Prima pagină » Coronavirus » Cum arată plămânii după covid? Comparație cu plămânii unui fumător
Cum arată plămânii după covid? Comparație cu plămânii unui fumător

Cum arată plămânii după covid? Comparație cu plămânii unui fumător

28 ian. 2021, 11:27,
în Coronavirus

În curând se va împlini un an de când a fost înregistrată prima infectare cu covid de la noi din ţară. Atunci nu se ştia absolut nimic despre boala. Acum se ştiu câteva lucruri, dar nu prea multe. Virusul evoluează, suferă mutaţii şi lasa sechele care diferă de la om la om. Tu ştii cum arată plămânii după covid?

Cel mai afectat organ din corpul omului, când e vorba de coronavirus, e plămânul. Inima, ficatul şi rinichii suferă din cauza virusului, dar plămânii şi mai mult. Extrem de mulţi pacienţi au nevoie de oxigen, iar în cazurile cele mai grave se ajunge inclusiv la intubare, în secţiile de Terapie Intensivă.

Cum arată plămânii după covid?

Mulţi oameni mor în spital, întrucât organismul nu le face faţă. Alţii ajung acasă, vindecaţi şi cu test negativ, dar trag ponoasele infecţiei. Leziunile şi sechelele cu care rămân necesită luni întregi de recuperare. Cum arată plămânii după covid? Această întrebare şi-a pus-o şi un medic chirurg din Texas, Statele Unite ale Americii.
De la începutul pandemiei şi până acum, el a tratat sute de pacienţi cu coronavirus, iar recent a postat trei radiografii pulmonare pe internet. Una provine de la un om sănătos, a doua de la un fumător, iar a treia de la un pacient care a avut covid.

Dr. Brittany Bankhead-Kendall, profesor universitar la Texas Tech University Health Sciences Center, a publicat imaginile pe Twitter, devenind virale în scurt timp.

Ce se vede pe radiografii?

La omul sănătos, plămânii apar de culoare neagră în radiografie. Asta înseamnă că ţesutul pulmonar este sănătos şi intact. La persoana fumătoare, zonele decolorate indica prezenţa congestiilor şi a ţesutului cicatricial. Acesta din urmă e cauzat de fumat. La pacientul care a avut coronavirus, zonele de culoare deschisă arata că ţesutul pulmonar e grav afectat.

„Toată lumea este îngrijorată de mortalitatea cauzată de COVID, care este oribilă, îngrozitoare. Dar trebuie să ne gândim la toți cei care au supraviețuit bolii și cei care au fost testați pozitiv – va fi o problemă gravă”, a spus medicul.

Concluzia este ca plămânii unui pacient care a avut coronavirus arata mai rău decât cei ai unui fumător.

„În continuare sunt oameni care spun ‘Sunt bine, nu am avut nicio problemă‘ și apoi le faci o radiografie pulmonară și au niște rezultate foarte proaste. Fie se vede foarte mult alb, care este cauzat de cicatrizare, fie se vede cum plămânii sunt afectați în întregime. Și dacă nu te confrunți cu probleme acum, faptul că apare în radiografie este un indiciu clar că este posibil să ai probleme mai târziu”, a adăugat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *