Prima pagină » Local » Cum arată nodurile de la Lețcani și Horlești a Autostrăzii A8? Animație grafică – VIDEO

Cum arată nodurile de la Lețcani și Horlești a Autostrăzii A8? Animație grafică – VIDEO

11 sept. 2024, 08:28,
George Cristian în Local

Pe Facebook a fost publicată o animație grafică cu nodurile de la Lețcani și Horlești a Autostrăzii A8. Segmentul autostrăzii A8 din județul Iași va avea un cost estimat la 5 miliarde de euro. Planul pentru această arteră include realizarea a 100 de poduri și 14 tunele.

Guvernul trebuie să aprobe studiul de fezabilitate a proiectului A8, iar odată ce acesta o să fie aprobat, compania poate lansa licitația de executare. Au fost numeroase piedici puse proiectului care ar putea relansa economic toată regiunea Moldova.

Detalii tehnice despre tronsonul ieșean al Autostrăzii A8

Autostrada A8 va avea o lungime totală de aproximativ 304 kilometri. Traseul care traversează județul Iași va avea o lungime de 93,3 kilometri și este împărțit în patru tronsoane după cum urmează:

Moțca – Tg. Frumos cu o lungime de 31,5 kilometri, Tg. Frumos – Lețcani cu o lungime de 28,6 kilometri, Lețcani Iași cu o lungime de 17,7 kilometri și Iași- Ungheni ce va avea o lungime de 15,5 kilometri. Pe segmentul județului Iași vor fi realizate 14 tunele și 100 de poduri. Evaluatorul de mediu, Ștefan Popescu menționa recent faptul că au fost identificate toate ariile protejate și că au fost numeroase analize făcute în ceea ce privește populația, sănătatea umană, diversitate dar și componenta de mediu.

Proiectul va proteja casele oamenilor mai ales că autostrada trece prin 21 de localități, iar protecția animalelor este o prioritate pentru constructori. De exemplu s-a analizat impactul pe care îl va avea construcția unui pod pe Siret pentru pești și s-a constatat că există pericol zero. Ba mai mult, suprafețele defrișate sunt minime.

Saraturile de la Valea Ilenei Natura 2000, Valea lui David vor fi traversate de autostradă, care nu va avea impact asupra mediului. Viperă de stepă, specie endemică în Moldova, identificată la peste 3 kilometri de culoarul de expropriere, departe de autostradă, la fel și speciile de păsări identificate sunt protejate. ” explica Ștefan Popescu, evaluator de mediu.

Care este stadiul construirii Autostrăzii A7

O altă construcție importantă pentru Moldova este Autostrada A7 care va tranzita județul Iași până la Pașcani. În aceste momente construcția autostrăzii este una rapidă, iar constructorul (UMB) avansează rapid.

Lucrările de la Autostrada Moldovei continuă. Recent, președintele CJ, Costel Alexe, a făcut o vizită pe șantierul unde lucrează aproximativ 100 de muncitori:

„Potrivit constructorului, 100 de muncitori sunt mobilizați, în prezent, la nodul turbion dintre A7 și A8, iar lucrările sunt în grafic. Lucrările pe lotul 3 Mircești – Pașcani din Autostrada A7 au avansat foarte mult și suntem mai aproape ca oricând să putem circula pe primii kilometri de autostradă din județul Iași. Județul Iași va cunoaște o dezvoltare fără precedent odată cu finalizarea acestor obiective strategice: autostrăzile A7 și A8, prin care vom conecta Iașul de sudul, respectiv vestul țării. Sectorul Mircești – Pașcani din A7 are o lungime totală de aproape 29 km și trece prin cinci UAT-uri din județul Iași, Mircești, Hălăucești, Mogosești – Siret, Stolniceni – Prăjescu și Pașcani”, a declarat Costel Alexe.

Așadar, vedem că lucrurile se mișcă în ceea ce privește construcția de autostrăzi în Moldova. Animația grafică de mai jos prezintă nodurile Autostrăzii A8 de la Lețcani și Horlești.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *