China este lovită de cea mai gravă secetă din istoria recentă, iar autoritățile comuniste de la Beijing arată că sunt zeci de milioane de locuitori afectaţi. Asta în condiţiile în care agricultura din China este o componentă extrem de importantă într-o țară care are peste 1 miliard de persoane de hrănit.
Fenomenul de secetă a apărut în mai toată lumea, în special în Europa. Specialiștii consideră că schimbările climatice sunt de vină pentru acest factor.
Cea mai gravă secetă din China, din istoria recentă
Un val de căldură de o lună și un nivel record de precipitații au dus la o secetă fără precedent de-a lungul Yangtze, cel mai lung râu din China. Lacurile și afluenții s-au retras ca urmare a secetei, expunând albiile râurilor și chiar o sculptură în piatră budistă veche de 600 de ani și stânci sub faimosul Pavilion Guanyin, în Wuhan, provincia Hubei.
Nivelurile scăzute ale râurilor au redus capacitatea hidrocentralelor din zonă de a genera energie. Măsurile de urgență impuse pentru economisirea energiei electrice includ închiderea fabricilor, magazinele care reduc orele de deschidere și clădirile de birouri care opresc aerul condiționat – toate ca răspuns la dublul zgomot al cererii mari de energie electrică și al producției scăzute.
În orașele mari situate de-a lungul râului, Shanghai își stinge celebrele lumini de pe malul apei, iar orașul Luzhou stinge luminile stradale noaptea, în încercarea de a reduce presiunea asupra rețelei electrice. Precipitațiile de vară în bazinul fluviului Yangtze sunt cele mai scăzute de când au început înregistrările în 1961, potrivit Ministerului Resurselor de Apă din China.
În mod similar, valurile de căldură regionale susținute au doborât, de asemenea, toate recordurile stabilite, potrivit Centrului Național pentru Climă din China. Temperaturile au atins vârful săptămâna trecută, Centrul Național de Meteorologie emiţând cea mai mare „alerta de temperatură ridicată” timp de șase zile consecutive în perioada 12-17 august.
Râurile și lacurile se seacă în China
Cel mai mare lac de apă dulce din China, Lacul Poyang din provincia Jiangxi, sa micșorat cu aproximativ 75%. conform autorităţilor locale. Fermierii din jurul lacului de aici se bazează pe apa bogată în nutrienți pentru a-și iriga câmpurile și culturile.
Nivelul scăzut al apei a afectat, de asemenea, sursele de apă potabilă din comunitățile locale, forțând autoritățile să elibereze apă din rezervoarele Trei Chei și Danjiangkou pentru a atenua penuria, transmite postul de stat CCTV.
În întreaga regiune, seceta reprezintă o amenințare pentru culturile de toamnă din China, cu o valoare a mii de acri deja pierdute în provincia Sichuan. Temperaturile extreme sunt prognozate să continue până la sfârșitul lunii august. Una peste alta, în 2021, mai multe zone din China au fost lovite de inundații. S-a întâmplat în octombrie 2021 când milioane de oameni au fost strămutați din propriile case din cauza apelor care s-au revărsat. Așadar, seceta din China, nu numai că pune în pericol agricultura țării, dar pune și în pericol industria acesteia. Un eventual colaps al industriei ar pune mari probleme economice umanității în contextul în care mai toate corporații au fabrici în țara comunistă.