Prima pagină » Informații utile » Cum arată cascada Lolaia, locul legendar din Parcul Național Retezat

Cum arată cascada Lolaia, locul legendar din Parcul Național Retezat

03 oct. 2024, 15:11,
Redacția BZI în Informații utile

Cascada Lolaia, una dintre cele mai spectaculoase din județul Hunedoara, se află în ăartea nordică a Munților Retezat. Situată la o altitudine de 1.050 de metri, aceasta se găsește în partea de nord a Parcului Național Retezat, pe Valea Nucșoara.

Cascada Lolaia este un punct de atracție perfect pentru iubitorii de natură și drumeții. Traseul către aceasta este accesibil și pentru familiile cu copii, fiind o excursie plăcută pentru toți cei care doresc să exploreze frumusețile naturale ale Munților Retezat.

Unde este situată cascada Lolaia

Cascada Lolaia este una dintre cele mai frumoase din Ardeal, fiind situată în partea nordică a munților Retezat, în județul Hunedoara. Mai exact, Lolaia se află la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de Nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara.

Un peisaj sălbatic ca-n povești și o priveliște spectaculoasă, asta pot găsi turiștii care ajung într-un astfel de loc minunat, precume este Cascada Lolaia, indiferent de anotimp, garantat o să-i impresioneze pe turiști prin frumusețea sa.

Accesul către acest obiectiv se poate realiza pe tot parcursul anului, prin punctul de acces Cîrnic – Cabana Cascada, aflat la aproximativ 16 kilometri de Ohaba de sub Piatră, localitatea care se găsește pe drumul care leagă Hațeg de Petroșani.

Prin acest loc pătrund în interiorul Parcului Național Retezat aproape 90% dintre cei care îl vizitează. Din Cîrnic până la locul unde s-a format cascada Lolaia se ajunge pe jos, în aproximativ 20 de minute, un traseu la fel de ușor ca cel de la Cascada Ciucaș.

Cei mai mulți dintre vizitatori Retezatului au plecat de la Lolaia cu amintiri plăcute, o arată cele peste 1.000 de recenzii publicate de turiști pe google. Unii dintre ei au remarcat un detaliu mai puțin obișnuit în înfățișarea ei și anume că ar semăna cu o parte a corpului uman. Motivul îl reprezintă spun oamenii, cele două șuvoaie care curg în jurul stâncii proeminente care formează cascada.

Legenda acestei atracții turistice

Legenda spune că demult tare, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucșoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriașă și înfrcoșătoare s-a abatut asupra turmei și, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile.

Pe loc, de frică, cosițele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Și acum, la cascada Lolaia, se văd cele două cosițe despletite ale fetei, curgând ca două șuvoaie argintii.

Cascada Lolaia din Retezat este una dintre marile atracții ale traseului care urcă în Parcul Național Retezat pe valea pârâului Pietrele. Apele limpezi care se strecoară printre stânci și bolovani uriași, rămășițe ale unor foști ghețari, au făcut faimos pârâul care până la vărsarea în râul Strei poartă mai multe nume, Stânișoara, Pietrele, Nucșoara, Sibișel.

Valea Pietrele din Retezat, care formează cascada Lolaia, culege izvoarele a patru mari foști ghețari: Stânișoara, Pietrele, Valea Rea și Galeșul.

Aproape toți turiștii, care aleg să viziteze Parcul Național Retezat, vin și la cascada situată în Valea Nucșoara, după cum cei care vizitează Munții Apuseni, vizitează și Cascada Pișoaia. Asta și datorită faptului că accesul către minunata atracție naturală se poate face foarte ușor.

În drumul spre cascada Lolaia, turiștii sunt ghidați și de sunetul produs de căderea de apă, înălțimea fiind de aproape 15 metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 octombrie 2024
03 octombrie 2024