Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum arată o căpușă periculoasă? Află cum să previi și cum să tratezi mușcătura de căpușă

Cum arată o căpușă periculoasă? Află cum să previi și cum să tratezi mușcătura de căpușă

04 iul. 2022, 15:49,
în Stiri si curiozitati

Te întrebi cum arată o căpușă periculoasă? Ei bine, trebuie să știi că nu există nicio diferență între o căpușă care poate transmite boli deosebit de grave și o căpușă inofensivă. Află totul despre prevenirea și tratarea mușcăturii acestui parazit.

Căpușele sunt paraziți externi, care se hrănesc cu sânge și trăiesc în apropierea solului, în ierburi înalte, în grămezi de frunze și în zone cu verdeață. Sunt atrase de oameni și de animale și, de regulă, mușcăturile lor sunt inofensive. În unele cazuri, însă, acestea pot genera reacții alergice sau pot transmite boli grave, cum sunt babesioza, boala Lyme, febra butonoasă și encefalita. Prin urmare, mușcăturile de căpușă pot deveni periculoase și, uneori, fatale.

Iată cum arată o căpușă periculoasă și cum poate fi prevenită/ tratată mușcătura acestui parazit.

o căpușă pe un deget

Căpușele sunt paraziți externi, care se hrănesc cu sânge și trăiesc în apropierea solului, în ierburi înalte, în grămezi de frunze și în zone cu verdeață.

Cum arată o căpușă periculoasă?

Căpușele pot fi recunoscute după corpul acarian tipic, turtit în partea dorso-ventrală, adaptat la viața ectoparazitară. Acestea se diferențiază de insecte prin faptul că nu au cap, antene, torace sau abdomen. În schimb, corpul lor este împărțit în două regiuni, și anume: regiunea anterioară și regiunea posterioară. Regiunea anterioară este reprezentată de capitul sau gnatosoma, iar regiunea posterioară de idiosoma, care constituie restul corpului.

La rândul lui, capitutul este compus dintr-o regiune posterioară, denumită baza capitulului și una anterioară, reprezentată de piesele bucale: palpi, chelicere și hipostom.

Idiosoma, elementul principal al regiunii posterioare, este compusă din plăci, cunoscute și sub numele de scuturi. Idiosoma se împarte în două: podosoma și opistosoma. Podosoma este reprezentată de patru perechi de picioare la adulți și de orificiile genitale. Opistosoma poartă placa spiraculară și orificiul anal. În ceea ce privește partea superioară a idiosomei, aceasta este acoperită de scutul dorsal.

În funcție de specie și de stadiul de viață, căpușele au o lungime de 2-30 de mililimetri. De obicei, masculii sunt mai mici decât femelele.

o căpușă pe piele

Căpușele pot fi recunoscute după corpul acarian tipic, turtit în partea dorso-ventrală, adaptat la viața ectoparazitară. Acestea se diferențiază de insecte prin faptul că nu au cap, antene, torace sau abdomen.

Cum poate fi prevenită sau tratată mușcătura de căpușă?

Pentru a preveni mușcătura de căpușă, trebuie să porți haine care îți acoperă mâinile și picioarele, atunci când te afli în zone de pădure sau cu iarbă. De asemenea, este recomandat ca, atunci când te afli în drumeții, să mergi pe mijlocul potecilor și să folosești soluții anti-căpușe.

Este indicat să folosești permetrină, o substanță cu o concentrație de 0,5% pe hainele și pe echipamentul cu care călătorești. Înainte de a merge afară, poți face duș sau baie, pentru a evita ca micii paraziți să te muște.

În zonele predispuse mușcăturilor, cum sunt brațele, spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor și pe scalp, este necesar să îți verifici pielea (mai ales dacă ai mers în spații frecventate de căpușe).

Dacă, totuși, te-a mușcat o căpușă, este foarte important să o îndepărtezi. Ia o pensetă sau un dispozitiv special și prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii. Trage-o ușor și îndepărteaz-o din piele, fără să îndoi sau să răsucești căpușa. Curăță zona cu apă și săpun, după care folosește un dezinfectant puternic.

Căpușa trebuie introdusă într-un recipient bine sigilat, în alcool sanitar. Și, pentru a evita apariția unor boli periculoase, este indicat să mergi la medic. Este posibil ca acesta să îți prescrie un antibiotic.

o căpușă umflată pe piele

În zonele predispuse mușcăturilor, cum sunt brațele, spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor și pe scalp, este necesar să îți verifici pielea (mai ales dacă ai mers în spații frecventate de căpușe).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *