Prima pagină » National » Cum arată primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani și când intră în circulație

Cum arată primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani și când intră în circulație

19 sept. 2024, 22:41,
Redacția BZI în National

Primul tren Alstom Coradia Stream ar putea intra în circulaţie, cu călători, până la sfârşitul anului, poate chiar odată cu noul Mers al Trenurilor, a declarat, joi, Gabriel Stanciu, director general Alstom pentru România, Bulgaria şi Moldova, la o întâlnire cu jurnaliştii.

„Dacă totul merge bine, aşa ar trebui: să îl punem în operare comercială până la sfârşitul anului, poate chiar odată cu noul Mers de Tren. Versiunea actualizată de program de livrare prevede să încheiem livrările la sfârşitul anului viitor. Cred că ultima bucată e în decembrie 2025 sau ianuarie 2026. În orice caz, trebuie să înţelegem şi altceva: că dacă le-am fi avut acum pe toate aici (cele 37 de trenuri contractate – n. r.) nu avea cine să le opereze, pentru că, din câte ştim noi, prin contracte de operare au fost atribuite doar 12 bucăţi la CFR Călători”, a afirmat Stanciu, potrivit Agerpres.

O problemă importantă întâmpinată de producător, care a dus la întârzieri în procesul de testare, a fost lipsa mecanicilor de tren, CFR Călători, practic beneficiarul primelor automotoare noi, invocând traficul sporit din perioada verii.

„Pe vară nu am avut mecanici la dispoziţie. Operatorul naţional ne-a răspuns, în scris de altfel, că pe perioada estivală, din cauza traficului sporit la CFR Călători, nu ne poate pune la dispoziţie mecanici. Pe cale de consecinţă, nu am putut face unele teste la timp. Nu am o estimare privind întârzierile. Am încercat cu operatori privaţi şi în cele din urmă am şi găsit o soluţie cu unul dintre operatorii privaţi…Atenţie, trebuie să înţelegeţi, nu e vorba despre o punere la dispoziţie gratis. (…) Prefer să fiu convins că este într-adevăr o problemă de disponibilitate a mecanicilor în timpul sezonului estival, pentru că orice altă logică, orice altă ipoteză ne duc într-o altă direcţie, pe care n-aş vrea să o abordez. Este dezamăgitor că nu putem asigura tipul ăsta de resursă, dar lucrurile sunt exact ce sunt. Nu am avut mecanici, punct”, a susţinut directorul Alstom pentru România, Bulgaria şi Moldova.

Trei dintre cele 37 de trenuri contractate de ARF au fost produse în Polonia

Potrivit acestuia, trei dintre cele 37 de trenuri contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) au fost produse în Polonia, iar anul acesta producţia s-a mutat în Germania, cu costuri sensibil mai mari pentru Alstom.

„Producţia de serie aşteaptă finalizarea testelor TSI (specificaţia tehnică de interoperabilitate – n. r.), lucru pe care noi l-am făcut. Am demarat producţia de serie în Germania. Trenul nr. 4 este în plină fabricaţie şi trebuie să fie livrat, iar 5, 6 şi 7 sunt în diverse faze de producţie. Producţia de serie este în curs. Investiţiile şi punerea la punct a liniei de fabricaţie în Germania au avut loc la începutul anului. Ne costă sensibil mai mult în Germania, însă este o problemă de logică industrială în cadrul grupului. N-aş vrea să evoc din nou proximitatea şi chestiunea cu războiul … Trenul nr. 3 va veni, nr. 4 va fi finalizat în decembrie. Va veni în decembrie sau ianuarie, în funcţie de transport şi situaţiile care apar”, a precizat reprezentantul producătorului francez.

Gabriel Stanciu a atras atenţia că România, ca parte a Uniunii Europene, trebuie să respecte un anumit program de certificare, ce nu poate fi controlat de producător, care de altfel a livrat trenul la timp.

„România este parte a Uniunii Europene, iar noi trebuie să înţelegem că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, pe lângă avantajele pe care le avem, avem şi nişte obligaţii, cum ar fi conformarea faţă de reguli. Nu mai putem face chestiuni naţionale izolate, doar între noi. Nu, s-a terminat. Programul de certificare pentru un astfel de tren comportă obţinerea a două autorizaţii: autorizaţia de tip şi autorizaţia de introducere pe piaţă. Este noul regulament european şi ăsta este şi motivul pentru care livrarea pare întârziată. Noi am livrat trenul la timp, să ştiţi. Trebuia să livrăm anul trecut pe 25 noiembrie, cred că a ajuns în ţară de Sărbătoarea naţională. Dacă am avut o întârziere, a fost de 4 zile. Deci, trenul a fost livrat la timp. Certificarea lui, în schimb, este o chestiune pe care producătorul nu o poate controla. Sunt entităţi terţe, majoritatea sunt statale, pe care nu le poate controla niciun producător”, a menţionat acesta.

Aspecte care au dus la întârzierea procesului de testare

Totodată, el a făcut referire şi la alte aspecte care au dus la întârzierea procesului de testare.

„Planul iniţial era următorul: un tren trebuia să meargă la Făurei, să facă o serie de teste, alt tren trebuia să meargă pe infrastructura CFR SA, să facă alte teste şi al treilea tren trebuia să vină configurat final şi să facă testele ETCS şi cumva zonele critice ale infrastructurii, iar în cele din urmă partea de anduranţă (parcurgerea celor 10.000 de km – n. r.). Planul a fost foarte bun, numai că a rămas la nivel de plan. Numărul 1: la Făurei nu avem tot ce trebuie pentru a face toate testele TSI prevăzute. Noi am venit cu o propunere către minister cândva – fie de a cumpăra circuitul de test ca să aducem toate trenurile grupului acolo, fie a ne asocia într-o formulă oarecare pentru ca să putem investi, să modernizăm şi să devină Făureiul un concurent serios al circuitului de la Velin din Cehia. Însă, înţeleg că dânşii au în minte să facă un program de investiţii pe fonduri europene probabil. Nu ştiu cât va dura şi dacă se va realiza, însă, deocamdată, iniţiativa asta a fost blocată. Revin şi spun: deocamdată la Făurei nu avem ce ne trebuie ca să facem toate testele de interoperabilitate pe care le-am dori. Numărul doi: din partea managerului de infrastructură de la noi nu am reuşit să obţinem setul de date dorit. Efectul combinat al celor două impedimente a fost următorul: în loc să aducem trenul la Făurei iniţial, l-am dus la Velin, care are tot ce-i trebuie, şi în loc să aducem trenul pe reţeaua naţională, l-am dus în Germania. Asta a generat evident decalări în program, pe lângă costurile suplimentare”, a spus directorul.

Comentarii
  • bani irositi

    Nu aveam nevoie de ALTSTOM! Este ca si cum dupa DACIA 1300 cumperi Porsche, pentru ca-i ultimul racnet, fara sa tii seama ca-i total nepotrivit pentru drumul pe care mergi. Puteai lua un SUV la un sfert din pret si cu el nu aveai probleme nici vara cand e glod, nici iarna pe ghetus. La fel si cu ALTSTOM. E un tren foarte scump, care cere linie perfecta, stabila si dreapta, ca trenul sa poata prinde viteza. N-ai asa ceva in Ro, si nici n-ai sa ai, decat poate pe linia Bucuresti-Constanta, ca sa aiba bucurestenii lux si viteza cand merg la mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025