Prima pagină » Informații utile » Cum arată Dumnezeu și cum am ajuns să ni-l închipuim ca pe un bătrân cu barbă albă. Cine L-a văzut cu adevărat

Cum arată Dumnezeu și cum am ajuns să ni-l închipuim ca pe un bătrân cu barbă albă. Cine L-a văzut cu adevărat

31 iul. 2024, 14:58,
în Informații utile

Cu toate că în Biblie scrie că nimeni nu L-a văzut vreodată pe Dumnezeu în forma Sa reală, acesta, de-a lungul timpului, a fost aproape întotdeauna portretizat ca pe un bătrân cu barbă albă.
Imaginea unui bătrân cu barbă albă a fost adesea percepută ca figura lui Dumnezeu. Cu toate acestea, chiar atunci când Sfântul Ilie I-a cerut lui Dumnezeu să I se arate, acesta i-a răspuns că „nimeni nu are voie să Îi vadă fața și apoi să mai trăiască”. Totuși, cum arată Dumnezeu și cum a ajuns să fie portretizat ca pe un bătrân, află în rândurile următoare.

Cum arată Dumnezeu

În Biblie ni se spune că „Dumnezeu este spirit” și, prin urmare, înfățișarea Sa nu este ceva ce putem descrie. Biblia descrie diferite ocazii în care Dumnezeu s-a arătat oamenilor. Aceste instanțe nu ar trebui înțelese ca descriind exact cum arată Dumnezeu, ci mai degrabă ca Dumnezeu revelându-Se într-un mod pe care îl putem înțelege. Cum arată Dumnezeu depășește capacitatea noastră de înțelegere și descriere. Dumnezeu ne oferă frânturi din înfățișarea Sa pentru a ne învăța adevăruri despre El, nu neapărat pentru a ne forma o imagine clară despre El.
Ezechiel 1:26-28 declară: „Deasupra întinderii care era peste capetele lor, era ceva care semăna cu un tron de safir; și pe tron, sus, stătea cineva care avea înfățișarea unui om. Am văzut că de la brâu în sus părea că are luciul metalului strălucitor, ca un foc, iar de la brâu în jos părea că e foc; și o lumină strălucitoare îl înconjura. Ca aspectul curcubeului care se arată în nor într-o zi ploioasă, așa era strălucirea din jur.”
De asemenea, mai găsim o descriere a lui Dumnezeu în Apocalipsa 1:14-16 care proclamă că: „Capul și părul Lui erau albe ca lâna albă, ca zăpada; ochii Lui erau ca para focului; picioarele Lui semănau cu arama aprinsă într-un cuptor; și glasul Lui era ca vuietul unor ape mari. În mâna dreaptă ținea șapte stele, din gura Lui ieșea o sabie ascuțită cu două tăișuri, și fața Lui era ca soarele când strălucește în toată puterea lui.”
Aceste pasaje reprezintă cele mai bune încercări ale lui Ezechiel și Ioan de a descrie apariția lui Dumnezeu. Ei au folosit limbaj simbolic pentru a descrie ceea ce nu poate fi redat în cuvinte umane; adică „ceva care semăna,” „ca aspectul,” „părea că are,” etc.

De ce este portretizat ca un om bătrân cu barbă

Grădina Raiului era un loc al armoniei desăvârșite, unde se putea realiza comuniunea cu Dumnezeu. Iubirea era esența acestei comuniuni. După căderea lui Adam și Eva, conform cărților sfinte, comuniunea cu Dumnezeu s-a rupt. Dumnezeu a luat fire umană prin Iisus Hristos, a venit pe Pământ și apoi S-a înălțat la dreapta Tatălui. Părintele Tănăsescu afirmă că a doua venire a lui Hristos, considerată Apocalipsa, nu trebuie să fie privită cu frică de credincioși.
Dumnezeu este vizibil în fiecare om, deoarece omul este creat după chipul Lui: cu sentimente, voință și raționalitate. În cultura europeană, credincioșii își imaginează pe Dumnezeu ca un bătrân cu barbă lungă, ochi deschiși la culoare și un toiag în mână. Părintele Tănăsescu explică această reprezentare a lui Dumnezeu în imaginația oamenilor.
În culturile universale, bătrânii sunt considerați înțelepți, iar acest respect față de sfatul bătrânilor s-a transmis și în creștinism și iconografie. Barba reprezintă un simbol al celor care, în trecut, nu se preocupau de aspectul exterior, ci de frumusețea spirituală interioară. Părul alb simbolizează trecerea timpului și acumularea de experiență. Deoarece Dumnezeu este perceput ca imaginea absolută a iubirii și înțelepciunii, este adesea înfățișat cu un toiag, care simbolizează protecția împotriva răului, la fel cum ciobanul își apără turma.
Astfel, imaginea lui Dumnezeu reflectă concepțiile culturale și spirituale despre înțelepciune, iubire și protecție, fiind o reprezentare a idealurilor umane de frumusețe interioară și morală.
Cum arată Dumnezeu? Din păcate, nu cunoaștem acest lucru, însă din mărturiile din Biblie, Îl putem vedea abia după ce ne vom înălța la ceruri.

Comentarii
  • Dumnezeu nu este altul decât Domnul Iisus Hristos care a făcut Cerul și pământul și toată suflarea. Mai citiți Biblia (Vechiul și Noul Testament) că poate așa vă lămuriți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024