Prima pagină » Informații utile » Cum arată ochii înainte de moarte? Ce se întâmplă cu alte părți ale corpului

Cum arată ochii înainte de moarte? Ce se întâmplă cu alte părți ale corpului

10 nov. 2024, 13:00,
în Informații utile

Ochii, înainte de moarte, sunt unul dintre cel mai vizibil organ care prevestește evenimentul. Modificările pot fi destul de evidente chiar și cu câteva ore înainte de deces.

Fenomenul morții este un proces complex, ce implică modificări fiziologice subtile, dar adesea vizibile, în corpul uman. Informarea asupra acestei teme poate părea tulburătoare, dar înțelegerea proceselor naturale ale corpului în pragul morții este esențială pentru a reduce teama și incertitudinea legată de acest moment inevitabil al vieții.

Cum arată ochii înainte de moarte

Înainte de moarte, un semn frecvent este dilatarea pupilelor. Pupilele pot deveni larg deschise și nu mai răspund la stimuli externi, cum ar fi schimbarea luminii. Acest fenomen apare din cauza pierderii funcției creierului, care controlează reflexele pupilare. În unele cazuri, în ultimele momente ale vieții, pupilele pot rămâne complet dilatate (mai ales în cazul unei morți cerebrale), ceea ce este un semn că activitatea cerebrală a încetat.

Un alt fenomen legat de moarte este apariția unei pelicule este apariția unei pelicule opace pe suprafața ochiului, care este un semn că procesul de deshidratare a început. Acesta este un efect secundar al scăderii circulației sanguine, iar lipsa de umiditate din ochi face ca aceștia să devină mai uscați și mai opaci. Această peliculă, cunoscută sub numele de „murdărirea ochilor”, este de obicei mai vizibilă în orele imediat următoare decesului, când nu mai există mișcare oculară sau hidratare.

După moarte, ochii nu mai au nicio funcție activă, iar în lipsa activității musculare, acești pot cădea într-o poziție anormală. Când mușchii care controlează mișcările ochilor slăbesc, ochii pot rămâne fixați în direcția în care erau înainte de deces, un fenomen denumit „ochii de vitrină”. În unele cazuri, ochii pot rămâne deschiși, iar în altele, pot fi închiși sau ușor sticloși.

Un semn evident al morții iminente este absența reacției pupilelor la lumină. Dacă pupilele nu se mai dilată sau se contractă în funcție de intensitatea luminii, acesta este un indicator clar că sistemul nervos central a încetat să funcționeze.

Ce se întâmplă cu alte părți ale corpului

Modificările corpului nu sunt limitate la ochi. Alte părți ale corpului suferă, de asemenea, transformări pe măsură ce organismul se apropie de deces.

Pe măsură ce inima nu mai pompează sângele în mod eficient, circulația începe să scadă. Acest lucru duce la o paliditate generală a pielii și, uneori, la o colorare albastră a extremităților, cunoscută sub numele de cianoză. Când sângele nu mai ajunge eficient în anumite zone ale corpului, se formează pete roșii sau purpurii pe piele. Aceste pete sunt numite „puncte de livor” și sunt cauzate de stagnarea sângelui în țesuturi, datorită absenței mișcării inimii.

Temperatura corpului începe să scadă rapid după moartea. Imediat ce activitatea metabolică încetează corpul nu mai produce căldură. De obicei, răcirea începe să se instaleze în primele 30-60 de minute după deces, iar în decurs de câteva ore, corpul ajunge la temperatura ambiantă.

Un alt semn al morții este relaxarea completă a mușchilor corpului, urmată de apariția rigidității cadaverice. După moarte, mușchii nu mai primesc semnale de la sistemul nervos central și se relaxează complet. După câteva ore, însă, aceștia devin rigizi din cauza acumulării de acid lactic în celule, fenomen cunoscut sub numele de rigiditate cadaverică. Această rigiditate apare, de obicei, la câteva ore după moarte și poate dura până la 24-48 de ore, după care mușchii se relaxează din nou, iar corpul devine mai flexibil.

La moarte, activitatea sistemului digestiv încetează complet. Aceasta poate duce la acumularea de gaze în stomac și intestine, ceea ce provoacă distensia abdominală. De asemenea, după moarte, bacteriile din sistemul digestiv încep să descompună resturile alimentare, iar acest proces poate produce mirosuri neplăcute. Aceste schimbări sunt, de asemenea, un semn al tranziției corpului către starea de descompunere.

Pe măsură ce corpul se apropie de moarte, deshidratarea se instalează rapid, iar pielea devine mai uscată și mai fragilă. Aceasta poate provoca apariția unor pete sau crăpături la nivelul pielii. În unele cazuri, dacă persoana a fost bolnavă o perioadă lungă de timp sau a avut un consum scăzut de lichide, pielea poate deveni foarte subțire și transparentă.

Moartea este un proces inevitabil și natural care implică o serie de schimbări fiziologice ale corpului uman. De la modificări vizibile ale ochilor înainte de moarte până la schimbările interne ale organelor și sistemelor, corpul trece printr-o serie de etape pe măsură ce viața se stinge.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
TVA mai mare la viitoarea locuinţă, de la 1 august: Românii pierd o cameră sau mai așteaptă un an pentru avans
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
Viața li se schimbă radical până în 2026. Zodiile care atrag abundență după ani grei
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Indemnizația de hrană, doar pentru salariații cu venituri sub 6.000 lei net. Care este plafonul lunar
Dailybusiness.ro
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
RomaniaTV
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma disponibilizată, 500 de lei sau 100 de euro!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025