De pe masa de Paște a pensionarilor de lux din Iași nu lipsește mielul. Foști politicieni, magistrați și directori au vorbit cu reporterii BZI despre cum vor petrece sărbătorile pascale. Pensionarii cu venituri mici sau medii nu vor avea mese îmbelșugate de Paște
Foștii politicieni, magistrați și directori din Iași, cu pensii de lux, spun că de pe masa de Paște nu va lipsi mielul. Au fost reticenți însă când a venit vorba despre detalii despre bugetul alocat sărbătorilor pascale pentru preparatele pe care le vor avea pe masă. Mitică Rebegea, fost director al Aeroportului Iași, care încasează o pensie lunară de 14.000 de lei, spune că va pregăti masa de Paște împreună cu soția, iar preparatele vor fi tradiționale.
”Noi suntem mai tradiționali. Dacă nu ai mielul pe masă, nu e Paște! Salata de boeuf, drobul, cozonacul, nu lipsesc de pe masă. Noi nu prea cumpărăm din comerț. Doar mielul o să îl iau de la o stână din Focuri, poate lapte, ouă de acolo, ca să facem totul în casă. Băutura o fac tot în casă pentru că am învățat de la bunici rețeta. Nu ne dăm în spectacol de Paște. Să știți că sunt oameni care au poate salarii mari, dar au și cheltuieli mari. Eu, într-un an de zile, am îngropat 11 rude. Am intrat în datorii la bănci din cauza asta. Jumătate din pensie dau la bănci. A crescut și dobânda. Nu am avut de unde să iau banii. Nu sunt crescut cu bani mulți. Drept dovadă, nici banul nu se ține de mine (n.r.- râde)”, spune Mitică Rebegea, fost director al Aeroportului Iași.
Fost judecător: ”Eu am găsit cotlet de miel ceva mai ieftin la Billa”
Traian Șfabu, fost judecător, care încasează o pensie lunară de peste 10.000 de lei, spune că va consuma de Paște carne de miel. Fostul magistrat spune că pensionarii sunt săraci din cauza guvernanților.
”Toți ar trebui să aibă pe masa de Paște alimentele recomandate în această perioadă. Prețurile sunt foarte mari, ridicate artificial. Eu am găsit cotlet de miel ceva mai ieftin la Billa (n.r.- fostul Carrefour). Sunt prețuri între 32 și 37 de lei kilogramul la cotlet, iar la coaste – 25 de lei kilogramul. Am luat o casoletă de la magazin de un kilogram. Îmi pare rău că în țară e sărăcie, dar asta se datorează tovarășilor guvernanți, făcuți din același aluat ca dinainte de ’89. Nu am văzut oameni pregătiți. E jenant! Am văzut că unii pensionari nu au bani, clar! Eram la supermarket și mă uitam la o doamnă pensionară care a cumpărat doar o roșie și un ardei. Am rămas impresionat. Înainte de sărbători, pensionarii se împrumută cu 200-300 de lei de la CAR ca să aibă ce mânca de Paște. Asta înseamnă să fii colonie”, spune Traian Șfabu, fost judecător din Iași.
În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat cum trăiește un fost procuror din Iași care încasează o pensie lunară de 8.000 de euro.
Șeful Poliției Locale, cu leafă de 21.160 lei și pensie de 10.500 de lei:” Eu sunt în Iași de Paște, o să lucrez”
Dumitru Oprea, fost rector al Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC), fost europarlamentar și deputat, încasează aproape 10.000 de lei lunar. Nu a oferit detalii despre cum va sărbători Paștele.
”Ca un pensionar sărbătoresc”, spune Dumitru Oprea.
Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași, care încasează lunar 21.160 de lei și o pensie de fost ofițer MAI de 10.500 de lei lunar, nu a vrut să ofere detalii despre cum va sărbători Paștele.
”Nu vreau să mă citați. Eu sunt în Iași de Paște, o să lucrez. Nu mai insistați, vă rog”, a spus Liviu Zanfirescu.
Fost senator PSD, Ion Solcanu: „Vom fi de Înviere în Grecia, cu soția și copiii”
Ion Solcanu, fost senator PSD, va fi de Înviere în Grecia.
”De când mă știu, cu excepția unui singur an, am sărbătorit Paștele în familie. Anul acesta, pentru că soția a suferit o intervenție chirurgicală, vom pleca cu copiii în același loc în care am fost în 2010. E a doua oară când vom pleca din țară. Vom vedea ce ne oferă Grecia. E o țară profund religioasă, așa că se păstrează obiceiurile creștine și pentru turiști. Vom fi de Înviere acolo”, a spus Ion Solcanu. Cea mai mare pensie din judeţul Iaşi este de 43.400 de lei, 8.950 de euro/lună, acordată anul trecut, și intră în contul unui pensionar magistrat, iar ”cea mai mică” , de 12.900 de lei (2.700 de euro), este a unui fost angajat al Curţii de Conturi.
Numărul pensionarilor speciali a crescut în ultimii 3 ani.
În județul Iași sunt sute de pensionari care primesc pensii de lux
Numărul de beneficiari de pensii speciale din Iași a ajuns la 396 de persoane, fiind vorba de foști magistrați, grefieri, parlamentari, aviatori sau angajați ai Curții de Conturi.
