Prima pagină » Cancan ultimă oră » Cum arată cea mai mare peșteră din lume. Cuprinde 2 jungle și „Marele Zid al Vietnamului”.

Cum arată cea mai mare peșteră din lume. Cuprinde 2 jungle și „Marele Zid al Vietnamului”.

01 nov. 2024, 18:40,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

Hang Son Doong este cea mai mare peșteră cunoscută din lume, cu suficient spațiu în unele dintre pasajele sale pentru a zbura un avion Boeing 747 prin ele.

Numele peșterii Hang Son Doong înseamnă „Râul Muntelui”. Este tânără în comparație cu alte peșteri calcaroase, dar în ea ar încăpea 15 piramide din Giza.

Când s-a format cea mai mare peșteră din lume

S-a format în urmă cu 2-3 milioane de ani în interiorul celui mai mare masiv de calcar din Asia, un bloc colosal de rocă vechi de peste 400 de milioane de ani, care s-a născut din cochiliile și scheletele comprimate ale animalelor marine străvechi.

Peștera de calcar se află sub o junglă luxuriantă din Parcul Național Phong Nha-Ke Bang din Vietnam și găzduiește păduri primordiale care prosperă datorită „luminatoarelor” uriașe din stâncă.

Două râuri, Rao Thuong și Khe Ry, au curs prin crăpăturile din calcar și au erodat roca, formând un tunel uriaș în masivul care abia recent a ajuns să fie cunoscut sub numele de Son Doong.

Un vietnamez a descoperit peștera în timp ce vâna în junglă

Ho Khanh, un rezident din Vietnam, a descoperit peștera din întâmplare în 1990, în timp ce vâna în junglă.

„A simțit o adiere de vânt și a auzit vuietul unui râu înăuntru”, „dar după ce a plecat, nu a mai putut să o găsească, deoarece este înconjurată de frunziș”, a declarat Howard Limbert, un explorator britanic de peșteri și director tehnic la Oxalis Adventure, o companie care operează tururi la Son Doong, pentru CNN.

Ani mai târziu, Khanh a reușit să revină asupra pașilor săi. În 2009, el a condus o echipă de speologi de la Asociația Britanică de Cercetare a Peșterilor, din care făcea parte și Limbert, la intrarea în peșteră.

„Ne-am dat seama imediat că este ceva major”, a spus Limbert.

Cât de mare este peștera

Echipa a cercetat Son Doong și a constatat că este cea mai mare peșteră naturală înregistrată vreodată. Măsurătorile lor au indicat un volum total al peșterii de 1,35 miliarde de picioare cubice (38,5 milioane de metri cubi), care este suficient de spațios pentru a încăpea aproape 15 Mari Piramide din Giza.

Dar cercetătorii au descoperit recent că peștera este chiar mai mare de atât. O expediție de scufundări din 2019 a dezvăluit că Son Doong este conectată la o altă peșteră numită Hang Thung printr-un tunel subacvatic, adăugând alți 6 milioane de metri cubi la volumul peșterii, sau două treimi dintr-o Mare Piramidă.

„Ar fi ca și cum cineva ar găsi o umflătură în vârful muntelui Everest, făcându-l cu încă 1.000 de metri mai înalt”, a spus Limbert. „Orice peșteră din lume va putea încăpea confortabil în Son Doong atunci când va fi conectată, este pur și simplu scandalos de mare”, adaugă acesta.

Cum este împărțită peștera

Peștera este împărțită în trei secțiuni, intrarea, pasajele fosile și pasajul noroios Passchendaele (numit după bătălia de la Passchendaele din Primul Război Mondial, în care soldații au luptat în tranșee pline de noroi) care se mândresc fiecare cu formațiuni spectaculoase.

Son Doong găzduiește una dintre cele mai înalte stalagmite din lume , un stâlp monstruos supranumit „Mâna câinelui” care măsoară 260 de picioare (80 m) înălțime.

După cum sugerează și numele lor, pasajele fosile sunt pline cu rămășițele unor creaturi marine care au populat cândva o mare antică în ceea ce este acum centrul Vietnamului.

Pasajul Passchendaele adăpostește un perete de 90 m (300 ft) de calcit, cunoscut sub numele de Marele Zid al Vietnamului, pe care exploratorii peșterii au reușit să îl escaladeze doar la a doua lor vizită în peșteră, în 2010.

În cele din urmă, în inima peșterii Son Doong, tavanul de calcar s-a prăbușit cu mult timp în urmă pentru a forma două doline care permit fasciculelor de lumină să pătrundă în peșteră. Și sub aceste „luminatoare”, două jungle au prosperat timp de mii de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`