumată, sarmalele, fripturile și plăcintele cu răvașe. Tradiția spunea că, pentru a avea un an bun, în noaptea de Revelion trebuia să mănânci 12 bobițe de struguri
Masa de Revelion din Iași, din urmă cu 40 de ani, era una simplă, cu produse tradiționale. Mariana Vasilică, bucătar cu experiență, care lucrează în domeniu din anul 1982, spune că, în acele vremuri, de pe masa de Revelion nu lipseau platourile cu preparate din carne afumată, sarmalele, fripturile și plăcintele cu răvașe.
„Acum 30-40 de ani, pe masa de Revelion erau platouri tradiționale, cu pastramă, slăninuță, cârnați, leiber. Nu lipseau sărmăluțele de Crăciun sau de Revelion. Fripturile la tavă, din carne de porc sau vită, ruladă din piept de pui, ceafă de porc, friptura de curcan cu varză călită erau nelipsite. La desert erau plăcinte cu răvașe. După aceea au început să apară prăjiturile, apoi cu tortul. Vin, țuică, vișinată – cam astea erau băuturile consumate. Atunci era șampanie, nu vin spumant, cum e acum. Se mai făceau grătare cu cartofi prăjiți sau gratinați și cu murături. Cântau formații de elită, muzica era autentică, lăutărească. Atunci totul era mai simplu. Oamenii se bucurau de puținul timp petrecut împreună, se bucurau că trec într-un nou an”, spune Mariana Vasilică, bucătar din Iași, în vârstă de 60 de ani.
Mariana Vasilică, bucătar din Iași: „Ne uitam în reviste de specialitate, ca să vedem ce este la modă”
Pentru a ține pasul cu ceea ce era la modă în materie de preparate culinare, bucătarii cumpărau reviste de specialitate, în care erau prezentate rețetele noi sau cum sunt așezate produsele în farfurii. Bucătarul din Iași spune că, odată cu trecerea anilor, după Revoluție, clienții au testat diverse preparate, în străinătate, și au vrut să le aibă și pe masa de Revelion, aici, în țară. Astfel, au apărut și restaurante cu specific mediteranean, chinezesc sau raw-vegan.
„Noi ne uitam în reviste de specialitate, ca să vedem ce este la modă, ce mâncăruri au apărut, ce se făcea în anul respectiv. Înainte erau tăieturi simple la aperitive, așezate frumos. Acum sunt tot felul de forme, tăieturi, ceva complicat, toate aduse de peste granițe. Lumea a mai văzut și în străinătate, după Revoluție, diverse preparate. Oamenii le-au gustat, le-au plăcut și vor să le aibă acum pe masă. În anii ’80 erau la bază produsele tradiționale, asta e clar”, mai spune bucătarul din Iași.
Produsele tradiționale nu au lipsit de pe masa de Crăciun a ieșenilor în acest an.
În urmă cu 40 de ani, pregătirea bucatelor pentru masa de Revelion era un stres pentru bucătari
Dacă în 2021 nu lipsește peștele de pe masa de Revelion, pentru că, potrivit tradiției, în noul an, „înoți printre probleme ca peștele în apă”, în trecut nu lipseau strugurii. Astfel, fiecare petrecăreț trebuia să mănânce 12 bobițe de struguri pentru a avea un an bun. Pregătirile erau intense în bucătării înainte de ziua petrecerii.
„Pentru noi era un stres, deoarece trebuia să fie totul perfect. Când se termina un fel, le pregăteam și pe celelalte. Nu aveam foarte mulți clienți, pentru că, în restaurant, trebuia aranjat totul astfel încât să ai și loc de dans. Era mai mult ceva intim, aproape ca în familie. Pentru noi era agitație cu o zi înainte de cea cu petrecerea de Revelion. Asta începea pe la ora 8:00-9:00 seara. Toată materia primă era de la fermele de la noi, totul era natural. În ultimii ani, meniul era 110 lei de persoană. Ne gândeam și la omul care venea la petrecere. Acum, prețurile sunt foarte mari, au denumiri pompoase în meniuri, dar, până la urmă, tot cam aceeași materie primă e în farfurie”, mai spune Mariana Vasilică.
„Vara mergeam pe litoral și munceam ca să acumulăm experiență”
Ieșeanca a muncit 40 de ani în bucătărie, cei mai mulți la Restaurantul „Bolta Rece”. Spune că i-a plăcut această meserie, iar, de Revelion, va găti tot mâncare tradițională.
„Eu am avut înclinație pentru bucătărie de mică. Am absolvit Liceul Economic 2. Eram implicați în ceea ce făceam și ne plăcea bucătăria. Ne repartizau la diverse unități, care ne organizau, ca să mergem în practică. Am început să lucrez la Autoservire, care era în zona Fundație. Am terminat cu medii mari și puteam să merg oriunde credeam că m-aș descurca. Apoi, plecam vara pe litoral și munceam, ca să adunăm experiență. După aceea am fost repartizată la «Bolta Rece» și, acolo, am muncit până anul trecut, când am ieșit la pensie (n.r. – râde). Eu sunt la țară, unde e liniște și pace. Aștept să vină mama și două surori. O să fac salată de chifteluțe și ceapă cu maioneză, platouri, ciorbă de curcan, rulou din piept de pasăre cu cartofi gratinați, murături”, mai spune Mariana Vasilică.
Ieșenii vor pe masa de Revelion pește, caracatiță și vită la cuptor.