Din numărul total de pensionari, 47.507 au venituri mai mici sau egale cu 1.000 de lei. De asemenea, un număr de 38.029 de pensionari încasează lunar venituri cuprinse între 1.000-1.600 de lei. Pensionarii care au muncit în sectorul CAP sunt, în total, în Iași, 12.634 de persoane. Toți pensionarii din județ încasează lunar în jur de 200 de milioane de lei. Cei care primesc pensia pe card trebuie să știe că banii vor fi virați în conturile lor pe data de 14 a lunii, iar documentul de informare le va fi expediat, la domiciliu, în perioada 1-15 a lunii. În cazul în care pensionarii nu sunt găsiți la domiciliu în această perioadă, ei își pot ridica drepturile bănești și documentul de plată de la ghișeele poștale.
Pensionarii cu venituri medii din Iași încearcă să se descurce cu ce au pentru masa de Paște
Maria, pensionară din Iași, care încasează lunar 2.000 de lei, susține că dacă nu ar fi în familie două venituri, inclusiv pensia soțului său, nu s-ar descurca.
”Dacă sunt două venituri în casă, ne descurcăm. Singură nu aș putea să mă descurc pentru că toate s-au scumpit. Va fi un an mai prost ca ceilalți ani de Paște. Încercăm să ne descurcăm cu ce avem”, spune Maria, pensionară în vârstă de 74 de ani.
Nelu, pensionar în vârstă de 89 de ani, fost inginer mecanic, spune că, din cauza scumpirilor, anul acesta va fi mai dificil.
”Va fi mai greu ca în anii precedenți. Au liberalizat piața energiei, asta a fost marea greșeală, iar scumpirile sunt superficiale la alimente. Eu sunt singur pentru că au murit soția și singurul copil și încă nu m-am decis ce o să cumpăr pentru că petrec singur sărbătorile. Dar nu va fi o masă extrem de bogată”, spune pensionarul Nelu.
De pe masa de Paște a pensionarilor de lux nu vor lipsi ouăle roșii, cozonacul sau pasca.
Cand naiba vor fi impozitate capusele cand va fi regula cat dai atata ei .
Cine e prost sa moara !
Zamfirescu, asta-i mana dreapta a primarului. Daca omul avea onoare si caracter isi vedea de pensie linistit (are cam 2000 euro pensie). Dar omul daca a fost o viata habotnic si nu-i mai ajunge, sta pe post si mananca banii statului degeaba. Te bufneste rasul cand te uiti la raportul de activitate a Pol. Locale Iasi. Am zis si ma repet, reorganizarea si digitalizarea sistemului bugetar infect roman va duce la o adevarata dezvoltare a tarii si mai scapam si de lichele astea, sugative de bani publici.
saracii vor fi si mai saraci in curand ….
Discrepanta dintre pensiile mari si mici este o aberatie . Iar dl judecator sa n- o mai faca pe naivul ca stie el multe,…. oare asta nu e coruptie la nivel inalt???!!!
discrepanta asta dintre pensii se datoreaza incompetentei economistilor , guvernantilor , parlamentarilor
Nu exista nici o justificare pentru situatia actuala, in care se incaseaza pensii mai mari decat sumele cuvenite din contributivitate. Sa-i luam pe magistrati. Ei au salarii foarte mari. Pe contributivitate ar avea pensii tot foarte mari. Daca vor pensii mai mari decat cele rezultate din contributivitate, n-au decat sa puna din salariu deoparte, la banca. Au de unde.
Nu exista nici o justificare pentru situatia actuala in care magistratii se pensioneaza de tineri, practic fara penalizari, in timp ce toti ceilalti sunt penalizati sever. Asa se ajunge ca un magistrat sa iasa la pensie la 50 de ani si sa incaseze 25 de ani o pensie speciala de 8-10 ori mai mare decat cea cuvenita. In acelasi timp, un amarat se pensioneaza la 65, si primeste o pensie amarata 10 ani, in cazul fericit in care mai apuca sa traiasca atat.
De acord cu Anonim. In plus exista pensionari care lucreaza in continuare ( la stat) si iau si pensie si salariu ( de obicei sefi). Despre acestia de ce nu se scriu articole? De ce nu se opreste aceasta practica de a cumula pensia cu salariul???? Specific, unitati de stat sau foste de stat…..
“Pensionari de lux” !? Cum arată Țara ? Cum arată orașul Iași ? Ce au făcut acești troglodiți de au pensii de “lux”. !? Nu va spun ce pensie am primit eu de la statul rroman ! 20 de ani de Aviație și 20 la Tele’M. Niște nimeni, niște idioti, intr-o colonie. Va blestem idiotilor și acest Paste sa fie ultimul pentru voi !
“Pensionari de lux” !? Cum arată Țara ? Cum arată orașul Iași ? Ce au făcut acești troglodiți de au pensii de “lux”. !? Nu va spun ce pensie am primit eu de la statul rroman !20 de ani de Aviație și 20 la Tele’M. Niște nimeni, niște idioti, intr-o colonie. Va blestem idiotilor și acest Paste sa fie ultimul pentru voi !
ZANFIRESCULE, du-te acasa!Dupa ce ai tras in piept statul roman cu calcularea pensiei (stii tu alea 6 luni in care erai in stare sa-ti treci 25 din 24 ore mai tragi odata in piept statul roman cumulat cu salariul tot platit de noi.
cea mai mare măgărie chestia asta a cumulării pensiei cu salariul la stat !
Dumitru Oprea un obscur asistent universitar in perioada de trista amintire, nevasta la Finante pe un post caldut. Acest personaj nu are Mama si nici Tata daca interesele lui sunt lezate.
Zanfi …mergi acasă …
sugeti degete !!! Si au facut legi si reguli pt ei, doar atat.
Tocmai de aceea, pt aceste categorii , am tarife de cinci ori mai mare !!!
Dumitru Oprea nu e vina ta te au pupat in CUR toți de azi tineri și bătrâni din PNL sau fostul PDL