Au apărut primele imagini cu o gaură de cel puțin 50 de metri în conducta Nord Stream, după exploziile puternice cauzate de presupuse acte de sabotaj.
Poliția daneză a declarat că inspecțiile efectuate la conductele 1 și 2 din zona economică daneză a Mării Baltice au confirmat că daunele au fost „cauzate de explozii puternice”.
Gaură de 50 de metri din gazoductul Nord Stream
În imaginile publicate de ziarul suedez Expressen, poate fi observată o ruptură masivă în conducta Nord Stream 1, la 80 de metri adâncime, pe fundul Mării Baltice.
„Doar o forță extremă poate îndoi metalul atât de gros în modul în care vedem noi”, a declarat Trond Larsen, operator de drone subacvatice la compania norvegiană Blueye Robotics.
Larsen, care a pilotat drona submersibilă care a realizat videoclipul, a mai spus că se poate observa și „un impact foarte mare asupra fundului mării din jurul țevii”.
Cele două conducte Nord Stream au fost avariate de exploziile sub Marea Baltică la sfârșitul lunii septembrie, provocând patru scurgeri.
Autoritățile suedeze au anunțat pe 6 octombrie că au efectuat o inspecție subacvatică a locului și au colectat „probe” și că inspecția a susținut suspiciunile de sabotaj.
Între timp, poliția daneză a declarat marți că a finalizat mai multe inspecții ale scurgerilor din zona daneză, împreună cu serviciul de informații PET.
„Inspecțiile au confirmat că au existat pagube extinse la Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă daneză și că pagubele au fost cauzate de explozii puternice”, au spus aceștia într-un comunicat. Conductele, care leagă Rusia de Germania, s-au aflat în centrul tensiunilor geopolitice.
Första bilderna från sprängda Nord Stream i Östersjön – se unika filmerna • 50 meter rör saknas
Expressens Erik Wiman och Mattias Carlsson rapporterar från Östersjön:https://t.co/dCtdzRi9K2
— Expressen (@Expressen) October 18, 2022
First 📹undersea-video, site of explosion. Oct 17 #BalticSea #Pipeline #OOTT #Maritime #Nordstream #oil #gas pic.twitter.com/tiW10CSVL3
— I know (@luvyall22) October 18, 2022
Anchetă a germanilor asupra avariilor de la gazoductul Nord Stream
În baza aceluiași șir de idei amintim că cele patru avarii de la Nord Stream ce au fost detectate simultan la sfârşitul lui septembrie, au provocat daune de mediu masive ca urmare a scurgerii unor cantităţi uriaşe de gaze. Totodată, distrugerile au amplificat temerile cum că Moscova ar putea viza obiective de infrastructură critică din Europa în răspuns la susţinerea militară acordată de aceasta contraofensivei ucrainene la invazia rusă.
În ceea ce priveşte misiunea de anchetă a gazoductului, oficiali din poliţie au precizat că sunt implicate acum atât un dragor de mine cu personal militar la bord cât şi o navă care transportă civili.
De altfel, potrivit unui document la care au avut acces posturile germane NDR şi WDR, poliţişti scafandri urmează să facă fotografii cu avariile suferite de conducte în apropierea insulei daneze Bornholm.
Reamintim că scurgerile s-au produs în apropierea insulei Bornholm, care se află parţial în apele daneze şi parţial în cele suedeze. Încă de la început, Uniunea Europeană şi NATO au presupus că cele două explozii subacvatice au fost acte de sabotaj, dar Moscova a respins speculaţiile privind o implicare a Rusiei, considerându-le drept „prosteşti şi absurde”.
Așadar, amintim că au apărut primele imagini gaura de cel puțin 50 de metri din conducta Nord Stream.