Prima pagină » International » Cum arată dronele „kamikaze” cu inteligență artificială dezvoltate pentru pușcașii marini americani

Cum arată dronele „kamikaze” cu inteligență artificială dezvoltate pentru pușcașii marini americani

16 oct. 2024, 22:20,
Redacția BZI în International
Cum arată dronele „kamikaze” cu inteligență artificială dezvoltate pentru pușcașii marini americani

Compania americană de tehnologie de apărare Anduril a prezentat noua sa „familie” Bolt de drone militare cu inteligență artificială (AI) – inclusiv un model echipat cu „putere de foc de precizie letală”, potrivit Live Science.

Dronele au fost dezvoltate pentru U.S. Marine Corps (USMC) ca parte a unui program de modernizare în curs de desfășurare numit Force Design. Sistemul este un „vehicul aerian autonom cu decolare și aterizare verticală (VTOL), care poate fi împachetat de un om” și care este disponibil în două configurații – Bolt și Bolt-M, au precizat reprezentanții Anduril într-o declarație.

Aceasta permite dronei să identifice și să zboare spre o țintă înainte de a detona încărcătura utilă

Bolt este configurația standard a dronei, destinată utilizării în operațiuni de supraveghere și căutare-salvare, în timp ce Bolt-M vine echipată cu muniții explozive pentru scenarii de luptă activă. Este vorba efectiv de o dronă „kamikaze” dotată cu echipamente de supraveghere și muniție explozivă. Aceasta permite dronei să identifice și să zboare spre o țintă înainte de a detona încărcătura utilă.

Bolt-M este compatibil cu o serie de pachete de muniție atât de la Anduril, cât și de la producători terți, cu o capacitate maximă de încărcare a muniției de până la 1,4 kilograme.

Sistemul se concentrează pe modularitate și ușurință în utilizare, permițând operatorilor să schimbe pe teren între focoasele antipersonal și anti-materiale în funcție de „cerințele în schimbare ale câmpului de luptă”, au adăugat reprezentanții în declarație.

Drona poate fi asamblată și lansată în mai puțin de cinci minute

În videoclipul promoțional de mai sus, reprezentanții companiei au declarat că drona poate fi asamblată și lansată în mai puțin de cinci minute. De asemenea, poate fi lansată practic din orice loc, deoarece nu are nevoie de niciun aparat de lansare și are capabilități VTOL.

Bolt-M poate zbura mai mult de 40 de minute, cu o rază de acțiune de 20 de kilometri, în timp ce Bolt standard poate zbura mai mult de 45 de minute, deoarece nu are o sarcină utilă grea.

Sub capotă, Bolt-M este controlat de o „versiune tactică” a platformei software Lattice a Anduril. Potrivit declarației, acest software bazat pe inteligență artificială reduce drastic formarea și expertiza necesare pentru a pilota drona, permițând operatorilor umani să găsească, să urmărească și, dacă este necesar, să lovească țintele cu un efort minim. Acest lucru este în contrast cu dronele utilizate în prezent de ambele părți în războiul din Ucraina, care necesită o pregătire și o atenție semnificative din partea operatorilor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`