Prima pagină » Sanatate » Cum arată alunițele normale? Când acestea sunt considerate sănătoase

Cum arată alunițele normale? Când acestea sunt considerate sănătoase

21 sept. 2023, 10:33,
în Sanatate

Trebuie să știți că alunițele normale pot avea o varietate de aspecte și dimensiuni. Acestea sunt considerate sănătoase și perfect normale dacă îndeplinesc anumite caracteristici și nu prezintă anomalii în ceea ce privește dimensiunea și culoarea acestora.

Alunițele normale pot varia în dimensiuni, de la foarte mici (sub 1 mm) până la mai mari (câteva milimetri sau mai mult). Ele sunt, în general, simetrice în formă. Adică au o formă rotundă sau ovală regulată. Alunițele normale pot avea o varietate de culori, inclusiv maro, negru, roșu, roz sau albastru. Ele pot fi, de obicei, de o singură culoare uniformă.

Caracteristicele alunițelor normale. Când trebuie să apelezi la un medic pentru un consult?

Marginile alunițelor normale sunt în general regulate și bine delimitate de piele. Ele nu ar trebui să aibă margini neclare sau neregulate. Alunițele normale au, de obicei, o suprafață netedă și uniformă. Ele nu ar trebui să fie aspre, mâncărime sau sângera spontan.

Alunițele normale pot să apară la orice vârstă și pot să rămână neschimbate de-a lungul anilor. Cu toate acestea, unele alunițe pot să se modifice treptat odată cu înaintarea în vârstă, devenind puțin mai mari sau mai închise la culoare.

Este important să rețineți că nu toate alunițele se încadrează în aceste caracteristici, și este posibil ca unele alunițe să fie normale, dar să nu se potrivească cu descrierile de mai sus. Cu toate acestea, orice schimbare bruscă în dimensiune, formă, culoare sau textură a unei alunițe ar trebui evaluată de un medic dermatolog, deoarece poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele, în special melanomul.

Ce modificări ale alunițelor ar trebui să-ți dea de gândit. Primele semne

Modificările în alunițe pot fi semnale ale unor afecțiuni dermatologice, inclusiv cancerul de piele. Este important să fiți atentă la orice schimbare în aspectul sau comportamentul alunițelor dumneavoastră și să consultați un dermatolog dacă observați oricare modificare dintre cele descrise mai jos.

Este foarte important să mergeți la un medic atunci când o aluniță crește în dimensiune rapid sau devine semnificativ mai mare decât era înainte, ar trebui să vă adresați medicului. O aluniță care își schimbă forma sau devine neregulată în contururi ar trebui evaluată.

Dacă o aluniță își schimbă culoarea sau devine variată în ceea ce privește nuanța, aceasta ar putea fi un semn de îngrijorare. Marginile unei alunițe normale ar trebui să fie regulate și bine delimitate. Dacă marginile devin neclare sau neregulate, aceasta poate fi o preocupare.

De asemenea, în cazul în care o aluniță devine dureroasă, mâncărime sau iritată, acesta poate fi un semn că ceva nu este în regulă. Sângerarea inexplicabilă dintr-o aluniță este un semn de îngrijorare și trebuie evaluată de un medic. În cazul în care o aluniță dezvoltă o rană deschisă, ulcerare sau formează cruste, acesta poate fi un semn de problemă.

Dacă alunițele normale devin mai proeminente sau se ridic deasupra pielii, este important să consultați un dermatolog. Orice schimbare în textura aluniței, cum ar fi dezvoltarea de zone dure sau scuamoase, ar trebui să fie evaluată. Dacă o aluniță dezvoltă senzații neobișnuite, cum ar fi arsuri sau furnicături, este important să consultați un medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *